SOBE,  ROOMS,  CAMERE,  ZIMMER FREI

BB_slika2ODDAJANJE TURISTIČNIH SOB V ZASEBNI LASTI GOSTOM IN TURISTOM VRHNIKE – DRUGIČ

Na Vrhniki so v  zadnjem času v porastu različne aktivnosti, povezane s turizmom, povečevanje prenočitvenih zmogljivosti pa je tudi eden od ciljev Strategije razvoja turizma v občini Vrhnika. Spremenjene gospodarske razmere so namreč povzročile, da se spogledujemo z dejavnostmi, ki v preteklosti niso bile povsem značilne za Vrhniko. Ureditev mesta Ljubljana in njegov turistični razcvet v zadnjih letih ter možnosti   novih zaposlitev in prihodkov, tudi za njegove meščanke in meščane, so  nas v Listi za razvoj vrhniškega podeželja že pred časom privedle do razmišljanj, kako se priključiti temu turističnemu toku.

BB_slika6Ene od možnosti, kako iz te turistične pogače odrezati sebi vsaj znaten del, je oddajanje zasebnih sob gostom in turistom Vrhnike.

V zvezi s tem smo v Listi za razvoj vrhniškega podeželja že leta 2015 pripravili celovito informacijo o tem, kar vse je potrebno vedeti, preden se odločimo za tako dejavnost in jo tudi objavili v novembrski številki Našega časopisa ter na naši spletni strani. Z njo smo želeli spodbuditi predvsem nosilce turizma v občini Vrhnika, da pripravijo skupni program povečanja nastanitvenih možnosti za goste in turiste v naši občini. Zainteresiranim občanom, ki imajo v svojih hišah ali na kmetijah dovolj prostora in možnosti, da bi lahko sprejeli turiste, pa predstaviti  tovrstno turistično ponudbo kot poslovno priložnost in jim preko nosilcev turizma v občini nuditi vso potrebno pomoč, ki je potrebna za vzpostavitev in za tem tudi kvalitetno izvajanje te storitve.

In kje smo s sobodajalstvom na Vrhniki danes ? Kar se nosilcev turizma v občini tiče, tam kot pred dvemi leti, saj se v sistemskem smislu ni zgodilo ali spremenilo nič. Je pa ta informacija izpred dveh let segla do ljudi in se pri njih tudi »usedla«, saj so se nekateri med njimi v tem prepoznali in stopili na povsem samostojno pot pridobivanja potrebnih soglasij in dovoljenj za izvajanje te dejavnosti, to je sobodajalstva.

BB_slika8Pred dvema letoma smo zapisali, da se je treba tega projekta ne glede na vse, lotiti strpno in preudarno. To pomeni v enem letu morda 5 sob ali dva apartmaja na primer v Blatni Brezovici, za tem turistična kmetija v Zaplani, Podlipi ali na Pokojišču, čez čas pa tudi njihova širitev še po drugih vaseh ter povezovanje in vklapljanje obstoječe gostinske dejavnosti v to novo nastajajočo skupno turistično ponudbo Vrhnike.

sobodaj1Danes pa lahko z veseljem povemo, da imamo v naši občini prvo pravo kmetijo z sobodajalstvom kot dopolnilno dejavnostjo, ki se nahaja na Padežu na Pokojiški planoti in ki je za to dejavnost, ki jo svojim gostom ponuja v dveh, izjemno lepo in okusno opremljenih apartmajih, pridobila tudi vsa potrebna dovoljenja. Pa ne le to ! Na rezultate svojega dela jim ni bilo treba čakati dolgo, saj so imeli takoj za tem, ko so svojo ponudbo objavili na spletnem portalu, vse svoje zmogljivosti oddane. Pa ne le za eno noč, ampak preko celotnih Božično-Novoletnih praznikov in tudi v naprej, povpraševanje pa je že v začetku preraslo ponudbo.

V podobno smer gredo tudi v Blatni Brezovici, kjer se aktivno  pripravljajo na oblikovanje ponudbe turističnih sob in apartmajev, veliko zanimanje za to pa je izkazano tudi v Podlipi. In verjamemo, da se bo le še širilo.

BB_slika3To pa pomeni samo eno. Da Vrhnika potrebuje razvit in urejen sistem sobodajalstva, s katerim bo mogoče prevzemati tudi večje število dvo ali več dnevnih gostov in turistov, tudi iz Ljubljane, ki si je za leto 2018 zadala v osnovi zelo preprost, obenem pa zelo zahteven cilj, to je zagotovitev možnosti za podaljšanje bivanja njihovih gostov in turistov na 3 dni, za kar bodo potrebovali tudi ustrezne prenočitvene in turistične zmogljivosti. In Vrhnika ne bi mogla biti bolj priročna destinacija za uresničitev tega cilja, ki pa lahko postane tudi naš cilj.

sobodaj2In če samo pomislimo, da 1% gostov in turistov, ki jim želi Ljubljana zagotavljati to možnost, pomeni 10.000 oseb, ki potrebujejo, zelo poenostavljeno rečeno, posteljo, bi moralo biti dejstvo, da Vrhnika skupno premore komaj 160 turističnih postelj, za nosilce turizma v naši občini, pa tudi za posameznike, ki so za to ali bi lahko bili zainteresirani, več kot zadosten izziv, da se ga lotijo resno in odgovorno ter s tem zagotovijo zaokroževanje celovite turistične ponudbe na Vrhniki, ki bo poleg ostalega temeljila na široki paleti ponudbe prenočišč z pridobljeno mednarodno oznako »Bed and Breakfast«, turističnih kmetij oziroma kmetij z sobodajalstvom kot  dopolnilno dejavnostjo, motelov in različnih vrst kampov.

BB_slika1Če resnično želimo na turističnem zemljevidu nadaljevati uspešno rast Vrhnike, kot prepoznavne turistične točke, je sistemsko vodena in koordinirana aktivnost nosilcev turizma, usmerjena v načrtni razvoj vseh oblik sobodajalstva  v naši občini nujna, in se ji, v kolikor to resnično tudi želimo postati, ni mogoče izogniti.

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.