Rastlinjaki – Nujna in dejanska potreba

Izzivi sedanjega časa nakazujejo čedalje večje zanimanje ljudi po zdravi in lokalno pridelani hrani. Na Vrhniki ljudem v veliki meri dostop do te hrane omogoča tudi vrhniška tržnica.

Prav samozadostnosti in dostopnosti zdrave, kakovostne in lokalno pridelane hrane dajemo velik poudarek tudi v Listi za razvoj Vrhnike in podeželja. Na tem mestu pa praviloma pozabljamo na pridelovalce te hrane in pri tem niti ne pomislimo, s kakšnimi težavami in izzivi se v teh časih srečujejo oni. Ena takšnih omejitev, ki onemogoča razvoj pridelovalcev lokalne prehrane, je v Občinskem prostorskem načrtu, ki dovoljuje postavitev rastlinjakov velikosti zgolj do 150 m2, kar je površina malo večjega vrta. Že vožnja skozi prvo sosednjo občino pa nam pokaže, da imajo tam lahko postavljene mnogo večje rastlinjake, s tem pa je seveda njihova ponudba toliko večja.

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja dajemo spodbujanju povečane ponudbe in s tem tudi pridelave lastne kakovostne hrane veliko pozornost. Verjetno se še spomnite naše akcije »Obdelaj mojo njivo in si sam pridelaj lastno hrano«, s katero smo začeli v letu 2014 in jo uspešno zaključili dve leti kasneje, ko smo v sodelovanju z lastniki zemljišč, dvanajstim družinam oddali 12 velikih vrtov, na katerih si lahko pridelujejo lastne vrtnine in zelišča.

JLogo_Odlicno_y2Za tem smo veliko delali na projektih, ki so rdeča nit in nadgradnja vseh teh prizadevanj, tudi v prepoznavni kulinarično turistični ponudbi naše občine, ki so v tudi že ugledali luč sveta in katerih izvajanje se nadaljuje. Naj na tem mestu omenimo dva izmed ključnih, to sta projekt »Cool-Track« ali Kulinarični potep po Vrhniki in projekt »Odlično je-Vrhniško je«, s katerima želimo spodbujati vrhniške pridelovalce in predelovalce hrane, da se postavijo na zemljevid visoke krajevno značilne kulinarike in s kakovostno ponudbo in znakom priznane vrhniške kakovosti pustijo svoj pečat in prepoznavnost, ki daje odlične rezultate.

Ker želimo lokalnim pridelovalcem vrtnin in zelišč zagotoviti boljše pogoje njihovega dela in prizadevanja za pridelavo lokalno pridelane in zdrave hrane, smo občinski upravi Občine Vrhnika podali predlog sprememb in dopolnitev osnutka tekstualnega dela novega Občinskega prostorskega načrta, to pa s ciljem, da se ta omejitev odpravi in se s tem omogoči lažji in hitrejši razvoj lokalnih pridelovalcev hrane v naši občini.

Kaj smo v zvezi s tem predlagali, si lahko preberete tukaj.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Gospodarstvo, Novičke, Razvoj podeželja. Zaznamek za trajno povezavo.