Projekt “CoolTrack – rekreacijsko-kulinaričen potep po Vrhniškem”

Vrhnika ima bogato zgodovino z omembe vrednimi začetki s koliščarji v mlajši kameni, bakreni in bronasti dobi, ki jo v železni dobi dopolnjujejo keltski Tavriski in oglejski Rimljani, jo nadaljujejo novodobni brodarji, tovorniki in furmani in zaključuje zgodnja industrializacija z opekarnami, žagami in usnjarnami, iz vsakega obdobja pa se je ohranila kakšna zanimiva in tipična jed. Namen projekta je združiti zgodovino s kulinariko na visokem nivoju. Zavod Ivana Cankarja se za sodelovanje v projektu dogovori s petimi ali šestimi gostilnami, ki bodo pripravljena (vsaj) enkrat tedensko (vsak gostinec drugi dan) ponuditi predhodno določen in dogovorjen specifičen meni.

NAMEN: povečati zanimanje za krajevno zgodovino in krajevno značilno hrano, povečati povpraševanje po vodenih izletih po Vrhniškem, povečati število turističnih nočitev, pripeljati turiste tudi v kraje, ki jih danes premalo obiskujejo.

CILJ: Ob koncu tekočega mandata prodati vsaj 100 tedenskih in 200 tri-štiri dnevne programe in s tem povečati število nočitev, kosil in večerij na Vrhniškem vsaj za 1.000 letno. Predviden finančni učinek ob koncu tega mandata: 70.000,00 evrov/letno (bruto).

V BREME PRORAČUNA: 5.000,00 evrov prvo leto, v naslednjih letih po 1.000,00 evrov/letno (predstavitev programa gostincem, priprava programa in promocijskega gradiva (zgibanke, objava na spletu), stroški izobraževanja prvih kuharjev (šefov), ki ga izvajajo poznani slovenski kuharji (tehnike kuhanja, uporaba krajevnih sestavin, predstavitev hrane na krožniku) in strežnega osebja (strežba, pogrinjki, …), stroški oblikovalcev notranjih prostorov in okolja, …

Ta vnos je bil objavljen v Kolesarstvo, Pohodništvo, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.