Ureditev parkirišča za avtodome” na delu P&R v Sinji Gorici

Na parkirišču P&R v Sinji Gorici se, dokler se z drugačno parkovno politiko na Vrhniki ne poveča zasedenost parkirišča, trajno ali začasno v javno-zasebnem partnerstvu v delu parkirišča ob avtocesti uredi parkirišče za avtodome. Občina lahko uredi parkirišča tudi sama in ga urejenega odda v koncesijo najboljšemu ponudniku.

NAMEN: omogočiti turistom v avtodomih možnost prenočevanja na Vrhniki. Povečati zanimanje za krajevno zgodovino, za druge vrhniške zanimivosti (od DRL in Cankarjeve hiše naprej) in krajevno značilno hrano, povečati povpraševanje po vodenih izletih po Vrhniškem, povečati število turističnih nočitev (tudi v avtodomih štejejo), če prenočevanje ne urejeno le s »parkirnino« po vozilu (ne zahteva osebja, ampak le parkomat in zapornice), ne pa po glavi.

CILJ: Ob koncu tekočega mandata doseči vsaj 1.000 dnevnih parkiranj avtodomov. Če upoštevamo, da so v posameznem vozilu povprečno tri osebe, bi tako ustvarili vsaj 3.000 turističnih nočitev na leto. V okoliških gostilnah (so štiri) se bo predvsem zvečer povečala prodaja hrane in pijače (avtodomci so sicer bolj slabi potrošniki). Predviden finančni učinek parkirišča za avtodome ob koncu tega mandata: 50.000,00 evrov/letno (bruto).

V BREME PRORAČUNA: 25.000,00 evrov prvo leto (komunalna ureditev parkirišča (kanalizacija, voda, elektrika) . V breme zasebnega partnerja: ureditev sanitarij (občina predpiše minimalni standard, število in izvedbo), ureditev parkirišča (recimo zasaditev mejnega grmovja), parkomat, zapornice, (varnostna) ograja okrog parkirišča – investicija med 100.000 in 150.000 evrov (celotna investicija se povrne v štirih do petih letih, upoštevati je seveda treba stroške čiščenja, vzdrževanja, porabljene električne energije, komunalni prispevek, koncesnino, morda še stroške za kakšnega varnostnika itd).

Ta vnos je bil objavljen v Proračun, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.