Dogajanja v zvezi z gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika gredo nemoteno naprej

15. 10. 2017 smo objavili informacijo z naslovom »Podpisana pogodba za gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika« in vas v njej seznanili, da je župan občine Vrhnika dne 11. 10. 2017 z izbranim izvajalcem AS Primus podpisal pogodbo o gradnji prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika.

V tej informaciji smo vas med drugim tudi seznanili, da predvidena vrednost po investicijskem programu z dne 8.5.2017 znaša 2.418.135 EUR z DDV (brez opreme, brez zemljišča in brez komunalnega prispevka), načrtovana vrednost iz osnutka proračuna za leto 2018 znaša 2.455.930,76 EUR z DDV,  pogodbena vrednost z izbranim izvajalcem pa znaša 2.433.792 EUR z DDV ali 2.127 EUR za m2 gradnje, in to izključno iz sredstev proračuna občine Vrhnika.

Vendar tu še ni konec, saj se je denarna zgodba od tu po 15-tem oktobru razvijala še naprej.

Dne 14. 12. 2017 na 22. redni seji Občinskega sveta občine Vrhnika pri točki »Predlog Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2018« občinska uprava v gradivu med množico drugih proračunskih postavk »skrije« predlog povečanja postavke »Nadgradnja Zdravstvenega doma Vrhnika« za okroglih 105.000 EUR, in sicer iz 2.455.930,76 EUR z DDV na 2.561.496,20 EUR z DDV, kar pa smo opazili in na to na tej seji tudi opozorili. Zanimivo pri tem pa je, da nihče, ampak res nihče iz občinske uprave ni znal odgovoriti na naše vprašanje, zakaj to povečanje. Še bolj zanimivo pa je, da je ta predlog kljub očitnim nejasnostim dobil zadostno podporo občinskih svetnic in svetnikov.

Kaj to pomeni z vidika Uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (Uradni list RS, št. 60/06, 54/10 in 27/16), predvsem 3. točke prvega odstavka 4. člena in s tem povezanega 12. člena ter temeljnih načel javnega naročanja, pa je že vprašanje za Nadzorni odbor občine Vrhnika.

Vendar pojdimo še malo naprej, saj še ni konec !

Na prejšnji, to je 23. redni seji Občinskega sveta občine Vrhnika, pri obravnavi poročil Nadzornega odbora občine Vrhnika, podžupan v kontekstu očitkov o predimenzionirani postavki »Nadgradnja Zdravstvenega doma Vrhnika« pojasnjuje, da investicija kljub nekaterim manjšim dodatnim delom teče nemoteno in racionalno in ob tem pojasnjuje, da sklenjena pogodba z izbranim izvajalcem predvideva tudi dodatna dela, in sicer v višini 10% od pogodbene vrednosti, kar naj bi v končni fazi znašalo 250.000 EUR. Če do tega pride, ob vsem tem dosedanjem dogajanju pa se upravičeno bojimo, da bo do tega na koncu tudi prišlo, bo ta investicija narasla že na dobrih 2.800.000 EUR.  Je tu potreben kakšen komentar ? Je !

gold

Očitno zidamo z zlato opeko!

Na primer v obliki te informacije: Občina Cerkno je lansko leto za 300.000 EUR kupila objekt s površino 2.000 m2, v katerem se je do nedavnega izvajala gospodarska dejavnost. V tem objektu, ki bo razen nosilnih sten in stebrov, torej statike, in tudi zaradi prejšnje dejavnosti, v celoti obnovljen, bodo zrasli prostori splošnih in specialističnih ambulant zdravstvenega doma, vključno z lekarno. Vrednost investicije, skupaj z vso opremo ambulant in lekarne, je ocenjena med 1 mio. in 1,3 mio. EUR. Tak cenovni razpon pa je načrtovan zato, ker ta trenutek še ne vedo, ali bo in če bo, kakšen poseg v statiko objekta bo morda potreben. V nobenem primeru pa celotna investicija ne bo presegla 1.600.000 EUR ali 800 EUR/m2.

gold-wc

Brez opreme, seveda (to bomo plačali z desetim aneksom)

Še enkrat: Kvadratni meter prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika je glede na pogodbeno ceno že sedaj »vreden« 2.127 EUR (brez opreme seveda).

Ponovno poudarjamo, da ni vprašanje, ali potrebujemo večji in sodobnejši Zdravstveni dom, ker ga brez dvoma potrebujemo.  Vprašanje je, ali ga potrebujemo res za vsako ceno in morda tudi na  način, na katerega že dlje časa opozarja Nadzorni odbor, saj potrebujemo na primer tudi nove in sodobno urejene prostore za otroke z nižjim izobraževalnim standardom in za otroke s prilagojenim programom, sodobne prostore za kakovostno oskrbo naših starejših z demenco in še kaj, za kar pa na tak način prepotrebnega denarja na koncu vedno zmanjka.

Imamo prav ali se morda motimo ?

 Občanke in občani občine Vrhnika, presodite sami !

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Občinska uprava, Proračun. Zaznamek za trajno povezavo.