Odgovor Občinske uprave na zastavljeno vprašanje glede izvajanja pojekta Čista Ljubljanica na Stari Vrhniki

Pozdravljeni,

Posredujemo odgovore na vaša vprašanja. V kolikor so odgovori nerazumljivi, se lahko vprašanja razreši tudi na seji odbora, kjer boste dobili natančnejšo pojasnitev.

Investitor izgradnje kanalizacije in ostale občinske infrastrukture infrastrukture (vodovod, meteorna kanalizacija in javna razsvetljava) na Stari Vrhniki je Občina Vrhnika, medtem ko je investitor gradnje TK voda Telekom Slovenije, d.d., s katerim je bilo dogovorjeno, da istočasno, vendar finančno neodvisno, vgrajuje svojo opremo.

Omrežje kanalizacije na Stari Vrhniki je zasnovano tako, da v največji meri, kjer je to mogoče, poteka po javnih cestah, in tako, da se omogoči priključitev praktično vseh objektov (gledano t.i. aglomeracijo) na javni kanal.

Standardi komunalne opremljenosti in obveznosti občin pri opravljanju javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode so določeni v Uredbi o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode (Ur.l. RS št. 88/11, 8/12, 108/13). V Uredbi je med drugim definiran tudi kanalizacijski priključek (4. člen), dolžina priključka (7. člen) in obveznost lastnika (14. člen). Občina Vrhnika, pa ima sprejet tudi Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Vrhnika (Naš časopis 413/14 z dne 24.2.2014), ki je v skladu s predmetno uredbo.

Pri gradnji komunalne infrastrukture na Stari Vrhniki sodelujemo tudi s predstavniki KS Stara Vrhnika, ki nam sproti posredujejo pripombe in predloge vezane na gradnjo.

V KS se bo preko t.i. investicij KS dodatno uredilo nekaj cest, tako da se jih bo asfaltiralo. To niso prvenstveno investicije občine, ampak kot rečeno investicije KS. Le te se izvajajo v skladu z 9. členom Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2014 in 2 a čl. Odloka o financiranju Krajevnih skupnosti v Občini Vrhnika (UPB2) (Naš časopis 370/2010), ki določata:

Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2014:

8. člen

Krajevne skupnosti lahko samostojno sklepajo pravne posle, kot so investicije ter prodaja in nakup nepremičnin do vrednosti 50.000,00 EUR za posamezni pravni posel. Nad navedeno vrednostjo morajo krajevne skupnosti pridobiti predhodno pisno soglasje župana.

9. člen
(izvajanje investicij po 2.a členu Odloka o financiranju krajevnih skupnosti v Občini Vrhnika)

V proračunskem letu 2014 se določi sofinanciranja za izvajanje posameznih investicij, ki so jih pripravile krajevne skupnosti:         

1. investicije v ceste v višini 30 %;
2. investicije v vodovod v višini 30 %;
3. investicije v kanalizacijo v višini 35 %;
4. investicije v javno razsvetljavo v višini 25%;
5. investicije v plin v višini 35 %.

Predmet sofinanciranja so gradbena dela in nadzor nad predmetno investicijo. 

Z investicijo se prične, ko je pogodbeno zagotovljeno nad 85 % sredstev, potrebnih za posamezno investicijo. Potrebno višino zagotovljenih sredstev iz prejšnjega stavka tega člena za posamezno investicijo določi župan s sklepom.

Izjemoma lahko župan s sklepom določi nižji % pogodbeno zagotovljenih sredstev, potrebnih za posamezno investicijo.

2 a čl.
Odloka o financiranju Krajevnih skupnosti v Občini Vrhnika (UPB2) (Naš časopis 370/2010)

Občina Vrhnika z dnem prenehanja Režijskega obrata za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči prevzame način sofinanciranja za izvajanje posameznih investicij, ki jih pripravljajo krajevne skupnosti, in sicer:

investicije v ceste v višini 30 %;
investicije v vodovod v višini 30 %;
investicije v kanalizacijo v višini 35 %;
investicije v javno razsvetljavo v višini 25 %.

Predmet sofinanciranja so gradbena dela in nadzor nad predmetno investicijo.

Z investicijo se prične, ko je pogodbeno zagotovljeno nad 85 % sredstev, potrebnih za posamezno investicijo. Potrebno višino zagotovljenih sredstev iz prejšnjega stavka tega člena za posamezno investicijo določi župan s sklepom.

Izjemoma lahko župan s sklepom določi nižji % pogodbeno zagotovljenih sredstev, potrebnih za posamezno investicijo. 

Vsebino prejšnjih odstavkov tega člena lahko spreminja Občinski svet s sprejemom Odloka o proračunu Občine Vrhnika za posamezno proračunsko obdobje.

To pomeni, da lahko KS v sodelovanju s krajani pristopi k izvedbi investicije pod pogoji navedeni v citiranem členu. V sklopu projekta izvedbe kanalizacije pa za pripravo in odvodnjavanje poskrbi OV.

V proračunu za leto 2015 so predvideni še dodatni kraki izvedbe kanalizacije in se bodo izvedli, v kolikor bo proračun seveda sprejet v tem delu v obliki, kot je pripravljen.

Zgoraj našteti členi predpisov so tudi podlage za podpis pogodbe o sofinanciranju investiicij KS, občine in občanov. Poleg tega pa se sklicujemo še na 77. čl. ZPN, kot ste že ustrezno pojasnili. Pri tem se med druge vire po našem upošteva tudi prispevke KS in občanov.

Seveda pa v primeru, da ima kateri izmed občanov oz. posamezna KS pripombe na vnaprej pripravljeno  pogodbo v občinski upravi, vsako pripombo natančno proučimo, ugotovljene pomanjkljivosti pa odpravimo. Bistvo je namreč, da se investicija izvede v korist vseh, zlasti pa naših občanov. V primeru, da menite, da je v kateri izmed pogodb napaka, sporočite in jo bomo zagotovo odpravili.

Odgovore pripravili: Tina Kobal, Vesna Kranjc

Lep pozdrav.

Vesna Kranjc
direktorica OU Vrhnika

Ta vnos je bil objavljen v Čista Ljubljanica, Občinska uprava. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor