Informacija o poteku 2. redne in 1. dopisne seje Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja

Dne 16. 1. 2019 je potekala 2. seja Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija), dne 24. 1. 2019 pa 1. dopisna seja komisije.

Za 2. redno sejo so bile predvidene 4 točke, in sicer:

  • Potrditev zapisnika 1. redne seje komisije,
  • Imenovanje članov delovnih teles Občinskega sveta občine Vrhnika,
  • Imenovanje članov člana Nadzornega odbora občine Vrhnika,
  • imenovanje članov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

V zvezi z prvo točko je šlo zgolj za ugotovitev skladnosti vsebine zapisnika z dejanskim potekom prejšnje seje, tako da gre v tem primeru bolj za formalno točko.

Glede naslednje točke, to je imenovanje članov delovnih teles Občinskega sveta občine Vrhnika lahko povemo, da so vse liste in politične stranke, ki so v tem mandatu zastopane v Občinskem svetu občine Vrhnika, na svojem  prvem usklajevanju dosegle dogovor o njihovi zastopanosti v stalnih delovnih telesih Občinskega sveta, pri čemer se v posebej za to določeni enačbi glede na volilni rezultat, število občinskih svetnikov, ki jih je posamezna lista ali stranka dobila na lokalnih volitvah ter razpoložljivega števila članov in predsednikov posameznih delovnih teles, določa njihova udeležba na mestih članov in predsednikov teh delovnih teles.

Na tej podlagi so nato  posamezne liste in politične stranke na posebnih obrazcih predlagale kandidate za tako dogovorjena mesta v delovnih telesih, komisija pa je v zvezi s tem ugotavljala skladnost tako vloženih kandidatur z dogovorom z usklajevanja in na tej podlagi sprejela sklep, da se delovna telesa z ustrezno popolnjenostjo posredujejo Občinskemu svetu v potrditev in imenovanje.

V zvezi z imenovanjem članov Nadzornega odbora občine Vrhnika je komisija na svoji 1. redni seji sprejela sklep, da se na spletni strani občine Vrhnika v petek, 4. 1. 2019 pozove zainteresirane občane občine Vrhnika, da do 16. 1. 2019 do 10.00 ure predložijo kandidaturo za člane Nadzornega odbora občine Vrhnika skupaj z dokazili o izpolnjevanju pogojev za člana Nadzornega odbora.

Na ta poziv se je odzvalo 10 občank in občanov občine Vrhnika, ki so pravočasno oddali svoje kandidature. Komisija je prejete kandidature pregledala in ugotavljala njihovo skladnost z zahtevami in javnega poziva in ugotovila, da 8 kandidatur ustreza vsem zahtevam in javnega poziva, dve pa ne, zato sta predsednik komisije in član komisije, predstavniki Liste za lajf predlagala, da komisija vseh 8 kandidatov predlaga Občinskemu svetu, ki bi nato izmed njih izvolil 5 članov Nadzornega odbora občine Vrhnika.

Temu predlogu je nasprotovala članica komisije, predstavnica Liste povezujemo Vrhnika in članica komisije, predstavnica SDS, kar sta utemeljevali z dogovorom na usklajevanju, po katerem so v Nadzornem odboru predstavniki treh list in političnih strank, ki so dosegle najboljši rezultat na volitvah ter dve manjši stranki.

Kljub temu, da bi bilo predlaganje večjega števila kandidatov bolj pregledno, ta predlog ni dobil zadostne podpore, zato je komisija na koncu sprejela sklep, da izmed 10 kandidatov predlaga Občinskemu svetu v imenovanje 5 kandidatov, to so dr. Marjan Rihar, Tomaž Glažar, Joži Šraj, Peter Luin in Iris Gornik Štirn.

Pri zadnji točki te seje komisije, to je imenovanje članov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je komisija pregledala predloge interesnih združenj, zastopanih v tem 9 članskem svetu in ugotovila njihovo skladnost, zato je lahko v zvezi s tem sprejela sklep, da se kandidati teh interesnih združenj predlagajo Občinskemu svetu v potrditev in imenovanje.

S tem je bila 2. redna seja Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja zaključena.

Ker pa se vsebina 1. dopisne seje komisije neposredno nanaša na sprejeti sklep njene 2. redne seje, bi na tem mestu nadaljevali kar s tem. Gre za točko, ki se nanaša na imenovanje članov Nadzornega odbora občine Vrhnika.

Predsednik komisije je po temeljitem premisleku in posvetovanju s pravno stroko ugotovil, da je komisija v zvezi s tem na svoji 2. redni seji storila napako in da bi morala pravzaprav zgolj ugotoviti, katere prijave za mesto člana Nadzornega odbora so popolne in ustrezajo zahtevam iz javnega poziva in vse te kandidate nato predlagati Občinskemu svetu, da izmed njih izbere tistih 5, ki uživajo največjo podporo.

Predsednik komisije je za tem o tej svoji ugotovitvi na 2. političnem usklajevanju, ki je potekalo 23. 1. 2018, seznanil predstavnike vseh list in političnih strank, zastopanih v Občinskem svetu občine Vrhnika, ki so se strinjali, da komisija še enkrat preveri izpolnjevanje zahtevanih oziroma razpisanih pogojev za člana Nadzornega odbora in vse tiste, ki tem pogojem ustrezajo, predlaga Občinskemu svetu, da izmed njih izvoli 5 članov Nadzornega odbora občine Vrhnika.

Na tej podlagi je bila tako sklicana 1. dopisna seja komisije, na kateri sta bila sprejeta dva sklepa:

  1. Razveljavi se sklep, da se Občinskemu svetu občine Vrhnika predlaga v sprejem naslednje člane Nadzornega odbora občine Vrhnika: dr. Marjana Riharja, Tomaža Glažarja, Joži Šraj, Petra Luina in Iris Gornik Štirn.
  2. Komisija ugotavlja, da se je na javni poziv za člane Nadzornega odbora občine Vrhnika odzvalo 10 občank in občanov občine Vrhnika, od katerih pa vsi formalno izpolnjujejo vse pogoje za člana Nadzornega odbora občine Vrhnika in na podlagi navedenega  predlaga Občinskemu svetu občine Vrhnika, da na glasovanju imenuje 5 članov Nadzornega odbora občine Vrhnika izmed desetih kandidatov: Peter Luin, Tadej Krašovec, Marjana Žnidaršič, Joži Šraj, Tomaž Glažar, Iris Gornik Štirn, Marjan Rihar, Peter Petrovčič, Barbara Japelj in Mladen Lujić.

Najbolj pravično in najbolj prav !

Tako, zopet nekaj novih informacij za vas, za katere upamo, da vas z njimi ne dolgočasimo preveč, saj verjamemo, da so za vas koristne in si jih po našem mnenju vsekakor zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kaj se dogaja ne le na sejah Občinskega sveta, ampak tudi na njegovih delovnih telesih ter na drugih organih, ki kakor koli odločajo in posredno ali neposredno vplivajo na življenja vseh nas v občini Vrhnika, predvsem pa imate pravico vedeti vse, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vseh nas še kako tiče.

 Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje KMVVI. Zaznamek za trajno povezavo.