Projekt “Krajevni park Trojica in Tičnica”

Občina zariše meje parka, pripravi seznam dopustnih dejavnosti v parku in idejno študijo z okvirnimi vsebinami brez kakršnih koli podrobnejših načrtov (recimo IPD). Pri pripravi študije obvezno sodelujeta Zavod Ivana Cankarja, ki ima širši pogled na turistično dejavnost v Občini Vrhnika in TD Blagajana kot delni lastnik in pomemben akter turizma na Vrhniki. Predlagamo, da se park dosledno imenuje Cankarjev gaj, saj naj bo območje prvenstveno namenjeno njegovemu spominu. Park se poveže še s Cankarjevo potjo (jo je treba še urediti ali dopolniti s spominskimi tablami Mesarjeve klade, Jurčev hlapec, pa o ženski zapeljivosti oziroma suhih hruškah, ustanavljanju bralnega društva v Mantovi (Kačur), o prihodu Martina Kačurja na Vrhniko (gostilna Jurca) in s podatki o spomeniku), ki se začenja v Enajsti šoli pod mostom in skupaj povežeta precejšnji del doživljajev iz povesti in romanov Moje življenje, Na klancu, Marin Kačur, Kralj na Betajnovi in drugih, za kar pa bodo popolnejše odgovore dali dobri poznavalci pisatelja, ki jih na Vrhniki ni tako malo. V parku se postavi nekaj informacijskih tabel s Cankarjevimi besedili (npr.: Tičnica, Moj laz, o beli nevesti, o žuborenju vode za cerkvenim oltarjem, o recitiranju na cerkvenem zidku) in druge zanimivosti (o cerkvi, o pastirici, o štiftarjih, o izgubljenih slikah na Križevem potu, o kapelici dveh Jakobov, o utrdbi Tavriskov na Tičnici, itd). Uredi se tudi park, vsaj približno zasajen z drevesi iz časov ustanoviteljev TD Blagajana in postavi paviljon (replika starega) za poletne prireditve.

NAMEN: Popestriti turistično ponudbo in zadržati prehodne turiste za kakšen dodatne dan, Vrhničanom pa zagotoviti prijetno sprehajalno okolje. Povezati doživljajski park Argonavti in Doživljajsko razstavišče Ljubljanice s zanimivo potjo čez Tičnico in Trojico.

CILJ: Več turistov, več nočitev, večji obisk parka Arkolonavti in DRL, večja turistična poraba, s tem pa večji prihodki iz naslova turistične dejavnosti.

V BREME PRORAČUNA: nekaj dela občinskih uradnikov, stroški ureditve postopkov pri ustanovitvi parka in ureditve vpisa v OPPN, stroški priprave vsebine (vsebino v glavnem pripravi TD Blagajana), oblikovanja tiska in postavitve informacijskih tabel (vsaj 10), stroški nabave in postavitve še kakšne klopce, stroški čiščenja terena (vsega ni moč narediti s prostovoljnim delom) ter nakupa in zasaditve »eksotičnih« dreves po predlogu TD Blagajana. Celotni stroški ne bi smeli preseči 10.000,00 evrov.

Ta vnos je bil objavljen v Proračun, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.