Informacija o poteku 4. redne seje Občinskega sveta

Dne 21. 3. 2019 je potekala 4. redna seja Občinskega sveta v mandatu 2018 – 2022, ki je bila po svoji vsebini srednje zahtevna, po obsegu in trajanju pa ena krajših. Tako vsaj vidimo tisti, ki smo bili v prejšnjem mandatu vajeni maratonskih sej. Bo pa ta informacija temu primerna, torej ne bo predolga, saj pri nekaterih točkah tokrat ni kaj posebnega za komentirati.

Za to sejo je bilo predvidenih skupno 7 točk, če izpustimo pregled in potrditev zapisnika prejšnje, to je 3. redne seje ter pobude in vprašanja občinskih svetnic in svetnikov, pa je bilo teh točk skupno 5, in sicer:

  • Predlog Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2019,
  • Predlog Zaključnega računa proračuna občine Vrhnika za leto 2018,
  • Predlog uskladitve cen programov v vrtcu,
  • Predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o enkratni denarni pomoči za novorojence v občini Vrhnika,
  • Predlog za podelitev občinskih priznanj v letu 2019.

Kot je to že praksa v teh naših informacijah o poteku sej Občinskega sveta, vam ne glede na dnevni red pobude in vprašanje občinskih svetnic in svetnikov predstavljamo na začetku te informacije. Odločitev župana o tem, da bi bila ta točka ponovno druga na dnevnem redu sej Občinskega sveta, pa še čakamo.

V ZVEZI Z VPRAŠANJI, POSTAVLJENIMI NA PREJŠNJI, TO JE 25. REDNI SEJI OBČINSKEGA SVETA

V zvezi z vprašanjem našega predstavnika Viktorja Sladiča, ki ga je sicer prvič zastavil že septembra 2017 in ga je ponovil na 3. redni seji Občinskega sveta 26. 2. 2019, in ki se nanaša na ureditev dela pešpoti skozi Retovje pri plezalni steni, je tokrat odgovor le prišel in pravi, da je bilo v avgustu 2018 pridobljeno okoljevarstveno soglasje za postavitev ograje, vendar ni prišlo do izvedbe, ker za ta namen ni bilo planiranih sredstev. V letu 2019 se bo izvedla lesena ograja na propustu pri plezalni steni, smiselno pa bi bilo zamenjati tudi ograjo na začetku poti, da bi bila oprema na celotni sprehajalni poti poenotena. Izvesti bo treba tudi manjše sanacije na propustih. Ocenjena vrednost stroškov znaša 5.000 EUR, izvedba pa bo zagotovljena iz naslova urbane opreme. Trenutno pa se na Oddelku za okolje in prostor pripravlja razpis.

V redu! Ampak na to smo čakali leto in pol in občan se je moral hudo telesno poškodovati. Upamo, da je dobro okreval in da bo temu res tako.

Na vprašanja naše predstavnice Nataše Rijavec, ki so se nanašala na razpis v zvezi s prostim delovnim mestom na ZIC-u, na porabo sredstev, zbranih in članarin in vadbe v Fitnesu na Vrhniki kot tudi do njegovega uporabnega stanja, odgovora na tej sej še ni bilo. Prav tako ni bilo odgovora na njena vprašanja glede kriterijev zaposlitev študentov in dijakov na ZIC-u in v TIC-u ter na ustrezno zamenjavo ga. Tatjane Milčinski ob njeni odsotnosti. Imela pa je tudi vprašanje glede e-vodiča za Vrhniko in vprašanje, ki se je nanašalo na možnost vpogleda v strateške dokumente ZIC-a, kot je letni načrt dela in podobno.

Skratka, odgovor ena ta vprašanja še čakamo in verjamemo, da jih bomo tudi dočakali.

VPRAŠANJA OZIROMA POBUDE, PODANE NA TEJ, TO JE 4. REDNI SEJI OBČINSKEGA SVETA

Na tej seji smo preko naših dveh predstavnikov v Občinskem svetu podali serijo pobud, in sicer:

Nataša Rijavec, je podala pobudo, ki jo je predstavila že na seji Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo dne 13.3.2019 in ki so jo podprli vsi lani odbora. Gre za pobuda, ki ji je bila posredovana s strani občanov občine Vrhnika. Osnovnošolski otroci v občini Vrhnika imajo možnost prejemanja laične učne pomoči na domu. Projekt poteka preko javnih del v organizaciji Centra za socialno delo in s sodelovanjem Zavoda za zaposlovanje in Občine Vrhnika. V tem šolskem letu je prišlo očitno do administrativnih težav pri izvajanju te pomoči in otroci v določenih obdobjih niso bili deležni te pomoči. Izpostaviti je potrebno dejstvo, da je zelo pomembno, da otroci in starši, ki prejemajo to pomoč, le-to prejemajo konstantno in da jo izvaja oseba, ki ji otrok in starši zaupajo. Pri izvajanju tovrstne pomoči je tudi izrednega pomena, da se med vsemi vključenimi ustvari dober odnos, da otrok lahko napreduje v skladu s svojimi zmožnostmi in potenciali.

Ideja je, da se omenjeni zavodi in ustanove povežejo in skupaj poiščejo najbolj optimalno in kar je najpomembnejše, stalno rešitev za vse otroke in starše, ki potrebujejo tovrstno pomoč.

Pobude našega predstavnika Viktorja Sladiča pa so bile tokrat infrastrukturno obarvane, in sicer:

  • V Zaplani poteka od hišne številke Zaplana 4 pa do cerkve pešpot, ki je v lasti občine Vrhnika. Pot je precej zanemarjena, ozka in v precej slabem stanju. Na JP KPV smo prejeli odgovor, da čakajo le še na odobritev občine, da se ta pot ustrezno uredi in da bo za njene uporabnike varna. Pobuda je torej bila, da občina Vrhnika čim prej sporoči Komunalnemu podjetju, da to pot uredi in jo vzpostavi v stanje, kot je nekdaj, ko je bila še redno vzdrževana, bilo.

  • Pri drugi pobudi ostajamo v Zaplani. Gre za križišče ceste proti Zaplani in Planini oziroma razglednemu stolpu. Na tem odseku do dela ceste proti Planini je vedno več primerov, ko tovorna vozila s priklopniki zaradi zastojev na glavni cesti proti Logatcu in na avtocesti, zavijejo na ta del ceste, ko pa prispejo do makadamskega dela ceste proti Planini, tam obstanejo, obračanje pa je skoraj nemogoče, kar je neprijetno, moteče in nevarno. Zato je bila dana pobuda, da se na križišču glavne ceste skozi Zaplano in ceste proti Planini, postavi znak »Prepovedano za tovorna vozila s priklopniki«, kar bi težave na tem delu ceste lahko ustrezno odpravilo. Ob tem pa je bila dana tudi pobuda, da se na križišču ceste proti Planini in ceste, ki vodi do hišnih številk Zaplana 1 do 6, namesti cestno ogledalo, ki bo stanovalcem omogočilo pregled in varno vključevanje na cesto proti Planini oziroma proti Zaplani in od tam proti Logatcu ali Vrhniki.

  • Naslednja pobuda se je nanašala na Robovo cesto na Vrhniki. Kot je znano, na Robovi cesti ni prehoda za pešce. Prvi je na semaforiziranemu križišču pri Mantovi, naslednji pa šele pri vrtcu na Stari Vrhniki, Ves vmesni del, na katerem je Varstveno delovni center in vrtec Montessori, trgovski center Loka ter veliko število stanovalcev in drugih udeležencev v prometu, pa prehoda za pešce ni, pa bi bil zelo potreben. Zato je bila dana pobuda, da se prouči možnost ureditve prehoda oziroma prehodov za pešce na Robovi cesti in se jo tako naredi bolj varno za najranljivejše udeležence v prometu, to je za pešce.

  • Naslednja pobuda se tudi nanaša na Vrhniko. Gre za Sušnikovo cesto od križišča pri pivovarni Human Fish in Potjo v Močilnik. Gre za zelo frekventen odsek, na katerem je pretežni del dneva polno pešcev, sprehajalcev, šolskih otrok, starejših ter mamic in očetov z otroškimi vozički. Na eno strani je cesta omejena s stavbo Silica, na drugi pa z vrtnimi ograjami in obcestnimi kanali. Cestišče ni označeno, prav tako pa niso označene površine za pešce. Ta odsek je izjemno nevaren, zato je bila dana pobuda, da se na tem delu z belimi črtami označi cestišče in površine za pešce, ki pa so na Poti v Močilnih v dobršnem delu urejene. S tem bo na tem delu Sušnikove ceste vsaj deloma poskrbljeno za varnost, tudi v tem primeru najranljivejših udeležencev v prometu.

Kar nekaj pobud, za katere pa verjamemo, da so tehtne in zahtevajo primerno obravnavo in rešitve, ki so v dobro vseh nas.

SEDAJ PA K OSTALIM TOČKAM TE SEJE:

V zvezi s Predlogom Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2019 lahko rečemo le to, da občina potrebuje proračun, če želi kolikor toliko normalno delovati. Normalno v tem primeru pomeni, da bodo lahko dokončane investicije, ki jih je podedovala od prejšnjega vodstva, kar pa pomeni, da bomo imeli na koncu minus v višini cca 3,5 do 4 milijone evrov. Da, prav s te prebrali. Govorimo o Zdravstvenem domu, ki ga, hočeš nočeš, moramo dokončati in o tako imenovanem »zlatem ovivnku« oziroma šolski in kolesarski poti skozi Vrhniko, kot je uraden naziv projekta, ki poteka na vrhniškem klancu. Na vse pomanjkljivosti in nepravilnosti v zvezi s tema dvema projektoma smo kot veste, v prejšnjem mandatu neprestano opozarjali, pa smo bili gladko zavrnjeni in prezrti. In točno to se dogaja sedaj. Bistveno preplačane investicije, zaradi katerih nas bo vse še dolgo bolela glava.

Ampak, kar nas ne ubije, nas le krepi.

Ker situacijo razumemo, tudi nismo imeli apetitov po povečevanju proračunskih postavk, smo pa zadovoljni, da so nekateri naši turistični projekti vanj uvrščeni in upamo, da bodo tudi kmalu zaživeli in dajali svoje učinke.

So pa vse tako imenovane družbene dejavnosti in šport v tem letu deležne za 10% več finančnih sredstev, kar je konec koncev tudi prav.

Nismo pa mogli, da ne bi opozorili na nekatere zadeve, zato je našega predstavnika Viktorja Sladiča zanimalo, zakaj mora občina Vrhnika vsako leto za delovanje Depoja prispevati 30.000 EUR, skupaj z občino Borovnica in Log Dragomer pa 50.000 EUR na leto, ko pa gre za organizacijsko enoto gospodarske družbe, ki bi se morala preživljati sama. Zanimalo pa nas je tudi, kdaj, če sploh kdaj, bomo lahko videli finančno poročilo Depoja, ki bo bolj podrobno razdelano, ko pa je zgolj podatek o njegovih prihodkih v zaključnem poročilu JP KPV.

Na to je vodja Depoja, g. Edin Behrić odgovoril, da gre za uresničevanje zavez v zvezi z izvajanjem programa Zero Waste in da Depo nikoli ne bo ustvarjal dobička oziroma se ne bo preživljal sam. Odličen odgovor !

Naslednje vprašanje, ki ga postavil Viktor Sladič, pa se je nanašalo na nakazilo Kemisa občini Vrhnika. Gre za cca 40.000 EUR, ki jih je Kemis lani nakazal občini Vrhnika, in sicer kot plačilo stroškov izgradnje Bevške pravljične poti. Kot smo vas že v preteklosti že seznanjali, je občina Vrhnika ARSO predlagala, da se v dopolnilni odločbi za sanacijo okoljskih posledic požara v Kemisu kot ukrep kompenzacijske sanacije navede ravno ta projekt, to je Bevška pravljična pot. ARSO je za tem dopolnilno odločbo izdal, občina pa se je po pritisku večine občinskih svetnikov na to pritožila. Nato pa Kemis nakaže ta denar in to tik pred drugim krogom lokalnih volitev. Gospa Kranjc, sedaj že bivša direktorica občinske oprave je odgovorila, da so jim tako svetovali odvetniki, ki da so tudi predlagali, naj občina tega denarja ne vrača, ker bi lahko s takim vračilom ostali še brez tega denarja.

Ali ji verjamete? Mi ji ne.

Kakor koli, proračun je dobil podporo in bil na koncu tudi sprejet, kar je v danih okoliščinah edino prav.

Pri predlogu Zaključnega računa proračuna občine Vrhnika za leto 2018 ni kaj dosti za dodati. Številke se praviloma ujemajo in neko polemiziranje niti nima smisla.

Naš predstavnik, Viktor Sladič, je sicer postavil vprašanje, čemu gre pripisati izrazito povečane stroške investicijskega vzdrževanja lokalnih cest, ki znašajo kar 126% glede n veljaven proračun za leto 2018 pa je dobil odgovor, da gre za poravnavo zapadlih obveznosti, v večjem delu iz naslova zimske službe za sezono 2017/2018, kar smo tudi pričakovali.

Kot rečeno, tu ni kaj dosti za pametovati, zato so zaključni račun podprli in je bil na koncu tudi sprejet.

Pri predlogu uskladitve cen programov v vrtcu gre za uskladitev, ki naj bi bila, kot razlagajo pristojni, posledica dviga pač v javnem sektorju. No, temu sicer ni čisto tako, pa vendar je res,da se cene programov v vrtcu usklajujejo v skladu s predpisi, konkretno Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih ki izvajajo javno službo, občina pa v kar največji meri in sladno z odločbami Centra za socialno delo, skrbi za plačilo razlike. Po razlagi pristojnih tudi ravnateljice vrtca in vodje Oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo pri občinski upravi občine Vrhnika naj bi s tem dvigom cen dosegli raven cen iz leta 2008, ko so se te cene drastično znižale.

Predlagan dvig tako za 1. Starostno skupino pomeni dobrih 7 Evrov več in znaša 499,74 EUR, za 2. Starostno skupino slabih 5 Evrov več in znaša 379,33 EUR, za tretjo starostno skupino pa dobrih 15 Evrov več in tako znaša 854,75 EUR.

Preden pa smo ta predlog podprli, je naš predstavnik Viktor Sladič podal še dve pobudi.

Prva je bila ta, da se znesek tako imenovane poletne rezervacije, ki jo lahko starši otrok uveljavljajo v času poletnih počitnic, iz sedanjih 50% zniža na 40%. Glede na zavedanje o stanju v proračunu pa je predlagal, da se ta korak izvede s 1.1.2020.

Druga pobuda pa se je nanašala na privatne vrtce v občini, še posebej na vrtec Montessori, ki je deležen zgolj 15% sofinanciranja s strani občine, da se prouči možnost izenačitve sofinanciranja tako, kot to velja za javne vrtce, tudi to s 1.1.2020.

Menimo, da otrok in staršev, ki želijo drugačno oskrbo, ne moremo ločevati po tem, v kateri vrtec hodijo in da morajo biti v svojih izhodiščih enakopravni.

V zvezi s predlogom Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o enkratni denarni pomoči za novorojence v občini Vrhnika lahko rečemo le to, da smo ga veseli.

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja smo že v letu 2017 podali pobudo, da se enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka iz prejšnjih 150 EUR poveča na 300 EUR. Takrat smo bili delno upoštevani in ta pomoč se je tako dvignila na 250 EUR za novorojenega otroka v občini. Daleč od nekaterih, tudi sosednjih občin, pa vendar.

Tokrat je predlog za dvig na 300 EUR podal predstavnik stranke NSI, ki smo ga seveda soglasno podprli v upanju, da ne bomo ostali pri tem znesku.

Tej točki pa je sledil še Predlog za podelitev občinskih priznanj v letu 2019. Ta točka nas navdaja z veseljem, saj je Lista za razvoj Vrhnike in podeželja za leto 2019 v okviru razpisa podala predlog, da se znanemu Vrhničanu in dobremu prijatelju Elu Mihevcu, za življenjsko delo na področju naravoslovne in lovske fotografije in s tem širjenja in povečevanja ugleda občine Vrhnike tako doma, kot tudi v svetu, podeli Zlata plaketa Ivana Cankarja.

Na naše veliko veselje je to njegovo delo in dodano vrednost, ki ga predstavlja, prepoznala tudi Komisija za podeljevanje občinskih nagrad in priznanj, ki je naš predlog podprla in predlagala Občinskemu svetu občine Vrhnika, da se Elu Mihevcu za vrhunske dosežke na področju naravoslovne in lovske fotografije, na slavnostni akademiji ob letošnjem občinskem prazniku podeli Zlata plaketa Ivana Cankarja, kar je Občinski svet tudi soglasno podprl.

Poleg te, pa bodo podeljene tudi druge plakete, in sicer:

  • na predlog Sveta za preventivno in vzgojo v cestnem prometu se Združenju šoferjev in avtomehanikov Vrhnika podeli srebrna plaketa Ivana Cankarja,

  • na predlog Turističnega društva Blagajana in Krajevne skupnosti Podlipša-Smrečje se ga. Sonji Malovrh podeli srebrna plaketa Ivana Cankarja,

  • na predlog Sožitja-društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Vrhnika se ga. Mileni Kržič podeli srebrna plaketa Ivana Cankarja,

  • na predlog Občinskega odbora Nove Slovenije Vrhnika in Župnijske karitas Vrhnika se ga. Amaliji Osredkar podeli bronasta plaketa Ivana Cankarja.

Vsem skorajšnjim prejemnikom plaket Ivana Cankarja iskrene čestitke tudi v imenu Liste za razvoj Vrhnike in podeželja.

Tej točki so sicer sledile še pobude in vprašanja članov Občinskega sveta, ki pa smo vam jo predstavili že v uvodu te informacije.

Tako, zopet nekaj informacij s te zadnje seje Občinskega sveta, za katere upamo in verjamemo, da so za vas koristne, si pa jih po našem mnenju vsekakor zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kaj se dogaja na sejah Občinskega sveta,predvsem pa tisto, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vseh nas še kako tiče.

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje OS. Zaznamek za trajno povezavo.