Naša lista se je zelo uspešno predstavila na festivalu hrane na Stari cesti s pečenjem rib po Keltsko. Rezultat te predstavitve je bil viden že nekaj dni kasneje, ko smo bili povabljeni, da sodelujemo pri snemanju oddaje Dobro jutro. Informacijo nam je posredovala g. Mirjan Suhadolnik (Turistično društvo Vrhnika). V poletnem času se del oddaje Dobro jutro (RTV Slovenija, 1. program) snema v živo, torej s terena ob četrtkih, iz različnih krajev Slovenije. Predstavitev Vrhnike je bila dne 2.7.2015.
Časa za pripravo je bilo zelo malo. Tomo se je udeležil sestanka, pridobil osnovne informacije in tako sva se lotila dela. Tomo je pripravil vse v zvezi s pripravo in pečenjem ribe po Keltsko, jaz pa sem se osredotočila na pripravi in opremo stojnice. Sodelovanje ni bilo politično, pač pa predstavitev priprave hrane. Odločila sva se, da bova na stojnico postavila tudi Milanovo knjigo. Mislim, da sva stojnico zelo dobro uredila. Tomova predstavitev priprave in pečenja ribe po Keltsko pred kamero je bila brez pripomb. Tudi odzivi so bili ugodni.
Vedeti moramo, da je samo snemanje točno določeno, vsak sklop snemanja je imel samo osem minut. Meni se zdi za predstavitev kraja odločno premalo. Je pa razumljivo, ker gre vse v živo, pa reklam se ne sme spustiti.
Samo snemanje je potekalo v treh sklopih. V prvem sklopu je bil predstavljen utrip Vrhnike pred spomenikom Ivana Cankarja, predstavitev vrhniške kave in govor župana. V drugem sklopu je bila predstavljena najdba drevaka v Ljubljanici in ostale najdbe. Tu je sodeloval podžupan. Tretji sklop je bil posnet na Trojici. Predstavljena je bila cerkev, lepo so zapeli pevci Nauportus musica, sodeloval je turistični vodič. Poleg nas so sodelovali še Stara Vrhnika in Ema Goričan, ki je predstavila svojo knjigo o Stari Vrhniki, Gostilna Mesec, ki je predstavljala Rimljane in rimski namazi, Gostilna pri Vrtnarji iz Podlipe s svojo znamenito vrtljivo mizo pa domačimi salamami, pa Gozdni Joža, Folklorna skupina Trlice iz Podlipe…. Vse skupaj je povezovala g. Ana Tavčar Pirkovič. Veliko o Vrhniki in Ivanu Cankarju je uspela povedati tudi g. Mirjam, kljub skopo odmerjenemu času.
Na koncu smo tudi zavrteli vrtljivo mizo, kar je povedalo, da na Trojici ni bilo negativne energije. Druženje ob pokušini pripravljene hrane je bilo zelo prijetno.
Priznam, da že dolgo nisem šla peš na Trojico in to v tako zgodnji jutranji uri. Na Trojici sem bila točno ob sedmih. Šla sem mimo Cankarjeve rojstne hiše, nato naprej in postanek za ogled Vrhnike, požirek vode ob zbiralniku in pot do vrha Svete Trojice. Zopet sem dobila občutek, da samo mi, ki smo tukaj doma občutimo tisto, kar je navdihovalo Ivana Cankarja, da je tolikokrat opisoval Vrhniko….
Sonja Vidmar