21. 5. 2015 – 4. redna seja OS Občine Vrhnika

Vprašanje:

mag. Viktor Sladič:

Hvala. Imam dve vprašanji z eno nadgrajeno pobudo povezano na eno teh vprašanj. Prvo se ravno tako nanaša na prometno ureditev in nadgrajuje vprašanje, oz. pobudo kolegice Kovačič, sicer vprašanje imam, pa bom verjetno dobil odgovor, od kdaj je na delu ceste, mislim, da je to Lošca od križišča pri pivovarni vzdolž bivšega objekta IUV, dovoljeno parkiranje tovornih motornih vozil in kako to, da je to parkiranje nekaznovano, sploh glede na to, da je celotna, celotno cestišče v celotni širini cesta in ni parkirišče. Parkirišče ob tej cesti je makadamsko – nasproti bivše trgovine IUV in je prazno. Iz tega tudi pobuda inšpektoratu, oz. Medobčinskemu inšpektoratu, ki je, čeprav jim ne morem dati pobude, ampak, ker smo že o tem govorili, zakaj bolj pogosto ne kontrolirajo sprehajalcev in lastnikov psov na poti v Močilnik, ker če se greste sprehajati na poti v Močilnik, razen če ne hodite po sredini ceste morate imeti veliko srečo, da ne stopite, da ne rečem v kaj, ker lastniki ne spoštujejo pač odredb, ki veljajo za njih.

Drugo vprašanje se pa nanaša na ureditev Cankarjevega doma, in sicer me zanima glede na to, da gre za objekt, kulturno znamenitost krajevnega pomena, me zanima, katera barva Cankarjevega doma je originalna barva, glede na to, da vidimo, da je sedaj pač iz bivše rumene nastala sivo bela fasada, pa me zanima, če je to v skladu z vsemi usmeritvami in zahtevami, pomembnosti objekta takega kot je, ali je kakšna druga odločitev botrovala temu, da je barva sedaj spremenjena. Samo toliko, hvala.

Odgovor:

Janko Skodlar:

Lep pozdrav še z moje strani, hvala za besedo. Cankarjev dom, kot tak ni zaščiten kot neka kulturna dediščina, ampak na obeh straneh, sta objekta, ki sodita v kulturno dediščino in jih Zavod tudi vodi, plus tega je pa sama ulica, Tržaška cesta zavarovana kot stavbna dediščina, bi rekel v celotnem nizu, kot takem. Tako da, mi smo seveda zaprosili k sodelovanju Zavod za varovanje kulturne dediščine, ki se je potem s projektantom odločal tudi o barvah in tudi o ostalih ureditvah. Bilo je cel kup pripomb, cel kup stvari, ki so vplivale na spremembe popisa in teh stvari, saj boste tudi dobili na mizo, so potegnile za seboj tudi neke podražitve. Dejstvo pa je, kar se tiče, če se omejim samo na barvo, je to usklajeno z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in jaz se v to nisem vtikal.

Ta vnos je bil objavljen v Seje OS. Zaznamek za trajno povezavo.