Gospod Župan, sprašujemo vas!

Zakaj niste obveščali Vrhničanov o rezultatih meritev ? Zakaj niste takoj po požaru zahtevali zaprtja šol in vrtcev na Vrhniki ?

Če niste bili seznanjeni s temi podatki, zakaj jih niste zahtevali, in to takoj ? Koga ste pri tem ščitili in zakaj ?

Kdaj ste bili vi in Občinski štab Civilne zaščite seznanjeni s temi podatki ? Zakaj ste vseskozi trdili, da ni rezultatov meritev, če pa so meritve očitno obstajale?

Dejstva:

Mobilna enota Inštituta Jožefa Štefana je po požaru med drugim opravljala tudi meritve koncentracij živega srebra (Hg)in trdnih PM10 delcev v zraku. Mobilno enoto je angažiral Občinski štab Civilne zaščite.

Rezultati teh meritev so pokazali povišane vrednosti teh onesnaževalcev tudi pred OŠ Antona Martina Slomška in OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki, in sicer:

  • 16/5: Hg –  3x povečanje, 17/5: Hg –  1x povečanje.
  • 16/5: PM10 – 4x povečanje, 17/5 – 2x povečanje.
  • 18/5 vrednosti teh onesnaževalcev niso bile več prekoračene,

Glede na to, da še danes ni znano, kaj ti trdni PM10 delci vsebujejo in da živo srebro predstavlja veliko nevarnost za organizem, še posebej najobčutljivejših skupin, kot so otroci je dejstvo, da bi bilo potrebno s ciljem zavarovanja teh skupin prebivalcev potrebno nujno in odločno ukrepanje.

Direktor ARSA je pojasnil:« Za vse obveščanje javnosti je pristojna Občina« in pa: »O vseh rezultatih smo sproti obveščali Civilno zaščito« ter »Občina je bila s temi podatki ves čas seznanjena, Civilna zaščita je bila vedno prva obveščena.«

Ali ste vi naročili Občinskemu štabu Civilne zaščite, da skuša preprečiti objavo TV prispevka o poteku novinarske konference ?

Na novinarski konferenci, ki je bila sklicana v petek, 19.5.2017 ob 16-ti uri, so bili ljudje zaradi pol urne zamude vseh ključnih akterjev, tudi vas in predstavnikov Občinskega štaba Civilne zaščite, ter kasneje zaradi nekorektnih in zavajajočih informacij, ki ste jih podajali tako vi, kot tudi direktor Kemisa ter predstavniki ARSO in NIJZ, zaradi tega močno razburjeni.

Kasneje smo lahko pri večernih poročilih videli in slišali, da naj bi na uredništvu prejeli klic s strani Občinskega štaba Civilne zaščite, v katerem naj bi bilo zahtevano, da se posnetek umakne, da ne bo videti razjarjenih prebivalcev.

Zakaj niste takoj sklicali izredne seje Občinskega sveta?

V četrtek po požaru je bila 18. redna seja Občinskega sveta. Na njej niste sprejeli predloga skupine opozicijskih svetnikov, da se že na tej seji prednostno kot prva točka obravnava stanje po požaru Kemisa.

Izredno sejo ste sklicali šele 30. 5. 2017, to je dobra dva tedna po požaru. Zakaj ? Ste z zavlačevanjem koga ščitili ? Če da, koga ?

Menite, da občinski svet ni »zadosti dober«, da bi vam dajal predloge in razpravljal o tem problemu, ali pa se v tistem trenutku enostavno niste želeli soočiti z dejstvi in ste se bali zoprnih vprašanj ?

Zakaj vas je vedno bolj skrbelo za Kemis, ne pa za zdravje Vrhničanov?

Vaši prvi javni odzivi po požaru so bili: »Ne pristajam na diktat ulice« in »Na Vrhniki Kemis potrebujemo«!

Nikoli niti z besedo nismo zasledili vaše skrbi za zdravje nas Vrhničanov. Zakaj ?

Na shodu krajanov Sinje gorice ste stopili ob bok direktorju Kemisa in zagovarjali njegova stališča.

Na čigavi strani ste gospod Župan ? Na strani interesov kapitala ali na strani Vrhničanov

30. 5. 2017 je Občinski svet občine Vrhnika soglasno sprejel sklep, da sedanja lokacija Kemisa ni ustrezna in da se Kemis odseli na drugo ustrezno lokacijo izven območja občine Vrhnika. Direktor Kemisa je nato javno izjavil, da bo uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, da do tega, to je do umika Kemisa iz območja naše občine, ne bo prišlo.

Zakaj se niste nemudoma javno odzvali na to njegovo izjavo in zaščitili interese občine, Občinskega sveta, predvsem pa vseh Vrhničanov ?

Ali ste kakor koli posredovali pri Kemisovem nakupu zemljišča?

Zemljišče, na katerem »stoji« danes Kemis, je bilo v lasti domačina. Ni ga želel prodati, prodaji pa so se argumentirano upirali tudi domačini.

Zemljišče je bilo na koncu leta 1999 prodano, in sicer polovica Kemisu, druga polovica pa Komunalnemu podjetju Vrhnika, katerega direktor ste bili v tistem času vi. Polovico, ki jo je takrat kupilo  Komunalno podjetje Vrhnika,  ste kot njegov direktor kasneje, to je leta 2005, prodali Kemisu.

Zakaj ste to storili in ali ste v tem nakupu nastopali kot posrednik ?

Ali ste vedeli, da Kemis ni imel potrebnih gradbenih dovoljenj za vse svoje objekte in zakaj ste agitirali za sprejem odloka?

Kemis je v zadnjih letih izvajal investicije v gradnjo skladiščnih objektov brez potrebnih dovoljenj.

Ali ste vedeli za to nelegalnost ? Če niste vedeli, kako je to lahko mogoče ? Če ste vedeli za to, zakaj niste ukrepali ? Ali pa ste vedeli za to in je bilo lansko letno hitenje s sprejemom Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem lokacijskem načrtu za prostorsko ureditev  skupnega

pomena za reciklažni center na Vrhniki, to je območja, na katerem deluje Kemis, zgolj kamuflaža za legalizacijo črnih gradenj Kemisa?

Odlok je na vaš predlog z zadostno večino potrdil Občinski svet, Pri tem ste na seji izjavili: »Kemis tu je Kemis, Kemis tu dela, Kemis bo delal naprej« in pa »Nič ni bolj varnega kot najbolj nevarne stvari, če se dela v skladu s predpisi«.

Ali ste s tem vašim ravnanjem zgolj ščitili Kemis ?

Se čutite odgovornega za okoljevarstveno politiko občine?

Več kot dvajset let ste bili direktor Komunalnega podjetja Vrhnika, zdaj pa ste že drugi mandat župan občine Vrhnika. Na Vrhniki imamo Hamex, Kemis, Roso, Saubermacher, Silico, Unichem. Okoljevarstvo je eden od temeljev vašega delovanja in županovanja.

Menite, da ste pri tem uspešni ? Se čutite odgovornega za nastale razmere ?

Ste od okolju nevarnih podjetij kdaj zahtevali plačilo rente za Vrhničane?

V preteklosti je nevarnost za okolje na Vrhniki predstavljala dejavnost Industrije usnja Vrhnika. Od nje smo dobili ceste, šole, vrtce, podporo športu, kulturi in še in še.

Kaj imamo od Hamexa, Kemisa, Rose, Saubermacherja, Silica, Unichema ? Glede na to, da imamo  drago vodo, visoke račune za komunalne storitve in visok komunalni prispevek, ne prav dosti. Samo pretečo nevarnost.

Se vam ne zdi, da bi ob tako nevarnih dejavnostih, kot jih predstavljajo vsa ta podjetja in nevarnostim, ki smo jim s tem izpostavljeni, mi Vrhničani lahko imeli vsaj večji Zdravstveni dom, večji in modernejši dom za ostarele, modernejšo šolo, še posebej za otroke s posebnimi potrebami… in to ne iz sredstev občinskega proračuna.  Ali ste kdaj pomisli na te možnosti ?

Zakaj proti Kemisu ne vložite zahteve za povračilo odškodnine ?

Zdaj je že več ali manj jasno, da se v Kemisu ni zgodila zgolj nesreča ampak velika malomarnost, ki je povzročila ekološko katastrofo. Ste že vložili zahtevek za plačilo odškodnine ? Če tega še niste storili, zakaj ne ?

Zakaj proti direktorju Kemisa niste vložili kazensko ovadbo ?

Velika malomarnost, ki ima za posledico neposredno ogrožanje splošne varnosti večjega števila prebivalcev je lahko kaznivo dejanje. Ste zoper direktorja Kemisa, kot povzročitelja ekološke katastrofe na Vrhniki, vložili kazensko ovadbo ? Če tega niste storili, zakaj ne ?

Se še čutite kompetentnega in sposobnega voditi občino Vrhnika ?

Ta vnos je bil objavljen v Emisija neprijetnega vonja, Novičke, Občinska uprava, Vprašanja. Zaznamek za trajno povezavo.