14. 2. 2018 – 23. redna seja OS Občine Vrhnika

Vprašanje (mag. Viktor Sladič): “Potem me pa zanima tudi glede delovanja zimske službe. Videli smo na Občinski spletni strani, včeraj je Komunalno podjetje izdalo obvestilo, da je zaradi velike količine podrtega drevja preko ceste do nadaljnjega zaprta občinska lokalna cesta Verd – Pokojišče od križišča za Ljubljanski vrh do Pokojišča, dostop pa je mogoč samo preko Borovnice. Pa me zanima, glede na to, da se na tem delu ceste že tri leta sicer ne izvaja več zimska služba in je tako v zimskem času dostop do vasi Zavrh, Padež in Pokojišče tako in tako mogoč le preko Borovnice, me zanima kdo je odločil, da se na tem delu ceste ne izvaja več zimska služba? Ter kdo in kdaj bo sedaj saniral to cesto na tem odseku odpravil njeno zaporo in v zimskih razmerah vzpostavil njeno prevoznost in dostopnost do teh krajev iz Vrhnika oz. iz teh krajev na Vrhniko? Ob tem zadnjem sneženju je bil primer, da so otroci na Pokojišču obstali, ker kombi ni mogel do njih, ker tudi z Borovniške strani cesta ni bila splužena. Na delu od Češnjice do Pokojišča se pa že tako ali tako več let ne pluži, pa ne vem zakaj se ne pluži. Gre za občinsko cesto in se samo sprašujem, kaj bi bilo, če bi nekoga infarkt? Če bi zagorela hiša imajo pač svojo prostovoljno gasilsko društvo, ne predstavljam pa si kako bo prišel reševalec do tja, ker je sicer v zimskem času onemogočen dostop, ker se cesta ne pluži.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “Zimska služba se izvaja skladno z izdelanim programom zimske službe, ki ga vsako leto pripravi vzdrževalec občinskih cest, ter potrdi upravljavec (Občina) s sklepom župana. Z zadevo je bla seznanjena tudi KS Pokojišče-Zavrh. Predsednik g. Pelko je povedal, da se KS strinja in podpira zadevo, da se makadamska cesta ne pluži, saj so se sredstva namenila v izgradnjo in vzdrževanje ceste čez Borovnico.”

Odgovor (CZ Občine Vrhnika): “Iz dne, 11. na 12. decembra 2017, je v občini Vrhnika zaradi močnega vetra in dežja prišlo do podrtja velike količine drevja tudi na makadamski cesti Verd – Pokojišče z oznako LC 468041. O neprevoznosti ceste nas je obvestil upravljavec cest JP KPV d.o.o. Občane smo o zapori ceste nemodoma obvestili na krajevno običajen način oz. preko radia. Po pridobjenih konkretnih informacijah o stanju na terenu smo dne, 18. 12. 2017 izvedli povpraševanja za odstranitev podrtega drevja in vejevja s predmetne ceste. V skladu s Pravilnikom o naročanju blaga in storitev pod 20.000,00 eur oziroma gradenj pod 40.000,00 eur (Naš časopis št. 430 z dne 28.8.2015) je bil izbran najugodnejši ponudnik Gozdarske storitve Stanislav Kržič, Vrhnika. Dne 28. 12. 2017, nas je izvajalec obvestil, da je cesta odprta oz. prevozna.”

Pobuda (mag. Viktor Sladič): “Potem imam pa dve pobudi. Ena se nanaša na to zaščiteno rdečo bukev v parku pri kavarni, ki jo bo žal, o tem smo že se pogovarjali na Občinskem svetu, treba podreti. Dam čisto tako pobudo v premislek, da ne bi na tem mestu zevala velika praznina, predlagam, da se na njenem štoru postavi bodisi lesena terasa s stopnicami, ograjo in nadstreškom ali pa lesena hišica, ki bi služila bodisi gostom kavarne oz. otrokom teh gostov. V ta namen pa bi Občina objavila razpis za posredovanje idej za njeno postavitev, najboljše nagradila, v ta postopek pa tudi vključila lastnika kavarne in po izboru najboljše ideje v sodelovanju s kavarno v naslednjem obdobju pa skušala to teraso ali hišico na tem štoru tudi postaviti in predati v uporabo.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “Zaščiteno bukev se bo odstranilo in se na njeno mesto posadilo novo drevo – japonska sofora. Glede zasaditve novega drevesa smo dobili navodilo s strani Zavoda RS za naravo.”

Vprašanje (mag. Viktor Sladič): “Hvala. Imam malo več vprašanj ampak so kratka. Prvo vprašanje me zanima kdaj bo na cesti med Sinjo Gorico in Blatno Brezovico narisana sredinska prekinjena kratka črta?

bevke

Tukaj verjetno ne bo težko potegniti sredinske črte (žal ne gre mimo Blatne Brezovice) ampak gre iz Bevk na Drenov Grič

Odgovor (Stojan Jakin): Širitev ceste med Sinjo Gorico in Blatno Brezovico. To, v tem trenutku ni bilo v nobenem planu, tudi v tistih dolgoročnih planih je ugotovljeno, da ta cesta ni tako slaba, saj ni tako dolgo, ko je bila nasipavana in potem asfaltirana. Tako, da ta cesta se v tem trenutku ne poplavlja je pa izredno težko širitev ceste delati na barju, ker posebno če nekaj imaš že narejeno, je treba pred obremenitve in vse. Če bo strokovno mnenje, da je treba, verjetno v naslednjih proračunih se bo to tudi reševalo. Zakaj ne? Pa črta na tej cesti, ne znam odgovora dati bomo zaprosili upravljavca ceste, da bodo povedali. Je pa jasno, da. če jo bodo delali, jo bodo verjetno spomladi, takrat, ko se bo vse ostale ceste delalo. Tako, da jaz okrog te črte ne znam povedati nič pametnega. Pa še gospa Kranjčeva par besed.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “Za zaris sredinske črte mora biti, skladno s cestnimi predpisi, asfaltno vozišče široko minimalno 5 m. Ker lokalna cesta, na odseku med Sinjo Gorico in Blatno Brezovico, tega kriterija ne izpolnjuje, zaris sredinske črte ni mogoč.”

Vprašanje (mag. Viktor Sladič): “Potem četrto vprašanje. Od semaforja na Tržaški cesti pri Cankarjevem trgu do cerkve Svetega Lenarta in še naprej ni prehoda za pešce. Tako, da na primer iz Jelovškove ceste ne moreš priti pravilno na Staro cesto razen, če delaš zelo dolg ovinek, pa me zanima ali kdaj načrtujete na tem delu zarisati prehod za pešce.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “Projekt za prehod za pešce pri sv. Lenartu, ki se projektira skupaj s prehodom pri KZS na Verdu, je v recenziji. Prehod za pešce bo izveden do septembra 2018, v kolikor ne bo zapletov pri izbiri izvajalcev ter bo na voljo dovolj sredstev. Zaradi poteka šolske poti je prioritetna izvedba prehoda za pešce pri KZS na Verdu.”

Ta vnos je bil objavljen v Vprašanja. Zaznamek za trajno povezavo.