19.10. 2017 – 21. redna seja OS Občine Vrhnika

Vprašanje (mag. Viktor Sladič): “Hvala, par vprašanj. Bom kar prebral, kaj sem si zapisal. Eno se nanaša na sprehajalno pot skozi Retovje. Verjetno nekateri veste se je nedavno na srečo pa pred deževjem med sprehodom po občinski poti v Retovju huje poškodoval starejši občan. Iz meni sicer neznanega razloga je pri plezališču padel v strugo Ljubljanice, na levem delu, utrpel hujše poškodbe, večkratni zlomi na obeh nogah, zlomljena trtica in tako naprej. V primeru višjega vodostaja bi zagotovo utonil. Do nesreče je prišlo pa točno na mestu, na katerem je med obiskom delegacije iz krajinskega parka v Ljubljansko barje v Retovju in Občine v letu 2011. Krajevna skupnost je predlagala postavitev varnostnih ograj, vendar do tega ni prišlo. Ob tem je pa seveda treba vedeti, da je treba ob postavitvi varnostnih ograj bilo treba tudi nujno popraviti tudi betonske vodne propuste, ki ji je že dobro načel zob časa oz. jih je močan vodni tok na večjih mestih močno poškodoval in spodjedel. In sedaj sprašujem, nisem se hotel oglašati pri rebalansu, ker je to pač nemogoče reševati z rebalansom, lahko pa z proračunom za 2018, kašne so možnosti, da se uredijo betonski propusti teh dveh izvirov pod plezalno steno in pa seveda namesti varnostna ograja na tem delu, ker njeno nameščanje na gnil material je nesmiselno, jaz mislim na celovito ureditev in ali je mogoče, da to investicijo, ki je po moji oceni nujna, ali bomo čakali, da kdo umre, kot pred časom v Ajdovščini pa pred leti na Klisu iz podobnih razlogov, da bi v proračun za dva osemnajst umestili to postavko, se pravi ureditev vodnih propustov in namestitev varnostnih ograj na teh izpostavljenih točkah v Retovju. Seveda v tem času, ko po moji oceni, začnete s postopki pač priprave dokumentacije in vsega potrebnega, ker gre le za zavarovano območje, da bi do tega prišlo. To je pač moje vprašanje in pobuda.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “V okviru pregledniške službe, ki se izvaja na JP KPV d.o.o., se 4 krat na leto izvede pregled propustov na občinskih cestah. V kolikor bo potrebno bosta objekta detajlno pregledana ter izdelan načrt za njuno sanacijo. V okviru projektne dokumentacije pa bi pridobili tudi projektne pogoje in soglasja pristojnih soglasodajalcev za postavitev varnostnih ograj.”

Vprašanje (mag. Viktor Sladič): “Potem bi imel tudi kar se tiče, no to se ne nanaša na promet, križišče Sušnikova – Tržaška. Mogoče sem za to bolj občutljiv, ker se tam vozim. Levo in desno, v smeri proti Vrhniki so parkirna mesta in kdor koli zavija na tem križišču levo, ali desno ima v primeru parkiranih vozil popolnoma nepregledno cesto in v bistvu večkrat je to čista loterija. Ni avta, štartaš, v tistem momentu je, ker se dejansko levo in desno nič ne vidi. Dajem pobudo oz. sprašujem, če bi lahko zadevo predstavili Svetu za preventivo, da razmisli ali obstaja možnost, da bi dve parkirni mesti levo in desno umaknili, ker s tem bi omogočili pregled nad prometom na Tržaški cesti in varno zavijanje levo in desno, pa ogledala seveda na drugi strani, ali pa mogoče, če Svet oceni samo ogledalo, da ne izničujemo parkirnih mest in, da se zagotovi preglednost Tržaške ceste.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “SPVC je predmetno zadevo že večkrat obravnaval in edina možnost je ukinitev parkirnih mest. Parkirna mesta se bodo ukinila v roku 2 mesecev.”

Vprašanje (mag. Viktor Sladič): “Kar se prometa tiče imam še eno vprašanje, na osemnajsti seji sem vprašal, če je možno, da bi Občina pristopila izgradnji krožišča na križišču, na sedanjem križišču pri prehodu Siliko v Kulturni center, ker je tam šola. Jaz sem šel potem še enkrat si pogledati, nikjer ni oznake, da je tam šola, nihče, ki se vozi iz katere koli strani ne ve, da je tam šola. Piše knjižnica, niti tega ne piše, da je Doživljajsko razstavišče tam, še manj pa, da je šola in predlagam, da se postavijo oznake ustrezne, ali šolska pot, otroci na cesti, karkoli, ki bi označevala pač nevarnost, ki jo pač otroci, ki hodijo v šolo, misli, ki opozarjajo na otroke, ki hodijo tam v šolo in, da vsaj v neki meri zagotovimo to varnost, če sem pa prav razumel gospoda podžupana naj bi pa se celovito urejala ta križišča tudi v okviru tega projekta Ureditev kolesarske in šolske poti, ampak do takrat bo verjetno še dolgo časa. Dajem pobudo, da se vsaj namestijo ustrezne oznake, ki bodo opozarjale voznike, da se tam nahajajo otroci in pa šola. Je čas potekel ali lahko še na hitrco? Za vsako vprašanje imam tri minute.”

Odgovor (Oddelek za okolje in komunalo): “Občina Vrhnika je izdala soglasje za sofinanciranje označitve ”ŠOLA” dne 26. 4. 2017 in nalog s strani DRSI je bil izdan dne 27. 6. 2017. Dela so bila opravljena 13. 9. 2017 (v prilogi so slike).”

 Slika_21_seja

Ta vnos je bil objavljen v Vprašanja. Zaznamek za trajno povezavo.