MASKE SO PADLE ! JE ZAVOD IVANA CANKARJA ŽE PRIVATIZIRAN ?

polis8Od vsega začetka Doživljajskega razstavišča Ljubljanica skušajo posamezniki prevzeti upravljanje tega muzeja. Začelo se je s spremembo Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika, nato nadaljevalo z bivšim ministrom za kulturo, gospodom Grilcem in s poskusom določitve njegovega zavoda Škrateljc za upravljavca Doživljajskega razstavišča Ljubljanica, sedaj pa se, kot kaže, zaključuje z novo ustanovljeno zadrugo ZA.POLIS iz Vrhnike.

Občina Vrhnika je v letu 2014 v sodelovanju s partnerjema Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (v nadaljevanju: MGML) in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani kandidirala na razpisu Finančnega mehanizma EGP s projektom Doživljajsko razstavišče Ljubljanica (v nadaljevanju: DRL). Projekt, ki vključuje zaščito kulturnega spomenika državnega pomena in njegovo prezentacijo, je bil izmed številnih prijav prepoznan za kakovostnega in izbran za izvedbo, kot rok za njegovo izvedbo pa je bil 30. 4. 2016.

Projekt je prvotno predvideval, da bo DRL formalno delovalo v okviru obstoječega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika, zato je bila predlagana sprememba Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika, ki je bila obravnavana dne 24. 9. 2015 na 6. redni seji Občinskega sveta občine Vrhnika.

polis9Takratna pojasnila gospe Irene Šinkovec, strokovne vodje projekta DRL in predstavnice MGML v zvezi s tem so bila, da mora upravljavec tega razstavišča izpolnjevati visoke zahteve in standarde, saj gre za izjemno zahteven projekt, da ne govorimo o neverjetnih, impozantnih in unikatnih najdbah in kar je ključno, imeti mora državna pooblastila (ki pa jih knjižnica glede na to, da gre za občinski zavod, mimogrede nima).

Glede na pomisleke zaposlenih v Cankarjevi knjižnici Vrhnika, nekaterih občinskih svetnikov in posledičnega mnenja partnerja v projektu, to je gospe Irene Šinkovec oziroma MGML, je bil predlog nadaljevanja postopka spremembe prej omenjenega odloka s strani župana ustavljen.

Upravljavca razstavišča se je v skladu z navodili MGML in gospe Irene Šinkovec, ki je podala strokovne kriterije za izbor ter ob upoštevanju pogojev, zapisanih v samem projektu s potrjenim sofinanciranjem, nadalje izbiralo z javnim razpisom.

Na tej podlagi je bila na predlog gospoda Stojana Jakina, župana občine Vrhnika, na 7. redni seji Občinskega sveta občine Vrhnika z dne 5. 11. 2015 sprejeta odločitev, da se bo upravljavca  Doživljajskega razstavišča Ljubljanica izbiralo na razpisu, zanj pa bo izbran upravljavec, ki bo po mnenju komisije pripravil strokovno najbolj verodostojno, strateško in s projektnimi cilji skladno prijavo. Na zatrjevanje gospe Irene Šinkovec, strokovne vodje projekta DRL, smo namreč morebitne spremembe izvajanja projekta v skladu s pogodbo o izvedbi zavezani čim prej posredovati Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jih v primeru, da ustrezajo kriterijem, ki so bili podani na razpisu in so skladni s cilji, rezultati in učinki izbranega projekta, potrdi, v nasprotnem primeru pa je za neizvajanje pogodbenih obveznosti odgovoren nosilec projekta, to je občina Vrhnika.

polis6Na predlog gospoda Stojana Jakina, župana občine Vrhnika, je bila na tej seji Občinskega sveta imenovana 5 članska Komisija za izbor upravljavca DRL, ki je bila sestavljena iz 2 predstavnikov oziroma predstavnic MGML iz treh predstavnikov Občinskega sveta Občine Vrhnika.

Razpisna dokumentacija je bila s strani MGML oziroma gospe Irene Šinkovec pripravljena, razpis je bil objavljen in nanj oddani dve vlogi oziroma prijavi na razpis, in sicer vloga zavoda Škrateljc iz Bevk, ki je bil s strani zakoncev Grilc ustanovljen slab mesec dni pred objavo razpisa, in vloga Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika (v nadaljevanju: ZIC), pri čemer je po podrobni proučitvi obeh vlog in po opravljenih razgovorih z obema kandidatoma za upravljavca, komisija z večino glasov za upravljavca DRL županu občine Vrhnika predlagala ZIC, saj je bil zavod Škrateljc kot prepoznani davčni dolžnik iz nadaljnjega postopka izključen.

etika_denarNa tej točki pa se je v zvezi s tem na 11. redni seji Občinskega sveta z dne 26. 5. 2016 začelo ponovno zapletati.

Še preden so trije člani komisije, predstavniki občine Vrhnika, Občinskemu svetu predstavili svojo odločitev, je gospod Stojan Jakin, župan občine Vrhnika, sprejel svojo. Že pred sejo Občinskega sveta je samovoljno preklical  napovedano odprtje DRL, ki je bilo načrtovano na dan odprtja Argonavtskih dni, to je 17. 6. 2016 in to brez, da bi se o tem posvetoval bodisi s člani komisije ali z Občinskim svetom. Svoj odgovor na vprašanje 3 članov Komisije za izbor upravljavca DRL, zakaj se prestavlja odprtje DRL je obrazložil s tem, da ne želi »vojne« s strokovno vodjo projekta, gospo Ireno Šinkovec in da če tega ne bi storil, bi se strokovna vodja umaknila iz projekta DRL, po njenih besedah pa naslednji dan po odprtju, to je 18. 6. 2016, v DRL obiskovalcem ne bi imeli kaj za pokazati, za to potezo pa da se odločil zgolj zato, da zaščiti ZIC.

Ne glede na navedeno so člani Komisije za izbor upravljavca DRL, kot predstavniki občine Vrhnika, svojo odločitev, da se za upravljavca  DRL potrdi ZIC,  na tej seji predlagali v potrditev občinskemu svetu.

polis3Župan občine Vrhnika, gospod Stojan Jakin pa je za to sejo Občinskega sveta predlagal svoje sklepe, in sicer:

  1. Da se je občinski svet seznanil, da je Komisija za izbor upravljavca Doživljajskega razstavišča Ljubljanice zakonito izvedla postopek javnega naročila in z večino glasov članov predlagala, da se za upravljavca izbere Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika.
  2. Občinski svet občine Vrhnika za upravljavca Doživljajskega razstavišča Ljubljanice izbere Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika.

Če sklepa št. 1 in 2 ne bosta sprejeta, pa je župan predlagal, da se glasuje še o naslednjih dveh sklepih:

  1. Komisijo za izbiro upravljavca Doživljajskega razstavišča Ljubljanice se razreši, postopek javnega naročila pa zaključi brez izbire upravljavca.
  2. Za namen delovanja Doživljajskega razstavišča Ljubljanice se pooblasti župana, da začne s postopkom priprave tripartitne pogodbe med Občino Vrhnika kot vodilnim partnerjem in Zavodom Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika ter Mestnim muzejem in galerijami mesta Ljubljana kot so-partnerjema. Pred podpisom pogodbe s strani župana oziroma na naslednji redni seji, mora o vsebini pogodbe odločati Občinski svet.

Razprava je bila zelo burna in z veliko političnimi floskulami in si jo lahko (če vas to seveda zanima) ogledate na spletni strani občine Vrhnika.

Polis1Sedaj pa ugibajte, kateri sklepi so bili sprejeti ! Vam pomagamo?

Prvi sklep je bil zgolj informativen, zato skoraj da ni bilo pričakovati drugače, kot da je dobil podporo. Drugi sklep ni bil sprejel, ker kot je rekel gospod Janez Kikelj, predstavnik SD v Občinskem svetu, je treba iti en korak nazaj, če hočeš iti dva koraka naprej. In to se je zgodilo tudi z upravljanjem DRL. Šli smo ne en, ampak dva koraka nazaj in samo upamo lahko, da bomo morda lahko šli kasneje en korak naprej. Tudi tretji sklep je bil sprejel z več kot zadostno večino, med tem ko je bil četrti sklep podprt tudi s strani občinskih svetnikov, ki so bili člani Komisije za izbor upravljavca DRL, saj niso želeli ovirati možnosti za odprtje in razvoj DRL.

Vendar s to potezo celotna zgodba še zdaleč ni bila končana, saj je bil na naslednji, to je 12. redni seji Občinskega sveta z dne 5. 7. 2016, zopet z zadostno večino sprejet sklep,  s katerim je bila potrjena vsebina predloženega Sporazuma o partnerstvu med Občino Vrhnika, Zavodom Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika in Muzejem in galerijami mesta Ljubljane za izvedbo projekta vzpostavitev upravljanja razstavišča Moja Ljubljanica, ki je bilo izvedeno v sklopu projekta Doživljajsko razstavišče Ljubljanica – akronim Ljubljanica, v okviru katerega naj bi MGML, to je gospa Irena Šinkovec, usposabljal ZIC, da bo lahko sčasoma, predvidoma v 3 letih, prevzel samostojno upravljanje DRL.

zarota1Temu je nato septembra 2016 sledilo slavnostno odprtje DRL, ki se ga je udeležil najvišji državni vrh z dr. Mirom Cerarjem, predsednikom Vlade RS na čelu, ki jim je bil ta projekt predstavljen kot primer vzornega, strokovnega in sistematičnega vodenja tega unikatnega projekta državnega pomena in to kljub, kot je v svojem govoru povedal župan, gospod Stojan Jakin, pomislekom nekaterih posameznikov. Kaj menite katerih ?

Nato se je dne 21. 9. 2017 zgodila 20. redna seja Občinskega sveta, na kateri je bil pred komaj dobrim letom sprejet tripartitni sporazum med Občino Vrhnika, ZIC in MGML na predlog občinske uprave spremenjen tako, da je bil ZIC iz tega sporazuma izločen, celotno upravljanje pa preneseno na MGML in s tem na gospo Ireno Šinkovec. Seveda je tudi ta predlog dobil več kot zadostno podporo v Občinskem svetu in to kljub temu, da so bili seznanjeni, da MMGL oziroma gospa Irena Šinkovec, ne opravlja svojega dela, ki ga ima oziroma ga je imela v DRL skladno s tem sporazumom in s pogodbo, programe, ki bi jih morala pripravljati sama oziroma MGML in nihče drug, pa je predala v pripravo študentki 2. letnika hortikulture, in sicer na podlagi programov, ki jih je ZIC oblikoval v ponudbi za prijavo na razpis za izbor upravljavca DRL, ki jo je ta ista gospa Irena Šinkovec, kot članica komisije za izbor upravljavca DRL, ocenila kot nekaj najslabšega, kar je videla v svoji karieri.

secret4Dovolite nam, da na tem mestu ponovimo besede iz dopisa gospe Irene Šinkovec z dne 28. 6. 2017, to je pred prej navedeno sejo Občinskega sveta, naslovljene po e-pošti gospodu Stojanu Jakinu, župani in gospodu Janku Skodlarju, podžupanu občine Vrhnika, nekaterim drugim v občinski upravi in ZIC, citiramo: » … tekom izvajanja projekta Vzpostavitev upravljanja razstavišča v Kulturnem centru in razstave moja Ljubljanica se je izkazalo, da javni zavod ZICV ni ustrezna rešitev za dolgoročno upravljanje razstavišča. Problematika je bila predstavljena tako na SVRK, kot tudi na Ministrstvu za kulturo RS (celoten dosje dokumentacije je dostopen pri nosilcu projekta v Občini Vrhnika). S strani  nosilca projekta Občine Vrhnika je bil podan predlog, da do zaključka usposabljanja programske ekipe, dela in naloge partnerja 1 (ZICV) prevzame partner 2 (MGML), ki poleg programskega modela pripravi tudi poslovno/produkcijski model z usposobljenimi strokovnjaki za samostojno upravljanje razstavišča v prihodnosti. Po zaključku projektnega dela usposabljanja, bo nosilec projekta Občina Vrhnika razstavišče predal v dolgoročno upravljanje organizaciji, ki bo dela izvajala skladno z rezultati usposabljanja, s cilji projekta EGP in razvojnimi strateškimi načrti lokalne skupnosti. MGML bo po predaji razstavišča v upravljanje še naprej izvajal javno državno službo na razstavljeni zbirki …« konec citata.

Skratka. ZIC za vsako ceno ven in to na čim bolj grd način, MGML oziroma gospa Irena Šinkovec, ki konec koncev ni MGML, pa je edina najbolj sposobna, dosledna, učinkovita in primerna, njeni partnerji iz ozadja pa v stalni pripravljenosti prevzeti upravljanje tega, za občino zelo pomembnega in kar ne gre spregledati, nesramno dragega projekta.

polis5Ob tem tudi ne moremo spregledati dejstva, da so vsi ti manevri, ki se vlečejo že iz leta 2015, pravzaprav način, kako upravljanje DRL pripeljati v »prave«  roke in organizaciji, kot jo vidi gospa Irena Šinkovec, ki je tudi na tej seji Občinskega sveta na razprave in vprašanja posameznih opozicijskih svetnikov odgovarjala z grožnjo »bom pa pobrala najdbe in jih odnesla v Ljubljano«, kar pa ni zbudilo pozornosti občinskih svetnic in svetnikov, ki že ves podpirajo vse županove in podžupanove predloge ter »tihe« predloge gospe Irene Šinkovec.

In da ne bi postalo nezanimivo, je prišla na vrsto 21. redna seja Občinskega sveta, ki je potekala dne 19. 10.2017. Na tej seji je pod točko »Vprašanja in pobude članov Občinskega sveta« Pavle Oblak, predstavnik LO SLS v Občinskem svetu vprašal gospoda Stojana Jakina, župana in gospoda Janka Skodlarja, podžupana občine Vrhnika, če se v zvezi z upravljanjem DRL kaj dogaja in dobil odgovor, da seveda nič razen tega, kar je že bilo na prejšnji seji Občinskega sveta.

Nato jim je postregel z pisnimi argumenti, in sicer:

Takoj po prejšnji, to je 20. redni seji Občinskega sveta, ko je bila izglasovana sprememba tri partitnega sporazuma v zvezi z upravljanem DRL, s katero je bil ZIC izločen iz njegovega upravljanja, je bila na Vrhniki ustanovljena nova zadruga ZA.POLIS, zadruga za kulturo z.o.o., s sedežem Na klisu 14, Vrhnika.

secret1Njena temeljna dejavnost so muzeji in galerije, njeni ustanovitelji pa (podatki so javni): Jernej Fefer, Irena Oblak, Žiga Gruden, Helena Šneberger Mandelj, Ksenija Mulej in Andrej Marković, pri čemer so štirje od njih, to so Irena Oblak, Helena Šneberger Mandelj, Ksenija Mulej in Žiga Gruden, na plačilni listi občine Vrhnika.

Mimogrede ! Če ste se v tem času, ali točneje na dan primopredaje poslov med MGML in ZIC, pri MGML zanimali na primer za najem dvorane v DRL, ste že dobili  odgovor, da se za vse v zvezi s tem (naročilnica, podatki o TRR in plačilo) obrnite na zadrugo ZA.POLIS z.o.o., Vrhnika oziroma, da je MGML v tem času v fazi menjave upravljavca DRL in vam bodo zahtevane podatke posredovali v najkrajšem času.

ZA_POLIS

To pa seveda pomeni le eno ! Da je MGML oziroma gospa Irena Šinkovec končno za dolgoročno upravljanje našla »organizacijo, ki bo dela, to je upravljanje DRL, izvajala skladno z rezultati usposabljanja, s cilji projekta EGP in razvojnimi strateškimi načrti lokalne skupnosti«. Organizacijo oziroma upravljavca, ki je očitno več kot dovolj strokoven, kadrovsko usposobljen, ima vse strokovne reference in ustreza ciljem EGP in kar je najpomembnejše, ima vso potrebno podporo, tako gospoda Janka Skodlarja, podžupana občine Vrhnika in gospe Irene Šinkovec, strokovne vodje projekta DRL, brez katere v zvezi s tem, pa tudi s čim drugim, na Vrhniki tako in tako nič ne gre.

Ob tem pa vsi ti akterji pozabljajo na nekaj. In sicer, da DRL kot projekt v sedanji obliki ni padel iz neba, ampak da je bilo vanj vloženega kar precej denarja. Denarja državnega in občinskega proračuna pa tudi denarja iz evropskih mehanizmov. In koliko je bilo tega denarja ?

NO_06Sam projekt DRL je stal 1.271.051 EUR, od tega je bilo 420.981 EUR iz občinskega proračuna, 846.063 EUR iz EU transferjev ter 4.008 EUR domačih partnerjev.

Pri tem ne smemo pozabiti, da je projekt v obliki stalne razstave umeščen v objekt, ki ga je bilo treba kupiti, preurediti, energetsko sanirati in mu omogočiti dostop ter zunanjo ureditev, kar seveda v sorazmernem delu pripada tudi temu projektu.

Tako je bil strošek nakupa objekta z knjižnico 2.612.826 EUR, od tega 457.410 EUR iz državnega proračuna ter 2.155.416 EUR iz občinskega proračuna.

Objekt je bilo treba tudi energetsko sanirati, kar je stalo dodatnih 1.362.394 EUR, od tega 863.138 EUR iz državnega proračuna in 499.256 EUR iz občinskega proračuna.

Zunanja ureditev objektov pa je stala dodatnih 426.449 EUR iz občinskega proračuna.

K temu moramo dodati še sredstva občinskega proračuna, potrebna za kritje razlike stroškov upravljanja DRL, ki so v letu 2017 znašala 100.000 EUR, za leto 2018 pa je v ta namen predvidenih 80.000 EUR iz občinskega proračuna.

Skupaj je tako ureditev objekta v sedanji obliki z ureditvijo okolice, brez opreme učilnic, ki so v 3. nadstropju in brez opreme telovadnice, znašali 5.672.720 EUR, od tega 1.320.548 EUR iz državnega proračuna, 846.863 EUR iz EU transferjev ter 3.502.102 EUR iz občinskega proračuna, če zanemarimo 4.008 EUR domačih partnerjev in sredstva sofinanciranja programov upravljanja.

CAM04067In potem se je nekdo odločil, da to brez, da bi za to koga vprašal, preda v brezplačno upravljanje garažnemu podjetju v obliki zadruge, ki je včeraj vzniknilo iz nič in za jasen namen !

Pri tem pa obstaja utemeljena bojazen, da »tihi« prevzem DRL-ja ni končni cilj, ampak je končni cilj  prevzem ZIC-a, vključno s položajem direktorja tega zavoda, ki se mu februarja drugo leto povsem slučajno izteče mandat. Glasovalni stroj župana, gospoda Stojana Jakina, pa preverjeno deluje.

Da je temu, o čemer pišemo res tako, si oglejte naslednjo povezavo:

https://www.mojaobcina.si/vrhnika/org/zavihek/predstavitev/moja-ljubljanica.html

in v njej odprite podstran »Matični podatki«, vse prej navedene številke pa so dostopne na občinski spletni strani v rubriki Občinski svet/Gradiva za seje.

secret5Lahko pa da v trenutku, ko to berete, tega podatka na tej spletni povezavi ni več, ker je umaknjen.

Pričakujemo, da bo sedaj gospod Stojan Jakin, župan občine Vrhnika, vzel te razmere resno in odgovorno ter naredil tisto, kar bi moral že davno, pa se je takim pozivom nekaterih opozicijskih svetnikov le posmehoval. To je takojšnja prekinitev sporazuma o partnerstvu med občino Vrhnika in MGML in z gospo Ireno Šinkovec, in sicer zaradi namernega oškodovanja družbenega premoženja in takojšen začetek postopka ugotavljanja odgovornosti gospoda Janka Skodlarja, podžupana občine vrhnika kot vodje projekta DRL in gospe Irene Šinkovec, kot strokovne vodje tega projekta in ključnega akterja vsega tega dogajanja.

Vsem občinskim svetnicam in svetnikom, ki slepo podpirajo take ideje in s preglasovanjem na sejah Občinskega sveta vse to omogočajo pa predlagamo, da resno razmislijo o tem, kam sodijo in jih sprašujemo:

Ali vas je kaj sram ?

Za zaključek pa le še del dodatnega gradiva za 3. izredno sejo Občinskega sveta z dne 23. 12. 2015 – Uspešno kandidiranje  »DRL« na razpis za sredstva EGP – Tržne možnosti, ki ga je pripravil gospod Janko Skodlar, podžupan občine Vrhnika in strokovni vodja projekta DRL.

??????????Citiramo: “Kompleksna vsebina razvoja vrhniškega prostora iz perspektive reke Ljubljanice bo predstavljena nivojsko in večplastno za različne ciljne publike. Poseben poudarek bo namenjen dinamiki ogleda (slika, zvok, taktili, interakcija, svetlobni in vodni efekti) in sodobnim muzeološkim standardom.

Izkušnja obiskovalca bo večplastna in abstraktno uokvirja tri svetove, ki jih definira prostor reke, kot nosilne gradnice razstave: svet spodaj (podvodni svet, podzemni svet krasa, prostor arheologije, prostor neznanega); svet gladine (nivo vmes, prehajanje enega sveta v drugega, ravnina/tok vode – tok časa); svet zgoraj (svet ob reki, svet ljudi, svet neznanega).

??????????Investicija bo zapolnila vrzeli v dostopnosti do kulturne in naravne dediščine najširši javnosti in omogočila kvalitetnejše življenje lokalnim prebivalcem. Z vzpostavitvijo osrednje informacijske točke bo ustvarjen potencial za izobraževalne, vzgojne, prostočasne in turistične dejavnosti, za razvoj kreativnih industrij, ohranjanje starih obrti in nesnovne dediščine ter s tem zvišana kvaliteta življenja v mestu in širši regiji ter ustvarjena nova delovna mesta. Hkrati bo omogočena vzpostavitev povezave med dvema najbolj obiskanima turističnima destinacijama v Sloveniji (Postojna – Ljubljana) in omreženje lokacij v porečju Ljubljanice s kvalitetno, interaktivno in doživljajsko točko v središču Vrhnike.

Zaključne ugotovitve:

Po izvedbi operacije bo prišlo do izboljšanja ekonomskih kazalcev območja, ki bodo imeli za posledico povečanje blaginje lokalnih prebivalcev, občine in države. Naložba bo dodala vrednost endogenim potencialom”. Konec citata.

Občanke in občani občine Vrhnika, presodite sami.

Mi pravimo, dovolj je!

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Občinska uprava, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.