Informacija o poteku 14. redne seje Odbora za ekologijo in infrastrukturo

Dne 5. 6. 2018 je potekala 14. redna seja Odbora za ekologijo in infrastrukturo, ki je bila kratka, saj sta bili na njej poleg zapisnika 13. redne seje odbora z dne 30. 1. 2018 in zadnje točke, to je točka razno, obravnavani le dve točki, in sicer:

  • Predlog Odredbe o spremembah in dopolnitvah odredbe o prometni ureditvi in uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v Občini Vrhnika,
  • Predlog spremembe sklepa o pristopu k članstvu v mednarodni strategiji »Zero waste 2020«.

Pri Predlogu Odredbe o spremembah in dopolnitvah odredbe o prometni ureditvi in uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v Občini Vrhnika gre za to, da občinska uprava izpostavlja perečo problematiko parkiranja na širšem območju centra Vrhnike. Ker je cesta pri domu obrtnikov sedaj asfaltirana je bil dan predlog, da se območje časovno omejenega parkiranja med delavniki razširi tudi na to območje.

V Listi za razvoj vrhniškega podeželja se ne strinjamo z načinom urejanja oziroma reševanja problema parkiranja na Vrhniki, o čemer smo napisali in povedali že marsikaj. Sicer se strinjamo, da modra cona omejuje morebitne voznike, da svoja vozila na takih parkiriščih puščajo cel dan, vendar ta način ni rešitev za reševanje problema parkiranja. Konec koncev je občinska uprava ravno s tem namenom izvedla investicijo P&R v Sinji Gorici, pa lahko vidimo, kaj se s tem projektom dogaja. Nič ! Na njem se dogaja vse, le tega, za kar je bila izvedena, ne.

Stanovalci, ki živijo na koncu te ulice, se s predlogom uvedbe modre cone na tem delu strinjajo, zato temu predlogu zgolj zaradi tega in iz spoštovanja njihovega mnenja, nismo nasprotovali, smo pa na seji povedali svoje mnenje o tem in bili pri glasovanju vzdržani.

Pri naslednji točki, to je Predlog spremembe sklepa o pristopu k članstvu v mednarodni strategiji »Zero waste 2020« pa občinska uprava predstavlja, da je Občinski svet občine Vrhnika na 25. Redni seji dne 19.6.2014, to je v prejšnjem mandatu, obravnaval Pristop k mednarodni strategiji »Zero waste« in sprejel sklep, da občina pristopa k članstvu v tej mednarodni strategiji.

Za tem je občina Vrhnika skupaj z občino Log-Dragomer in občino Borovnica ob sodelovanju z JP KP Vrhnika 9.7. 2014 podpisala sklep o pristopu k članstvu v mednarodni strategiji »Zero waste 2020«.

Predsednik komisije za spremljanje in uresničevanje ciljev v  mednarodni strategiji »Zero waste« je dne 5. 4. 2018 predlagal spremembo osnovnega sklepa z dne 9. 7. 2014, s katerim predlaga spremembo predhodno navedenega sklepa o pristopu k članstvu v mednarodni strategiji »Zero waste 2020«, s katerim predlaga zmanjšanje načrtovane količine nastalih koristnih in nekoristnih odpadkov na prebivalca na 350 in ne več na 300 kg na prebivalca, saj po pojasnilu JP KP Vrhnika nismo zmožni dosegati cilja, to je 300 kg odpadkov na prebivalca.

Sicer smo predlog sklepa, s katerim je ta vsebina le primerna za obravnavo na seji Občinskega sveta, podprli, se nam pa v  zvezi s tem odpira kar nekaj vprašanj, še posebej zato, ker se JP KP Vrhnika ves čas vali, kako dosegamo cilje iz te strategije, da smo glede tega prva, edina in najboljša občina v Sloveniji, pa očitno temu ni tako.

Še najbolj pa nas zanima, kaj to pomeni za občanke in občane in kakšne bodo po tem položnice za komunalne storitve. Ampak  kot rečeno, bomo o teh vprašanjih govorili na naslednji seji Občinskega sveta, ki bo 5. 7. 2018 in o kateri vas bomo vsekakor podrobno seznanili.

Tako. Ni veliko, vendar vseeno nekaj novih informacij s seje Odbora za ekologijo in infrastrukturo za vas, ki je ne morete dobiti nikjer drugje, upamo in verjamemo pa, da so za vas koristne in si jih po našem mnenju več kot zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kar se dogaja ne le na sejah Občinskega sveta, ampak tudi na sejah njegovih delovnih teles, predvsem pa tisto, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vas še kako tiče.

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje OEI. Zaznamek za trajno povezavo.