Dionizov petek na Stari cesti

Fest2018

Festival hrane 2017

Tudi letos bo Lista za razvoj vrhniškega podeželja sodelovala na Festivalu hrane – Dionizovem petku na Stari cesti na Vrhniki, tokrat bomo pripravljali izviren staro-rimski burger (Isicia omentata), z Vrhniškega pa nekdaj pogoste pečene testenine z naribanimi jabolki in domačo sladko smetano.

.

.

Vabljeni!

.

 

2018 RimskiBurger

Isicia Omentata, starorimski burger

ISICIA OMENTATA ali kako so Rimljani izumili burger  

Za mnoge stvari vemo, da smo jih nasledili od starih Rimljanov, malo pa jih ve, da od tam izvira tudi danes ena najpopularnejših jedi – burger. Recept smo pobrali v zbirki receptov starega Rima De re Coquinaria Marka Porcija Katona (Apic. 2, 1, 7)

Sestavine za 4 osebe: 50 dag mletega mesa, 1 francoska štruca namočena v belo vino, pol skodelice belega vina, pol čajne žličke sveže mletega popra, pol čajne žličke soli, 50 ml slane ribje omake, 1-2 dag pinjol, grobo zdrobljen zeleni poper, 200 ml sladke omake iz grozdnega soka (povremo pol litra soka), papir / alu folija za pečenje.

Priprava: Dan staro francosko štruco narežemo na kocke in prelijemo z vinom. Mleto meso premešajmo z zelenim poprom, mletim poprom in pinjolam, dodamo če odcejeno štruco ter ribjo in sladko omako in vse skupaj dobro premešamo. Oblikujemo polpete, jih postavimo na z oljem namazano alu folijo in jih v pečici pečemo na 180–200°C 15–20 minut.

Testenine

Sladki makaroni z naribanimi jabolki

SLADKI MAKARONI Z JABOLKI

Za 4 osebe rabimo: 1 kg jabolk, 20 dag makaronov, 2 dl kisle smetane, 3 jajca, cimet, 6 žlic sladkorja, maslo ali marga-rina za premaz pekača.

Jabolka olupimo in naribamo. Skuhamo makarone in jih odcedimo. Pol maka-ronov stresemo v namazan pekač, nato na makarone damo pol naribanih jabolk in jih potresemo s tremi žlicami sladkorja in cimetom po lastnem okusu. Sledi plast preostalih makaronov in plast jabolk, ki jo zopet potresemo s tremi žlicami sladkorja in cimetom. Tri jajca vtepemo v kislo smetano, dobljeno zmes pa nato enakomerno prelijemo po vrhnji plasti jabolk.

Pripavljeno jed pečemo od 45 do 60 minut na 200°C oziroma do zlatorumene barve vrhnje plasti.

Ta vnos je bil objavljen v Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.