VPRAŠANJE ZASTAVLJENO OBČINSKI UPRAVI (20.11.2014)

Vprašanje zastavljeno Občinski upravi, ge. Vesni Kranjc, direktorici uprave in  ge. Tini Kobal, vodji Oddelka za okolje in komunalo (20.11.2014)

Spoštovani,

Kot vam je znano, na Stari Vrhniki v okviru izvajanja projekta Čista Ljubljanica potekajo dela v zvezi z izgradnjo kanalizacijskih vodov. Ob tem se pri nekaterih krajanih kot lastnikih posameznih objektov pojavljajo določeni problemi, saj naj bi se po navedbah Komunalnega podjetja Vrhnika in občine Vrhnika oziroma njihovih predstavnikov,  izgradnja kanalizacije skladno z navedenim projektom zaključila približno 100m od parcelnih mej zadnjih objektov ob občinski cesti ter da naj bi bili prebivalci teh objektov dolžni sami zagotoviti prekop občinske ceste do mesta priključka in zagotoviti priključitev obstoječih objektov na kanalizacijski vod. Ob tem pa je npr. v konkretnem primeru zadnji kanalizacijski jašek postavljen na nasprotno stran ceste, to je tisto, na kateri ni nobenih objektov.

V zvezi s tem me glede na to, da Investicijski program projekta Čista Ljubljanica za območje Stare Vrhnike ne predvideva izključevanja priključitve posameznih objektov na kanalizacijske vode zanima, zakaj in na kateri podlagi so oziroma naj bi bili lastniki teh objektov v vasi, ki mimogrede stojijo že dolgo pred objekti nižje ob cesti,  dolžni priključke na kanalizacijsko omrežje financirati sami, čeprav potekajo parcelne meje objektov, ki naj bi se priključil na kanalizacijo, tik ob občinski cesti , ki je mimogrede v zadnjem času postala tudi zelo prometna vpadnica na Staro Vrhniko.

Ob tem se na Stari Vrhniki gradi oziroma obnavlja tudi javna razsvetljava ter sočasno z izgradnjo kanalizacijskih vodov vgrajujejo cevi za telekomunikacijsko omrežje, česar pa posamezni krajani po tem takem ne bodo deležni, čeprav je njihov prispevek enak, kot to velja za ostale prebivalce  v občini, predvsem mesta. Ali bodo potem tudi to komunalno opremo morali financirati sami in če, na kateri pravni podlagi?

V zvezi s tem me tudi zanima, zakaj morajo posamezni prebivalci Stare Vrhnike sofinancirati asfaltiranje cest, saj to ni običajna praksa, ki bi skladno s predpisi veljala na območju celotne občine, še posebej, ko govorimo o obnavljanju in nadomešča-nju komunalne opreme, ki skladno z tretjim odstavkom 12. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/2007) ni strošek občanov, razen v primerih, ko bi govorili o npr. javno zasebnem partnerstvu?

V zvezi z navedenim vas prosim, da ta vprašanja podrobno proučite in mi odgovor s pojasnili v najkrajšem možnem času, najkasneje pa do 25.11.2014, posredujete na moj e-naslov.

S spoštovanjem,

mag. Viktor Sladič, občinski svetnik

Ta vnos je bil objavljen v Čista Ljubljanica, Novičke, Občinska uprava. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor