POJASNILO K VPRAŠANJU OBČINSKI UPRAVI Z DNE 20.11.2014 (24.11.2014)

Dodatno pojasnilo direktorici Občinske uprave k mojemu vprašanju glede sofinanci-ranja krajanov za asfaltiranje cest na Stari Vrhniki z dne 20.11.2014 (poslano  24. 11. 2014)

Spoštovani,

 V zvezi z mojimi vprašanji z dne 20. 11. 2014 vam kot dopolnilo podajam še to izhodišče:

Pogodbe o sofinanciranju  asfaltiranja cest v KS Stara Vrhnika so sklenjene na podlagi 77. člena Zakona o prostorskem načrtovanju in 8. člena Odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2014.

 77. člen ZPN v prvem odstavku določa, da občina zagotavlja gradnjo komunalne opreme. V drugem odstavku pa določa, da se gradnja komunalne opreme financira iz komunalnega prispevka, proračuna občine, proračuna države in drugih virov. Pod druge vire so mišljene razne dotacije, kot so sredstva EU skladov in podobno.

 8. člen Odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2014 pa določa, da lahko krajevne skupnosti samostojno sklepajo pravne posle, kot so investicije ter prodaja in nakup nepremičnin do vrednosti 50.000 EUR za posamezni pravni posel. Nad navedeno vrednostjo morajo krajevne skupnosti pridobiti predhodno pisno soglasje župana.

Ali so to ustrezne in pravilne pravne podlage za sklepanje tovrstnih pogodb. Vsekakor ne, ne vem pa, s kakšnim namenom pogodbe s takimi preambulami pripravljate ? Ali gre za pogodbo zaradi pogodbe, kar je lahko verjetno tudi ob upoštevanju dejstva, ker KPV od krajanov kljub vsemu sedaj na podlagi teh pogodb zahteva še dodatno plačilo za pripravo terena za asfaltiranje. Ali pa gre za površnost, ki je nedopustna, saj take pogodbe milo rečeno ne moremo jemati resno in je zelo sporna in nezakonita, in to iz večih razlogov.

Lahko pa je odgovor na to v nizkih etičnih in strokovnih standardih zaposlenih v občinski upravi, kar pa je problem, na katerega opozarjamo in ki ga v naši listi želimo razrešiti in odpraviti, seveda z vašo izčrpno pomočjo in sodelovanjem.

S spoštovanjem,

mag. Viktor Sladič, občinski svetnik

Ta vnos je bil objavljen v Čista Ljubljanica, Novičke, Občinska uprava. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor