Postaja gradnja prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika velika vrhniška sramota ?

ZD_gradnja_zd_06

Predstavitev projekta gradnje prizidka Zdravstvenega doma

15. 10. 2017 smo prvič objavili informacijo z naslovom »Podpisana pogodba za gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika« in vas v njej seznanili, da je župan občine Vrhnika dne 11. 10. 2017 z izbranim izvajalcem AS Primus podpisal pogodbo o gradnji prizidka Zdravstve-nega doma Vrhnika.

V tej in v vseh drugih informacijah, ki so sledile, smo vas seznanjali o vseh nejasnostih, ki so se od samega začetka izvajanja tega projekta pojavljale v zvezi z samo vrednostjo te investicije, ki jih na vseh sejah Občinskega sveta občine Vrhnika,  tako pri obravnavi predloga Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2018, kot tudi kasneje pri obravnavi in sprejemanju 2. Rebalansa proračuna občine Vrhnika za leto 2018, ni znal nihče iz občinske uprave pojasniti, ob tem pa ne glede na vse to ni bila ovira za zadostno večino občinskih svetnic in svetnikov, da ne bi izglasovali ta dva ključna občinska predpisa.

Da je celotna zadeva v nasprotju tudi z Uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ, pa niti ne bi več ponavljali, saj tudi to nikogar ne skrbi ali zanima, kot tudi nikogar ne skrbi in zanima cena prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika, ki jo bomo na koncu plačali mi vsi, občanke in občani občine Vrhnika.

Ob tem smo ves čas poudarjali, da ni vprašanje, ali potrebujemo večji in sodobnejši Zdravstveni dom, ker ga brez dvoma potrebujemo.  Vprašanje, ki se nam je ob tem ves čas zastavljalo je bilo le, ali ga potrebujemo res za vsako ceno in morda tudi na  način, na katerega že dlje časa, kot ugotovljeno nepravilnost, opozarja Nadzorni odbor občine Vrhnika.

Glede na zadnja dogajanja pa lahko žal ugotovimo, da je vprašanje ali bomo, oziroma kdaj sploh bomo dobili nov Zdravstveni dom, še kako na mestu. Da o tem, za kakšno ceno ga bomo na koncu dobili, niti ne bi govorili.

Prizidek_Slomsek

Gradnja prizidka OŠ A. M. Slomška

Kot je že znano, je izvajalec tako prizidka Zdravstvenega doma, kot tudi prizidka Osnovne šole Antona Martina Slomška, to je podjetje As-Primus, v velikih težavah. Neuradno razpolagamo z informacijo, da naj bi bil celo v stečajnem postopku. In če bo gradnja prizidka,   osnovne šole, vsaj upamo tako,  končana do 1. septembra in bo do takrat odprt in varen za otroke, je v primeru gradnje prizidka Zdravstvenega doma zadeva povsem drugačna.

ZD_gradnja_zd_02

Pred Zdravstvenim domom Vrhnika

Ob tem, da je prvotne prostore v času gradnje prizidka med drugim celo poplavilo in da zaposleni delajo s pacienti v nemogočih pogojih, dela tudi že nekaj časa stojijo, delavcev izvajalca  ni, še največja sprememba v zadnjem času pa je reklamni napis na gradbišču, iz katerega je mogoče sklepati, da je dela prevzel že drug izvajalec, to je podjetje Grading.  Na kakšen način jih je lahko prevzel, nam ni jasno, saj je to, da  je seveda zakonito, mogoče le z novim javnim razpisom, razen če ni to v izvedbi in na strošek osnovnega izvajalca, to je As-Primus. Je pa povsem jasno, da gradnja prizidka niti slučajno ne bo končana v roku, saj bi morala biti otvoritev drugi mesec, to je septembra letos

In točno na to smo pred začetkom izvajanja tega projekta med drugim opozarjali vodjo projekta, podžupana občine Vrhnika, gospoda Janka Skodlarja, ko je naš predstavnik na 1. seji Komisije za spremljanje investicije gradnje prizidka zdravstvenega doma, kot njen član, predstavljal svoje ugotovitve in pripombe na investicijsko dokumentacijo za ta projekt in ga pozival k njeni dopolnitvi vsaj v obsegu in na način, ki bo zagotavljal skladnost investicijske dokumentacije s predpisi, pa je bil gladko zavrnjen, češ, da nima smisla komplicirati. Zato je po tem, ko je o tem seznanil tudi Nadzorni odbor občine Vrhnika, kot član te komisije tudi odstopil.

NO_03

Mi se pa kopljemo v delu, Lista spet komplicira

In kaj sedaj? To vprašanje smo že zastavili županu in podžupanu občine Vrhnike. Ko prejmemo odgovor, vas bomo z njim tudi seznanili.

Ob vsem tem se je treba zavedati, da je seveda narobe, če projekt ne poteka skladno s terminskim  načrtom. Vendar ni vseeno, ali se to dogaja pri gradnji na primer parkirišča, ali pa do tega prihaja pri izvajanju tako občutljivega projekta, kot je zdravstveni dom in to le zato, ker dokumentacija ni bila pripravljena tako, kot mora biti in ker vse variante rešitev, ki vplivajo na sam potek izvajanja projekta, niso bile ustrezno dorečene ali upoštevane. Posledice takega ravnanja oziroma neravnanja pa čutimo vsi, še najbolj pa zdravstveno osebje in njihovi pacienti.

Imamo prav,  se motimo ?  

Občanke in občani občine Vrhnika, presodite sami !

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Občinska uprava. Zaznamek za trajno povezavo.