Sporočilo za javnost po seji Sveta stranke SMC Lokalnega odbora Vrhnika, dne 2.12.2014.

smcVišji komunalni in drugi prispevki bodo odgnali potencialne investitorje v Občini Vrhnika in stanjšali denarnice občanov

Vrhnika, 2 december 2014 – Občinski svet Občine Vrhnika bo v mesecu decembru obravnaval proračun Občine Vrhnika za leto 2015. Svetniška skupina SMC je pripravljen dokument podrobno proučila in izrazila številne kritike, med katerimi so ključne, da proračun nima razvojnih projektov, kot potrebnih pogojev za boljšo gospodarsko situacijo občine in občanov. Občane in potencialne vlagatelje bi želeli finančno le še bolj obremeniti, kot je primer dviga komunalnega prispevka, nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Projekti, ki pa so zamišljeni, pa nimajo navedenih ciljev, zakaj so potrebni in kaj želimo z njimi doseči. SMC bo predlagala tudi revizijo projekta obnove vrtca, ki naj bi presegel predvidene stroške za kar 3 krat

Občinski svet Občine Vrhnika bo dne 4.12 obravnaval proračun Občine Vrhnika za leto 2015. Svetniška skupina SMC je pripravljen dokument podrobno proučila in izrazila številne kritike, med katerimi so ključne, da proračun nima razvojnih projektov, kot potrebnih pogojev za boljšo gospodarsko situacijo občine in občanov.

Predsednik lokalnega odbora SMC mag.Miran Ribič je ob tem povedal: »Zavedamo se, da lahko tudi lokalna skupnost preko nekaterih ukrepov na področju gospodarstva omogoča pogoje za boljši gospodarski razvoj občine, kot npr. finančne spodbude, boljše upravljanje s premoženjem, ustreznejše prostorsko načrtovanje, svetovalna pomoč lokalnim podjetnikom in mladim, ipd. Z omogočanjem teh pogojev se ohranjajo delovna mesta, povečuje se socialna varnost občanov, zvišuje ekonomski standard občine in njenih prebivalcev. Lokalna skupnost lahko z nekaterimi aktivnostmi prispeva tudi k ustvarjanju in povezovanju inovacijskega prostora, razmišljanja in delovanja ter iskanju novih prebojev. Prednosti razvitega in gospodarstvu prijaznega lokalnega okolja so številne: prihod podjetij z visoko dodano vrednostjo in možnostjo zaposlovanja visoko izobraženih kadrov, podjetij z ekološko naravnanostjo in trajnostnim razvojem in prihod podjetij z multiplikativnimi učinki

Namesto teh ukrepov, kjer je predvidenih borih 25.000 € kot spodbujanje razvoja malega gospodarstva, je Občina Vrhnika predvidela višje finančne obremenitve za občane in podjetja s tem, da se za dvakrat (!) poviša nadomestilo za uporabo stavbnega zemljiška za pravne in fizične osebe. Prihodki od komunalnih prispevkov, ki jih plačujejo investitorji (in so že sedaj visoki) pred izdajo gradbenega dovoljenja na območjih, ki so bila komunalno opremljena v preteklih letih se prav tako poviša za dvakrat. Za več kot petkrat pa se poveča postavka »Prispevki in doplačila občanov za izvajanje določenih programov investicijskega značaja«, kar pomeni, da to predstavljajo sredstva občanov za sofinanciranje investicij v javno razsvetljavo in ceste.

Mag. Miran Ribič je bil do teh ukrepov izjemno kritičen in je izjavil, da »je očitno župan ubral formulo drastičnega povišanja višine prispevkov, s tem pa očitno želi odganjati potencialne male in velike investitorje, prav tako pa bodo ti prispevki močno bremenili tudi nekatere občane. Dejstvo je, da lahko nižji komunalni prispevek spodbuja nove investicije. Pri prostorskem načrtovanju, ki bi moral biti trajnostno naravnan, pa bi morali načrtovati tudi dodatne podjetniške cone.

Na koncu še retorično vprašanje. Je res v javnem interesu, da občina podpre tekmovanje koscev in grabljic in za to v proračunu predvidi 20.000 €, enako kot za osrednji vrhniški dogodek Argonavtski dnevi, ki je vseslovensko prepoznaven in predstavlja dobro promocijo Občine Vrhnika?

Pričakujemo, da takega predloga proračuna tudi ostale svetniške skupine ne bodo podprle, saj bodo sicer nosile pomembno odgovornost prihodnjega razvoja Občine Vrhnika.

Več informacij in vaše pobude na naslov: vrhnika@lo.strankasmc.si

Mag.Miran Ribič, Občinski odbor SMC

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Proračun. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor