Gradnja prizidka Zdravstvenega doma – Velika projektna napaka ?

11. 10. 2017 je župan občine Vrhnika z izbranim izvajalcem, to je podjetje AS-Primus d.o.o., podpisal pogodbo o gradnji prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika, ki naj bi bil končan do septembra 2018. Gre za gradnjo prizidka k obstoječemu objektu z skupno površino 1144 m2 in v pogodbeni vrednosti 2.433.792 z DDV, kar pomeni 2.127 €/m2 gradnje, pri čemer v to ceno ni všteta oprema prostorov, ki naj bi stala približno 250.000 .

Postopek oddaje tega javnega naročila je bil izveden kljub temu, da je Nadzorni odbor občine Vrhnika županu in Občinskemu svetu priporočil, naj s tem postopkom zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri vodenju drugih projektov v občini Vrhnika ne nadaljuje vse do takrat, ko bo končal nadzor nad izbranimi projekti. Nadaljeval pa se je tudi kljub temu, da je predstavnik Liste za razvoj vrhniškega podeželja in občinski svetnik, mag. Viktor Sladič, na 1. seji Komisije za spremljanje investicije nadgradnja Zdravstvenega doma Vrhnika z dne 31.5.2017, zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti in nepravilnosti v investicijski dokumentaciji, ki so se kasneje ob začetku izvajanja gradnje pokazale kot dejstvo, predlagal njeno popravo in dopolnitev.

Vendar vse te pripombe, ugotovitve in priporočila niso nikogar od odgovornih in pristojnih zanimala in skrbela, kot tudi nikogar ne skrbi in ne zanima cena prizidka Zdravstvenega doma Vrhnika, ki jo bomo na koncu plačali mi vsi, občanke in občani občine Vrhnika.

In zakaj vam vse to govorimo ?

Zato, ker bi bilo lahko vse drugače, če bi se tega projekta lotili skrbno in celostno. Občina Cerkno je na primer lansko leto za 300.000 kupila objekt s površino 2.000 m2, v katerem se je do nedavnega izvajala gospodarska dejavnost. V tem objektu, ki bo razen nosilnih sten in stebrov, torej osnovne statike, in tudi zaradi prejšnje dejavnosti, ki se je v njem odvijala, v celoti obnovljen, bodo nastali prostori splošnih in specialističnih ambulant zdravstvenega doma ter lekarne. Celotna vrednost investicije, skupaj z vso opremo ambulant in lekarne, je ocenjena med 2,1 mio. in 2,4 mio. . Tak cenovni razpon pa je predviden zato, ker v fazi, ko se pripravlja investicijska dokumentacija, še ni povsem jasno, kakšen poseg v statiko objekta bo morda, če sploh bo, potreben. V nobenem primeru pa celotna investicija ne bo presegla 2.400.000 ali 1.200 €/m2, vključno z vso opremo.

Sicer še vedno menimo in to smo ves čas tudi poudarjali, da ni vprašanje, ali potrebujemo večji in sodobnejši Zdravstveni dom, ker ga brez dvoma potrebujemo.  Vprašanje, ki se je ob tem ves čas zastavljalo in se zastavlja vedno bolj je bilo, ali ga res potrebujemo za vsako ceno in na  način, na katerega že dlje časa, kot ugotovljeno nepravilnost pri vodenju projektov v občini, opozarja tudi Nadzorni odbor občine Vrhnika.

Glede na zadnja dogajanja v zvezi s tem pa lahko žal ugotovimo ali vsaj upravičeno sklepamo, da je vprašanje ali bomo, oziroma kdaj sploh bomo dobili nov Zdravstveni dom, še kako na mestu, še večje vprašanje pa je, za kakšno ceno ga bomo na koncu v resnici dobili.

Kot je znano, je izvajalec tako prizidka Zdravstvenega doma, kot tudi prizidka Osnovne šole Antona Martina Slomška v velikih težavah. Podjetje As-Primus, ki je mimogrede sodelovalo pri   vseh večjih gradbenih investicijah v naši občini, je šlo po zadnjih podatkih celo v stečaj. In če smo jo z gradnjo prizidka osnovne šole Antona Martina Slomška – hvala Bogu, odnesli dobro, je v primeru gradnje prizidka Zdravstvenega doma zadeva povsem drugačna.

Ob tem, da je prvotne prostore v času gradnje prizidka med drugim tudi poplavilo in da zaposleni delajo s pacienti v težkih pogojih, dela na gradbišču že nekaj časa bolj ali manj stojijo, delavcev katerega koli izvajalca  pa na njem v glavnem ni.  Še največja sprememba v zadnjem času je napis na gradbišču, iz katerega je mogoče sklepati, da je dela prevzel drug izvajalec, to je podjetje Grading.

Je pa povsem jasno, da gradnja prizidka Zdravstvenega doma niti slučajno ne bo končana v roku, ki se je v bistvu že iztekel, verjetno pa je ob vsem  tem bolj ali manj jasno tudi to, da že  v sami osnovi previsokih 2.127 za m2 prizidka – glede na pogodbeno vrednost in brez opreme seveda, na koncu ne bo dovolj.

Prav tako ni jasno, zakaj župan ali podžupan občine Vrhnika oziroma direktor Zdravstvenega doma, molčijo in ne dajejo pojasnil. Tudi ne odgovorijo na vprašanje, kolikšen del pogodbenih obveznosti je Občina Vrhnika izvajalcu že plačala.

Tudi iz prispevka v Našem časopisu smo lahko razumeli direktorja Zdravstvenega doma, da ne ve, kateri programi se bodo v njem po novem izvajali.

Ob vsem tem se je treba zavedati, da je kvalitetno in celovito pripravljena investicijska, pa tudi projektna dokumentacija, 80% uspeha pri vodenju in izvajanju slehernega projekta, ter da – milo rečeno,  ni prav, če projekt ni pripravljen celovito in kakovostno ter v skladu s predpisi, kot tudi ni prav, če dela ne potekajo skladno s terminskim  načrtom.

Celoten projekt se tako nepripravljen in na tak način sploh ne bi smel začeti, a so očitno prevladali drugi interesi.

Ob vsem ni vseeno, ali se to dogaja pri gradnji na primer manjšega parkirišča, ali pa do tega prihaja pri pripravi in izvajanju tako občutljivega projekta, kot je prizidek Zdravstvenega doma.  In vse to le zato, ker projekt ni bil pripravljen tako, kot bi moral biti in ker vse variante rešitev,  kot to zahtevajo predpisi in spoznanja stroke, ki lahko vplivajo na sam potek njegovega izvajanja, pa tudi predlogi in pripombe v zvezi s tem, niso bile  v ničemer upoštevane, ali poenostavljeno rečeno, ker je bil slabo in površno pripravljen.

Posledice takega ravnanja pa čutimo vsi, še najbolj pa zdravstveno osebje in njihovi pacienti, kar smo lahko v vsakem trenutku mi vsi. To pa je zelo, zelo narobe !

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja, www.lrvp.si 

Mag. Viktor Sladič, občinski svetnik in predstavnik liste

Ta vnos je bil objavljen v Gospodarstvo, Novičke, Občinska uprava. Zaznamek za trajno povezavo.