LISTA ZA RAZVOJ VRHNIKE IN PODEŽELJA VČERAJ – IN DANES

Kot smo vam že nič kolikokrat povedali, segajo začetki liste v poletje leta 2014, ko se je peščica krajanov Verda začela zavzemati za pravičen, predvsem pa zakonit komunalni prispevek. To sta bila Tomaž Gorišek in Viktor Sladič.

Kmalu se jima je pridružilo še 6 somišljenikov, ki so oblikovali skupino, ki se je poimenovala Lista za razvoj vrhniškega podeželja. To pa predvsem zato, ker smo bili vsi iz drugega volilnega okoliša, to je iz podeželja.

Z osmimi kandidati smo se oktobra 2014 podali na lokalne volitve, in brez vsakršne volilne matematike in skromno volilno kampanjo se je listi z enim kandidatom, to je bil Viktor Sladič, uspelo uvrstiti v Občinski svet. Ob tem je bil Viktor v prejšnjem mandatu tudi član Odbora za ekologijo in infrastrukturo ter Statutarno pravne komisije. Lista pa je bila takrat dejavna tudi na drugih področjih in je imela člana, to je Milan Selan, tudi v Odboru za družbene dejavnosti, bila pa je zastopana tudi v dveh svetih javnih zavodov, in sicer v svetu Osnovne šole Ivana Cankarja na Vrhniki, v katerem je delovala Nataša Rijavec in v svetu Vzgojno varstvenega zavoda Antonije Kucler na Vrhniki, v katerem je bila aktivna Mojca Gutnik. In to je bilo to!

Vendar majhnost ni bila ovira, saj je Viktor s svojim delom in zavzemanjem pustil neizbrisen pečat v dojemanju vloge in samem delu Občinskega sveta ter dosegel precej sprememb, ki so v dobro vsem Vrhničanom. Milan pa je deloval predvsem na razvoju turizma in turistične infrastrukture in nastala je kopica kakovostnih turističnih projektov, na katere smo ne glede na to, da v prejšnjem mandatu niso zagledali  luči sveta, ker niso uživali podpore takratnega župana, upravičeno ponosni.

Seveda pa nista le Viktor in Milan tista, ki sta se zavzemala in delovala projektno in v dobro vseh. Tu so bili še Tomo Grom, ki je zaoral ledino ter uvedel prve resne in konkretne korake v smeri razvoja sobodajalstva in participatornega proračuna v naši občini. Pa Davor Pleskina, mož Nataše Rijavec, ki je skupaj s Tomotom razmišljal dopolnilno in s svojim projektom »E-vodič po Vrhniki za pametne telefone« uvedel začetke modernega turizma na Vrhniki. In še in še bi lahko naštevali, pa to ni naš namen, saj ste vse, kar smo naredili in razvijali pretekla 4 leta, lahko redno spremljali  na naši spletni in Facebook strani.

Skratka, v listi smo kljub skromni postavi vsa pretekla 4 leta delali, rasli in se razvijali.

In kakšna je lista danes?

Če zanemarimo, da smo se, predvsem zaradi obsega našega delovanja, pred zadnjimi lokalnimi volitvami preimenovali v Listo za razvoj Vrhnike in podeželja, je lista danes nekaj povsem drugega, kot je bila pred dobrimi 4 leti.

Na volitve smo se v obeh volilnih enotah podali z dvema polnima listama 24-tih kandidatov za volitve v Občinski svet in z kandidatom za župana. Žal nam na volitvah za župana ni uspelo, smo pa zato toliko boljši rezultat dosegli na volitvah v Občinski svet, na katerih smo zmagali. Res je, da imata poleg naše liste enako število, to je 5 občinskih svetnic in svetnikov, še dve listi oziroma stranki, vendar je pri tem pomembno to, da je naša lista na teh volitvah dosegla najboljši volilni rezultat, kar nam daje veliko prednost  in pogajalsko izhodišče in če hočete, tudi veliko politično moč.

Tako imamo poleg 5 občinskih svetnic in svetnikov, to so Viktor Sladič, Grega Kukec, Bernarda Kropf, Nataša Rijavec in Janez Pivk, tudi predsednika najpomembnejše komisije, to je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo vodi Viktor Sladič, ki je tudi predsednik Statutarno pravne komisije. Člane imamo tudi v vseh odborih, ki so stalna delovna telesa Občinskega sveta. Član Odbora za urejanje prostora ter varstvo naravne in kulturne dediščine je tako Simon Hlebec. V odboru za finance, gospodarstvo in proračun nas zastopa Bernarda Kropf. Nataša Rijavec kot članica deluje v Odboru za družbene dejavnosti, Janez Pivk pa kot član v Odboru za ekologijo in infrastrukturo.

To pa še ni vse. Joži Šraj je novo izvoljena članica Nadzornega odbora občine ter nenazadnje in zelo, zelo pomembno, imamo tudi podžupana občine Vrhnika, to je Grega Kukec.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja je zastopana tudi v večini svetov javnih zavodov in drugih organov v občini. Čeprav bo imenovanje članov v teh svetih in organih izvedeno na seji Občinskega sveta, ki bo 28. februarja lahko povemo, da so to Svet osnovne šole Ivana Cankarja in Antona Martina Slomška. Pa Svet Glasbene šole in Cankarjeve knjižnice na Vrhniki. Preko našega člana bomo aktivni tudi v svetu Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, turizem in šport ter v Nadzornem svetu JP Komunalno podjetje Vrhnika. Svoj doprinos pa bomo lahko dali tudi v svetu Doma upokojencev Vrhnika in v Občinski volilni komisiji.

Kar pa je morda še najpomembneje od vsega! Imamo program in projekte, na katerih smo trdo delali 4 leta in ki se sedaj kažejo kot pomembno vodilo razvoja naše občine, saj so kljub nezavidljivi finančni sliki, ki jo je v proračunu za leto 2019 pustilo prejšnje vodstvo občine, nekateri med njimi (v bodoče, ko bo finančna slika v proračunu boljša, jih bo še več) vključeni v proračun občine Vrhnika za leto 2019.

To so projekt »Tematski park«, ki bo zrasel na Sveti Trojici na območju nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki in o katerem smo že veliko povedali in tudi pisali. Pa projekt »Cool track ali Rekreativno kulinarični potep po Vrhniškem«, projekt »Obnova zapuščenih objektov kmečke dediščine v turistične namene«, projekt »Sobodajalstvo«, z vzpostavitvijo informacijske pisarne, ki bo delovala po sistemu VEM (vse na enem mestu) na Vrhniki ter projekt »Odlično je – Vrhniško je!«, ki bo ravno tako šel v izvajanje in bo lahko doprinesel k večji prepoznavnosti Vrhnike in izboljšanem položaju vrhniških pridelovalcev hrane, pijač, kmetijskih, obrtniških in drugih izdelkov ter proizvodov.

Nenazadnje je tudi projekt »Avtokamp na Vrhniki« ponovno in še vedno živ.

Kdo bo morda rekel: »Samo hvalijo se!« Lahko. Vendar temu ni tako. Želimo samo povedati, da vse, kar gre dobrega na eni strani noter, gre na drugi strani izboljšano ven. Iskrena želja po spremembah za vse, složnost pri zavzemanju, skromnost pri delovanju ter širša podpora vsemu tem prizadevanjem sta rezultat, ki smo ga deležni mi.

Vse to pa nas seveda navdaja z velikim upanjem in zaupanjem, da smo vse, kar smo delali, delali dobro in da gremo v pravo smer. Smer, v kateri bo lahko sčasoma vsem nam enkrat bolje, veliko bolje in na kateri se bo lahko naša Vrhnika pokazala kot občina, v kateri živimo in delamo ljudje, ki jim je mar za njo in za vse, ki v njej živimo. To pa je največje plačilo in  naložba, ki jo vlagamo naprej v še več in v še boljše ideje, ki bodo vsem v ponos, radost in veselje.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Kdo smo, Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.