Informacija o poteku 1. seje Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo

Dne 13. 2. 2019 je potekala 1. redna seja Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo (ODDG).

Za 1. sejo so bile predvidene štiri točke in sicer:

  1. Osnutek odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2019
  2. Letni program kulture Občine Vrhnika za leto 2019
  3. Letni program športa Občine Vrhnika za leto 2019
  4. Predlog odbora za člane komisij, ki vrednotijo programe društev
  5. Razno

Na 1. seji ODDG smo bili novo izvoljeni člani odbora:

  • Jožef Malovrh (SDS) – predsednik (svetnik),
  • Dimitrij Debevec (SMC) – član,
  • Luka Skledar (NSI) – član,
  • Borut Fefer (PV) – član (svetnik) – odsoten
  • Aleš Sečnik (LZL) – član,
  • Doman Blagojević (ZS) – član (svetnik),
  • Nataša Rijavec (LRVP) – članica (svetnica)

in

župan Daniel Cukjati, mag. Matej Černetič in g. Boštjan Koprivec, direktor ZIC-a, kot poročevalec.

Vodja Oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo, gospod Matej Černetič nam je predstavil vsa področja, ki jih oddelek pokriva. Izpostavil je najbolj zanimive investicije iz proračuna občine Vrhnika, katere smo slišali tudi že na 2. redni seji OS. Dejstvo je, da je oddelek za družbene dejavnosti in gospodarstvo eden največjih proračunskih porabnikov občinskega proračuna in sicer 10.104.624,53 €.

Med najbolj izpostavljenimi investicijami v tem letu je nadaljevanje nadgradnje ZD Vrhnika, delež investicije znaša 1.822.000 €, je pa še nekaj zanimivih investicijskih postavk in sicer prizidek večnamenskega prostoru OŠ Antona Martina Slomška, nakup poslovnih stavb (Močilnik in prostori za ureditev pokrite tržnice), Športni park Vrhnike (npr. strelišče v stari vojašnici …).

Je pa letos kar nekaj sprememb in novosti pri oblikovanju proračuna. Povečal se je delež plačil vrtca in plačil za socialno varstvo in višji stroški plač v javnem sektorju. Več denarja v proračunu je tudi namenjeno za društva v kulturi in športu, za prireditve in za kmetijstvo. Povečal se je delež sredstev namenjenih prevozu socialno ogroženih starostnikov in nadaljuje se postavitev polnilnih postaj za električna vozila (financira Eko sklad oz. turistični ponudniki).

Glede na vse slišano in razloženo smo člani odbora osnutek odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2019, ki je v pristojnosti Odbora ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

V nadaljevanju nam je g. Boštjan Koprivec, direktor ZIC-a, predstavil letni program kulture in športa. Tako pri kulturi in športu je v proračunu namenjeno več sredstev kot v preteklem letu. Na vprašanje naše predstavnice Liste ali so potrebe kulturnih društev oziroma občanov sorazmerne s sredstvi in potrebami je bil odgovor da je. Gospod Boštjan Koprivec zagotavlja, da je delovanje društev zelo dobro podprto tako finančno kot s strokovno podporo. Predstavnica Liste je večkrat poudarila, da je bilo večkrat slišano s strani društev, da bi društva potrebovala predvsem več strokovne podpore pri pridobivanju evropskih  sredstev in prijavljanju na razpise.

Vprašanje naše predstavnice Liste je bilo ali imamo v občini narejeno strategijo razvoja kulture. Gospod g. Boštjan Koprivec je potrdil, da je bila narejena leta 2017.

Vse kar je mogoče najti na spletni strani ZIC-a je mogoče prebrati naslove v Katalogu informacij javnega značaja ZIC-a, z dne 27.06.2017, kjer pa žal stateški in programski dokumetni nimajo povezujočih linkov, kjer bi si lahko dokumente tudi prebrali. Razvidno pa je, da se počasi iztekajo roki uporabnosti teh dokumentov …

Predstavnica Liste je predlagala, da Zavod Ivana Cankarja postavi novo preglednejšo spletno stran Zavoda, odgovor direktorja je bil, da so celotno spletno stran oziroma informacije prenesli na Visit Vrhnika, da ne bo potrebno dvakrat vnašati podatkov.

Glede športa je bilo izpostavljeno s strani g. Boštjana Koprivca, da je povpraševanje po prostih terminih v telovadnicah ogromno s strani občanov, kar izkazuje dejstvo, da imamo na Vrhniki absolutno premalo dvoranskih kapacitet in potrebujemo novo športno dvorano.

Glede na vse slišano in ugotovljeno, da je potrebno v Letnem programu športa določene statističen podatke popraviti oz. jih razporediti v prave kolone, smo člani odbora tako Letni program za šport in kulturo ocenili kot primerna za nadaljnjo obravnavo.

Pod četrto točko lahko povemo da je bila članica Liste predlagana in potrjena za člana Komisije za ocenjevanje predlogov, prispelih na javni razpis za sofinanciranje ljubiteljske kulture v občini Vrhnika.

Pod točko razno je članica liste predlagala:

  • da župan večkrat na leto povabi vse direktorje in ravnatelje javnih zavodov na skupni sestanek-srečanje, kjer bi lahko izmenjali pomembne informacije, pridobili morda usmeritve za naprej in predvsem krepili medsebojno sodelovanje in povezovanje,
  • da OŠ Ivana Cankarja nujno potrebuje več prostora za otroke s posebnimi potrebami in obnovo določenih delov šole,
  • da je bila sprejeta nova strategija EU za mlade za obdobje 2019-2027 9-2027/2778 in da je treba spremljati razpise oziroma priložnosti, ki se bodo zagotovo ponudile.

                                                                        Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

 

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje ODD. Zaznamek za trajno povezavo.