Projekt “Krajevni park in krajevno turistično središče Močilnik–Retovje”

Občina zariše meje krajevnega parka in krajevnega turističnega središča (KTS), pripravi seznam dopustnih dejavnosti v KTS in idejno študijo z okvirnimi vsebinami brez kakršnih koli podrobnejših načrtov (recimo IPD). Pri pripravi študije obvezno sodelujeta Zavod Ivana Cankarja, ki ima širši pogled na turistično dejavnost v Občini Vrhnika in TD Blagajana kot delni lastnik in pomemben akter turizma na Vrhniki.

NAMEN: Dolgoročno zaščititi širše območje izvirov Ljubljanice kot naravnega spomenika državnega pomena in ga nameniti turističnim, športnim in kulturnim dejavnostim namenjene vsem generacijam. Zagotovo bomo s projektom povezali izvire v Močilniku z izviri v Retovju in dogradili plezalno središče, na širšem območju pa v predlog dopustnih dejavnosti zagotovo predlagali ureditev izposoje tako koles kot vodnih plovil, restavracije višjega ranga s ponudbo krajevne značilne hrane višje kakovosti, sladolednega bara in pivnice, družinskega avtokampa z glamping hišicami ter paviljona za poletne prireditve.

CILJ: Območje zaprtega tipa vrniti čim širšemu krogu enodnevnih in večdnevnih obiskovalcev, z dopolnilno ponudbo pa povečati iztržek od turistične dejavnost. Podrobneje o ciljih, ko bo narejena idejna študija in projekt v javno-zasebnem partnerstvu oddan enemu ali več investitorjem. Pričakuje se, da bodo k projektu parka pristopili rudi lastniki v park vključenih zemljišč.

V BREME PRORAČUNA: Razen nekaj dela občinskih uradnikov ter stroškov izdelave idejne študije, ureditve postopkov pri ustanovitvi parka in ureditve vpisa v  OPPN, niso predvideni odhodki iz občinskega proračuna, lahko pa potencialnim investitorjem občina pomaga z ugodnimi krediti, Zavod Ivana Cankarja pri trženju in spletni predstavitvi avtokampov, TD Blagajana pa pri upravljanju parka.

Ta vnos je bil objavljen v Proračun, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.