Projekt “Družinski (krajevni) avtokampi s parkiriščem za avtodome in mobilnimi hiškami«

Poleg osrednjega avtokampa bo občina spodbujala tudi manjše (t.i. družinske, čeprav bodo lahko tudi v lastništvu samih krajevnih skupnosti) avtokampe po vaških krajevnih skupnostih. Lastnik primerno velike parcele ali veš sosednjih lastnikov samostojno ali s sovlagatelji odprejo družinski avtokamp. Občina pripravi kriterije (minimalna velikost parcele, velikost posameznega prostora za šotor s številom prostorov, minimalno število parkirišč za avtodome, velikost sanitarij ipd., določi še minimalni nabor dopolnilne turistične ponudbe in storitev) za družinske avtokampe. Družinski avtokampi bodo ciljno orientirani, se pravi, da bo npr. »barjanski« avtokamp pozornost usmeril na značilnosti barja, morebitni avtokamp v Starem malnu na geološko prelomnico in kraške značilnosti, avtokamp na Zaplani bo dal poudarek pohodništvu in planinarjenju, itd., glede na tematsko usmerjenost avtokampov pa bi se »grupirali« tudi turisti. Vsa investicija v celoti bremeni bodisi zasebnega investitorja bodisi krajevno skupnost. Od občine (pisarna VEM) se pričakuje, da pohitri postopke v njeni pristojnosti in nudi pomoč pri urejanju papirje na državni ravni.

NAMEN: Spodbuditi turistično dejavnost na vaseh, povečati zaposlenost za določen čas brezposelnih, študentov in upokojencev, povečati direktno prodajo krajevno pridelane hrane, spodbuditi dopolnilno dejavnost na vasi (recimo vonja s konjsko vprego po Barju) in izboljšati materialno osnovo podeželja.

CILJ: V tem mandatu zgraditi vsaj dva družinska avtokampa in v naslednjih letih doseči po tisoč nočitev letno za vsakega.

V BREME PRORAČUNA: Razen nekaj dela občinskih uradnikov niso predvideni odhodki iz občinskega proračuna, lahko pa potencialnim investitorjem občina pomaga z ugodnimi krediti, Zavod Ivana Cankarja pa pri trženju in spletni predstavitvi avtokampov.

Ta vnos je bil objavljen v Proračun, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.