Projekt “Krajevno turistično središče Furlanove terme”

Topli vrelec Furlanovih term so uporabljali že Rimljani in se zavedali pozitivnih učinkov tolpe vode. Pred več desetletji so s to vodo še polnili vrhniški bazen, bližnja tovarna usnja pa naj bi vodo onesnažila, kot dokazujejo raziskave. Občina naroči temeljito raziskavo vrelca v nekaj deset metrov globoki vrtini (predhodno je seveda treba preveriti, ali so bile sedanje raziskave zgolj površinske ali so vrtali tudi globlje) in v kolikor bo termalna voda brez prepovedanih primesi oziroma neoporečna se odloči za nadaljevanje projekta.

NAMEN: Popestriti turistično ponudbo še na področje zdraviliškega turizma. V ta namen se zgradi butični hotel visoke kategorije s kakšnimi desetimi sobami oziroma dvajsetimi posteljami in manjšo restavracijo odprtega tipa z nadstandardno kuhinjo, manjša termalna notranji in zunanji bazen ter prostore za zdraviliško in wellness dejavnost.

CILJ: S popestritvijo turistične ponudbe pritegniti nov oziroma drug segment turistov. Po nekaj letu ali dveh poskusnega delovanja pričakujemo polovično zasedenost kapacitet in letno prodajo 250 tedenskih in 500 tridnevnih zdraviliških paketov na bazi vse vključeno. Številu zdraviliških gostov primerno se bo povečal tudi obisk vrhniških zanimivosti, kot je npr. DRL.

V BREME PRORAČUNA: KTS Furlanove terme se zgradi v javno-zasebnem partnerstvu. Stroški občinskega proračuna bodo zagotovitev in komunalno opremljena parcela v velikosti do pol hektarja, priprava podrobnega načrta dopustnih dejavnosti in ureditev v OPPN. Vsi objekti in ureditev okolice bodo bremenili zasebnega investitorja, ki pa jih lahko sicer več, eden za butični hotel in termalna bazena, drugi za zdraviliško in wellness dejavnost in tretji za restavracijo.

Ta vnos je bil objavljen v Proračun, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.