Informacija o poteku 2. seje Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo

Dne 13. 3. 2019 je potekala 2. redna seja Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo.

Za 2. sejo so bile predvidene štiri točke in sicer:

  1. Zapisnik 1. seje Odbora za družbene dejavnosti
  2. Predlog uskladitve cen programov v vrtcu
  3. Predlog Pravilnika o spremembah Pravilnika o enkratni denarni pomoči za      novorojence v občini Vrhnika
  4. Razno

2. seja Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo je bila kratka. Na dnevnem redu sta bili dve pomembni točki.

Najprej smo slišali predlog uskaditve cen programov v vrtcu in sicer je cena pripravljena v skladu s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. Najprej je poročal gospod Černetič in nato še ravnateljica Vrtca Vrhnika in računovodkinja vrtca.

Z uskladitvijo cen se bodo plačila staršev in Občine Vrhnika zvišala. Višji stroški za občino so bili delno že upoštevani v osnutku proračuna, vendar ne v zadostni meri, zato bo potrebno v proračunu za leto 2019 zagotoviti dodatnih 117.000 EUR.

Zadnja uskladitev cen je bila izvedena s 1. 11. 2017. Glede na več zaporednih znižanj cen vrtca v preteklih letih bodo s tem povišanjem cene prvič po desetih letih presegle cene, določene v letu 2008.

Tako smo obravnavani predlog uskladitve cen programov v Vrtcu Vrhnika ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

Druga pomembna točka je bil predlog pravilnika o spremembi Pravilnika o enkratni denarni pomoči za novorojence v občini Vrhnika.

Poročal je gospod Černetič in je v obrazložitvi poročal da smo starši od leta 2011 lahko zaprosili za enkratno denarno pomoč.

Prvotni znesek 150 EUR je bil v letu 2017, na pobudo naše liste povečan na 250 EUR, sedaj se predlaga dodatno povečanje, in sicer iz sedanjih 250 EUR na 300 EUR za vsakega živorojenega otroka. Namen povečanja je, da se omogoči staršem lažje pokriti stroške ob rojstvu otroka.

Odbor za družbene dejavnosti je obravnaval Pravilnik o spremembah Pravilnika o enkratni denarni pomoči za novorojence v občini Vrhnika in ga ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

Pod točko razno je članica liste dala pobudo, ki je bila posredovana s strani občanov Vrhnike. Osnovnošolski otroci v občini Vrhnika imajo možnost prejemanja laične učne pomoči na domu. Projekt poteka preko javnih del v organizaciji Centra za socialno delo in s sodelovanjem Zavoda za zaposlovanje in Občine Vrhnika. V tem šolskem letu je prišlo očitno do administrativnih težav pri izvajanju te pomoči in otroci v določenih obdobjih niso bili deležni te pomoči. Izpostaviti je potrebno dejstvo, da otroci in starši, ki prejemajo to pomoč je izredno pomembno, da je ta pomoč konstantna in da jo izvaja oseba, ki ji otrok in starši zaupajo. Pri izvajanju tovrstne pomoči je izredno pomembno, da se ustvari dober odnos, da otrok lahko napreduje v skladu s svojimi zmožnostmi in potenciali.

Ideja je, da se omenjeni zavodi in ustanove povežejo in skupaj poiščejo najbolj optimalno in stalno rešitev za vse otroke in starše, ki potrebujejo tovrstno pomoč.

To idejo so podprli vsi člani Odbora za družbene dejavnosti.

                                                                       Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje ODD. Zaznamek za trajno povezavo.