UREDITEV TRŽNICE NA VRHNIKI

JLogo_Odlicno_y2Občina Vrhnika je v 478 številki medobčinskega glasila Naš časopis, dne 27. 1. 2020 objavila javni poziv, s katerim poziva vse zainteresirane, da podajo oziroma podamo svoje predloge za ureditev pokrite tržnice na Vrhniki, ki je z nakupom prostorov na Sodnijskem trgu postala realna možnost, ki bo lahko v prihodnje zaživela in tovrstni ponudbi na Vrhniki dala novo dodano vrednost, kar je za Vrhničanke in Vrhničane, vsaj po našem mnenju, več kot potrebno in dobrodošlo.

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja dajemo spodbujanju povečane ponudbe in s tem tudi pridelave lastne kakovostne hrane veliko pozornost.

Verjetno se še spomnite naše akcije »Obdelaj mojo njivo in si sam pridelaj lastno hrano«, s katero smo začeli v letu 2014 in jo uspešno zaključili dve leti kasneje, ko smo na Mirkah v sodelovanju z lastnikom, dvanajstim družinam oddali 12 velikih vrtov, na katerih si lahko pridelujejo lastne vrtnine in zelišča.

Za tem smo veliko delali na projektih, ki so rdeča nit in nadgradnja v vseh teh prizadevanjih, tudi v prepoznavni kulinarično turistični ponudbi naše občine, ki so v lanskem letu ugledali luč sveta in katerih izvajanje se nadaljujejo tudi v tem letu.

Naj na tem mestu ponovno omenimo dva izmed ključnih, to sta projekt »Cool-Track« ali Kulinarični potep po Vrhniki in projekt »Odlično je-Vrhniško je«, s katerima želimo spodbuditi vrhniške pridelovalce in predelovalce hrane, da se postavijo na zemljevid visoke krajevno značilne kulinarike in s kakovostno ponudbo in znakom priznane vrhniške kakovosti na njem pustijo svoj pečat in prepoznavnost.

Ne bomo več o tem, konec koncev smo vas o vsem tem podrobno seznanjali že v naših preteklih informacijah, ki jih lahko pogledate in preberete na naši spletni in Facebook strani.

Kakorkoli, na uvodoma omenjeni javni poziv občine Vrhnika smo se odzvali tudi v naši listi in ji posredovali svoj predlog o tem, kaj naj bi v novo nastajajoči pokriti tržnici bilo in kakšna naj bi bila tržnična ponudba na Vrhniki.

In smo napisali:

»Poslovanje tržnice na Vrhniki je trenutno usmerjeno zgolj v oddajanje stojnic in skladišča v najem ter mlekomata.

Ker je potrebno ponudbo tržnice obravnavati kot smiselno celoto, bi bilo v bodoče glede na novo prostorsko pridobitev smiselno in potrebno:

  • v novo pridobljenih zaprtih prostorih tržnice na sodnijskem trgu na Vrhniki urediti prvo pravo Zero waste trgovino, ki bo na enem mestu nudila celovito ponudbo vsega, kar povprečna družina potrebuje, vključno z izdelki za osebno rabo;

  • razširiti celoletno ponudbo, prilagojeno pokriti tržnici, s ponudbo zelenjave, vrtnin in zelišč, mleka in mlečnih izdelkov, kruha in pekarskih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter jajc in pijač, pri čemer bi imeli posebno mesto ponudniki pridelkov in izdelkov s pridobljeno blagovno znamko »Odlično je – Vrhniško je«;

  • na območju tržnice namestiti avtomat za točenje ekoloških čistil in šamponov ter domačega kisa in olja;

  • spodbujati lokalne pridelovalce, da postanejo redni del ponudbe tržnice (pokrite in odprte) in jih usmerjati k ekološki predelavi hrane, še posebej pa pridelavi po metodah biodinamike;

  • v tem okviru stremeti k vključitvi občine Vrhnika v projekt »Manj je več«;

  • prizadevati se k umestitvi te nove Zero waste trgovine na slovenski zemljevid Zero Waste trgovin v Sloveniji.

Cilji, ki bi jih s tem zasledovali, so:

  • razširitev in posodobitev tržnične dejavnosti na Vrhniki;

  • približevanje temeljnim ciljem sistema Zero Waste;

  • celostna, sodobna in kakovostna ponudba domače hrane in spodbujanje ponudbe ekološko pridelanih živil občanom, pa tudi gostom, turistom in obiskovalcem;

  • dvig kakovosti življenja prebivalcev občine Vrhnika;

  • ohranjanje naravnih virov, razvoj turistične ponudbe in večja prepoznavnosti občine Vrhnika«.

Ker pa verjamemo, da so in bodo svoje predloge posredovali tudi drugi, predvsem pa občanke in občani, počakajmo, da občinska uprava zbere vse te ideje in predloge, ki bodo vsekakor doprinesli temu, da bomo lahko imeli na Vrhniki ponudbo tržnice, ki nam jo bodo lahko marsikje zavidali.

Ob tem pa bi izkoristili priložnost in k temu, to je posredovanju predlogov o tem, kakšna naj bi bila ponudba pokrite tržnice na Vrhniki in tržnice na sploh, pozvali vse naše bralce, ki lahko svoje ideje in predloge posredujejo na elektronski naslov: obcina.vrhnika@vrhnika.si.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.