Informacija o poteku 7. redne seje Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja

Dne 24. 2. 2020 je potekala 7. redna seja Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija).

Za sejo je bilo predlaganih 5 točk, in sicer:

  • Potrditev zapisnika 6. redne seje komisije,
  • Poročilo o glasovanju iz 4. Dopisne seje komisije,
  • Mnenje k imenovanju ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika,
  • Predlog k imenovanju predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste,
  • Razno.

V zvezi s prvo točko je šlo zgolj za ugotovitev skladnosti vsebine zapisnika z dejanskim potekom prejšnje seje, tako da gre v tem primeru bolj za formalno točko. 

Pri naslednji točki, to je poročilo o glasovanju iz 4. Dopisne seje komisije lahko povemo le to, da je komisija 9.12.2019 izvedla 4. Dopisno sejo, na kateri je izvedla glasovanje o mnenju lokalne skupnosti k imenovanju pomočnice direktorice Centra za socialno delo Ljubljana, na enoti Vrhnika, o čemer smo vas podrobneje seznanili v informaciji o poteku te seje. Na tej seji, o kateri vas informiramo sedaj, pa je komisija zgolj potrdila poročilo o glasovanju s te dopisne seje, na kateri so predlog podprli vsi člani komisije. 

V zvezi z mnenjem k imenovanju ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika bi radi povedali, da je imenovanje ravnatelja v izključni pristojnosti Sveta tega javnega zavoda, komisija pa lahko v skladu z veljavno zakonodajo o kandidatih lahko poda le svoje mnenje, ki ga nato potrdi še Občinski svet občine Vrhnika.

Svet javnega zavoda OŠ Ivana Cankarja , katerega ustanoviteljica je občina Vrhnika, je pozval občino z dopisom z dne 10.2.2020, da v skladu z 53. členom Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja Občinski svet občine Vrhnika izda mnenje o kandidatu oziroma kandidatki, ki izpolnjuje pogoje za ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, pri čemer je treba mnenje obrazložiti. V primeru, da lokalna skupnost, to je Občinski svet občine Vrhnika, mnenja ne izda v 20 dneh od dneva, ko je zanj zaprošena (rok je pričel teči z 11.2.2020), lahko svet šole o izbiri ravnatelja odloči tudi brez tega mnenja. Ker je prav, da se lokalna skupnost temu odzove, je komisija z namenom, da Občinski svet odloči v roku, sklicana in izvedena 7. Redna seja komisije, Občinski svet pa bo o tem predlogu odločil na svoji dopisni seji, ki poteka v času od 25. Do 28. 2. 2020.

Pred to sejo komisije je v osnovni šoli potekala tudi predstavitev na razpis edine prijavljene kandidatke, to je mag. Polonca Šurca Gerdina, sedanja ravnateljica, vendar komisija na to predstavitev ni bila vabljena, za kar nam je žal, saj bi bilo prav, da tako, kot je to potekalo v postopku izbire ravnatelja OŠ Antona Martin Slomška, poteka tudi pri tem imenovanju. Očitno se je svet OŠ Ivana Cankarja Vrhnika odločil drugače.

Vendar kot rečeno, ne komisija, ne Občinski svet pri, imenovanju ravnateljev nima odločujočih možnosti in lahko o kandidatih poda zgolj svoje mnenje, zato je komisija po krajši razpravi sprejela naslednje mnenje:

Občinski svet občine Vrhnika daje pozitivno mnenje k naslednji kandidatki, ki izpolnjujeta pogoje za ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, to je mag. Polonca Šurca Gerdina,

z naslednjo obrazložitvijo mnenja:

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na podlagi prijave na prosto delovno mesto ravnatelja podaja pozitivno mnenje k kandidatki, za katero je svet šole ugotovil, da izpolnjuje pogoje za ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika.

Kandidatka izpolnjuje zakonske pogoje za ravnatelja ter je glede na predložena dokazila in razvojni program usposobljena za opravljanje funkcije ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Vrhnika. 

Kar se tičke naslednje točke, to je predlog k imenovanju predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste, ni kaj posebnega za povedati. Gre za to, da 31. 3. 2020 poteče mandat predstavnikom javnosti v senatih za reševanja pritožb zoper policiste. Glede na navedeno in v skladu s pristojnostmi komisije, je potrebo imenovati enega predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste.

Naša občina lahko glede na število prebivalcev predlaga enega predstavnika, ki mora izpolnjevati zakonsko predpisane kriterije.

V zvezi s tem je bil posredovan poziv s prilogami za imenovanje predstavnika politični stranki DeSUS, ki ji to mesto skladno z dogovorom na politični koordinaciji pripada, da do dne 24. 2. 2020 predloži kandidaturo za predstavnika javnosti v senatih za reševaje pritožb zoper policiste.

Komisija je pravočasno prejeto vlogo na tej seji odprla in pregledala ter ugotovila, d aje prispel predlog za gospoda Vida Draščka, Vrhnika.

Glede na navedeno komisija predlaga Občinskemu svetu občine Vrhnika v sprejem naslednji sklep.

Občinski svet občine Vrhnika za predstavnika javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste na predlog političnih strank in list imenuje Vid Drašček.

Predstavniku javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste traja mandat štiri leta in sicer od 1. 4. 2020 do 1. 4. 2024.

Pod točko razno ni bilo podanih nobenih predlogov, zato je bila seja komisije s tem zaključena.

Tako. Kljub dokaj skromni vsebini vseeno nekaj novih informacij za vas, za katere upamo in verjamemo, da so za vas koristne in si jih po našem mnenju vsekakor zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kaj se dogaja ne le na sejah Občinskega sveta, ampak tudi na njegovih delovnih telesih ter na drugih organih, ki kakor koli odločajo in posredno ali neposredno vplivajo na življenja vseh nas v občini Vrhnika, predvsem pa imate pravico vedeti vse, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vseh nas še kako tiče.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje KMVVI. Zaznamek za trajno povezavo.