NA POLOVICI SMO!

Glede na to, da je od zadnjih lokalnih volitev preteklo že dve leti, torej polovica mandata, je to pravi čas, da se ozremo nazaj in pogledamo, kaj je bilo v tem času narejenega.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja (LRVP) je imela v prejšnjem mandatu enega svetnika – Viktorja. Zaradi razmerij v Občinskem svetu je bilo njegovo delovanje omejeno v glavnem samo  na opozarjanje ter predstavitve predlogov rešitev in izboljšav. Odločala je druga večina. Da je Viktor izpostavljal prave teme, so kasneje pokazala dejstva. Predvsem je opozarjal na predrage in neučinkovite projekte, med katerimi je bil tudi Zdravstveni dom Vrhnika, na netransparentnost vodenja Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika, na popolnoma neprimerno (tiho) podporo takratnega občinskega vodstva Kemisu, na neuravnotežen razvoj Krajevnih skupnosti in na pomanjkanje razvojnih, v prvi vrsti turističnih projektov v naši občini.

Okoli Viktorja se je zbrala skupina dobro mislečih Vrhničanov in odšli smo na volitve, kjer smo med vsemi strankami in listami prejeli največ glasov. To nam je omogočilo, da smo lahko od besed prešli k dejanjem.

Če se spomnimo, kaj je na zadnjih volitvah zagovarjala LRVP in kaj nam je od ključnih stvari v teh dveh letih uspelo narediti?

Sodelovali bomo z vsemi!

V Občinskem svetu se je oblikovala trdna večina zelo različnih strank in list, ki odloča neideološko. Vsi smo namreč Vrhničani. Pri tem je vloga LRVP s petimi svetniki verjetno ključna. Tak način dela in odločanja namreč omogoča sprejetje tudi najtežjih in kočljivih odločitev v Občinskem svetu.

Dva člana LRVP (v prvem obdobju Grega, sedaj Bernarda) sta se poleg delovanja v Občinskem svetu, za kar sta bila izvoljena, dodatno angažirala tudi kot neprofesionalna podžupana in tako tudi operativno pomagala županu in občinski upravi pri izvedbi nekaterih ključnih projektov.

LRVP tvorno sodeluje tudi v Nadzornem odboru Občine Vrhnika, v Nadzornem svetu Komunalnega podjetja Vrhnika, v svetih javnih zavodov, v občinskih komisijah, odborih in drugje. Viktor dvema komisijama tudi predseduje.

Več naših članov je bilo izvoljenih v svete Krajevnih skupnosti. Anže, Boštjan in Tomaž so tudi predsedniki Krajevnih skupnosti.

Uravnotežen razvoj vseh krajevnih skupnosti!

V občinskem proračunu so zdaj Krajevne skupnosti dosti bolj enakomerno zastopane. Vsi na Vrhniki končani projekti so bili podprti tudi s strani LRVP.

Ob tem tudi ni odveč omeniti, da so prav prizadevanja Grege pripeljala do tega, da so v vse Krajevne skupnosti “s podeželja” napeljali optiko. O tem so vsi v prejšnjem mandatu lahko le sanjali. Žal je epidemija ustavila ta projekt tudi v “centru Vrhnike”, a verjamemo, da se bo tudi to kmalu še zgodilo.

Z občinskimi sredstvi bomo upravljali gospodarno! 

Bili smo veliki kritiki, ne same investicije v Zdravstveni dom Vrhnika, temveč tudi načina njegove izgradnje. Kako zelo smo imeli prav je jasno sedaj, ko je projekt končan. Nismo pa samo opozarjali, ampak je naš član Grega prevzel tudi koordinacijo dokončanja v prejšnjem mandatu začetih projektov. Samo na projektu Zdravstveni dom Vrhnika je bil v zadnji fazi dosežen prihranek vsaj 400.000 €.

Dokončani so bili tudi vsi drugi projekti, kot na primer “zlati ovinek”, vsi praviloma z izdatnimi prihranki. Ob tem se je v Občini Vrhnika prekinilo s prakso dodatnih del, višanja cen in preseganja finančnih okvirjev. Prihranki se lahko sedaj investirajo drugam.

Vzpostavili pa smo tudi sistem projektnega vodenja v občini, ki anomalije na področju vodenja projektov, kot smo jim bili priča v preteklosti, onemogoča.

Ne, Kemisu!

Po (tihi) podpori Kemisu s strani prejšnjega vodstva občine se je celotna zadeva sedaj obrnila. Tako Občinski svet, kot tudi župan smo enotni, da Kemisu (vsaj s takim odnosom, kot ga ima do sedaj) na Vrhniki ni mesta. Pri tem se je še posebej angažirala članica LRVP Bernarda, ki na tem področju tesno sodeluje z županom. Kemis nima več gradbenega dovoljenja, vprašljivo je tudi okoljevarstveno dovoljenje. Obstaja realna možnost, da ne bo več predstavljal nevarnosti Vrhničanom.

Upravljanje Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika!

LRVP je bila tista, ki je dala pobudo in pripravila vse potrebne strokovne podlage, da je Občinski svet sprejel sklep, da se gre v spremembo družbene pogodbe Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika. Upravljanje Komunalnega podjetja Vrhnika je namreč nezakonito in predstavlja eno največjih nevarnosti za korupcijo, kar potrjujeta tako Komisija za preprečevanje korupcije, kot tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije. Žal je Vrhnika tu naletela na nerazumevanje ostalih dveh občin solastnic Komunalnega podjetja, a verjamemo, da se bodo stvari slej kot prej morale postaviti na pravo mesto.

Da pa bo medtem upravljanje Komunalnega podjetja Vrhnika gospodarno in transparentno, je Občinski svet v Nadzorni svet imenoval tudi našega člana Grego.

Turizem!

Naša člana Milan in Tomo sta pripravila vse strokovne podlage za izgradnjo Lokalne Kolesarske Mreže in v tem letu skupaj z Boštjanom vodila izgradnjo 40 km novih kolesarskih poti po Vrhniki in okolici. Poti od P&R do Podloga, od skladišča živega srebra do Prčona, od železniške postaje preko Drenovega griča. Bevk, Blatne Brezovice in Sinje Gorice in nazaj do železniške postaje, je sedaj moč prekolesariti. Preostalih 40 km še sledi, v načrtu pa je tudi izgradnja kolesarskega mostu čez Ljubljanico in še marsikaj.

V javni razgrnitvi je projekt Tematski – Argonavtski park, pa tudi prvi avtokamp dobiva svojo končno podobo.

Občinski svet je sprejel sklep o nakupu Močilnika, da le-ta ne bo več naša sramota. Sicer same vsebine še ni, vendar tudi na tem aktivno delamo. Mogoče bi se dalo hitreje, lahko pa tudi ne.

Sobodajalstvo je danes tema, o kateri se govori odprto in usmerjeno v naprej, v obdobju prvega vala epidemije pa so bili podeljeni tudi prvi znaki vrhniške kakovosti »Odlično je-Vrhniško je!«. V proračunu za leti 2021 in 2022 pa je tudi kar nekaj razvojnih projektov s področja turizma.

Skratka, narejen je bil velik premik, a si v LRVP želimo več. Tu bo, ob siceršnjem delovanju, verjetno potrebna tudi naša dodatna pozornost za drugo polovico tega mandata, kar bomo vsekakor izkoristili in si prizadevali, da kar se da največ danih obljub tudi uresničimo.

Za to se bomo v naslednjih dveh letih polno zavzeli, saj ne nameravamo ostali na pol poti in verjamemo, da vas ne bomo razočarali.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.