Komunalno podjetje Vrhnika končno zopet na pravi, zakoniti poti!

Od leta 2011 je bil del upravljanja Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika (JP KPV) neskladen z zakonom. Župani so namreč imeli na eni strani v JP KPV nekatera ključna pooblastila (čeprav jim zakon to eksplicitno prepoveduje), hkrati pa so na drugi strani z JP KPV sklepali posle.

Tako so npr. v letih 2011 – 2018 župani z JP KPV brez postopka javnega naročanja sklenili za več kot 20.000.000 € poslov, ki so bili v več kot 60% odstotkih oddani naprej podizvajalcem. Istočasno pa so lahko župan(i) nekajkrat preprečili nadzor nad izvajanjem teh poslov. Kasneje so bile pri nekaterih od teh poslov ugotovljene hude nepravilnosti, bivša direktorica JP KPV je bila tudi pravnomočno obsojena zaradi kršitve zakona o javnem naročanju.

Letos je Občina Vrhnika po dolgotrajnem postopku uspela spremeniti družbeno pogodbo JP KPV, ki je zdaj končno zakonita, zmanjšuje možnost korupcije, uvaja bolj učinkovito upravljanje, onemogočena pa je tudi privatizacija JP KPV.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja je bila v občinskem svetu Občine Vrhnika pobudnik in glavni promotor te spremembe, ki poleg navedenega postavlja tudi temelje za bolj kvalitetno in cenovno ugodnejšo izvajanje javnih gospodarskih služb.

Ker je tudi sicer v Sloveniji upravljanje podjetij v javni oziroma občinski lasti pogosto pomanjkljivo, je bila na pobudo Združenja nadzornikov Slovenije in Komisije za preprečevanje korupcije, na nivoju Slovenije oblikovana delovna skupina. Cilj te delovne skupine je izdelava kodeksa upravljanja podjetij v občinski lasti, ki ga pričakujemo že to jesen.

Eden od članov te delovne skupine je tudi Grega Kukec, član Liste za razvoj Vrhnike in podeželja in občinski svetnik Občine Vrhnika.

Njegovo imenovanje v to delovno skupino razumemo kot priznanje tako Občini Vrhnika, Občinskemu svetu Občine Vrhnike, kot tudi Listi za razvoj Vrhnike in podeželja, ki je bila pobudnik ter glavni in glasni promotor tako potrebne spremembe v JP KPV.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

 

Ta vnos je bil objavljen v Komunalni prispevek, Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.