“Komunalna” odloka sta padla – informacija o poteku 2. seje Občinskega sveta

V zvezi z potekom 2. redne seje Občinskega sveta podajamo naslednjo informacijo:

Dne 12. 2. 2014 je potekala 2. redna seja Občinskega sveta občine Vrhnika, na kateri sta bila v postopku sprejema obravnavana tudi predlog Odloka o komunalnem prispevku v Občini Vrhnika in predlog Odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje Občine Vrhnika.

V zvezi s tema dvema predlogoma odlokov smo v Listi za razvoj vrhniškega podeželja v okviru njune javne obravnave podali obsežne predloge njunih sprememb in dopolnitev. V usklajevanju, ki je potekalo med predstavnikom Liste v Občinskem svetu, predstavnikoma zunanjih izvajalcev (podjetji ZUM d.o.o. in KALIOPA d.o.o.), ki sta predloge teh dveh odlokov pripravljali in predstavniki občinske uprave, lahko sicer ugotovimo, da je bil dobršen del naših predlogov tako in drugače upoštevan.

Bistveni deli – obračunski stroški za posamezno vrsto komunalne opreme, ki predstavljajo ključno osnovo za višino komunalnega prispevka, ki ga v okviru različnih postopkov plačujemo občani –, so ostali nedorečeni. Še vedno namreč ni jasno, in to smo ponovno poudarili tudi na tej seji Občinskega sveta, na kakšen način je zunanji izvajalec določil višino obračunskih stroškov in kaj vse zajemajo. Nejasno tudi zaradi tega, ker se je v naši občini  ob gradnji novih kanalizacijskih vodov sočasno obnavljali tudi na primer vodovod in lokalne ceste, kar pa v skladu z veljavnimi predpisi, to je Uredbo o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč, ni predmet obračunskih stroškov in s tem seveda komunalnega prispevka za komunalno opremo, ampak vzdrževanja, obnavljanja in odprave napak na posamezni vrsti komunalne opreme in njenega prilagajanja veljavnim zahtevam in standardom, kar pa je obveznost občine, ki se pokriva iz sredstev zbranih namensko iz amortizacije za to opremo.

Na seji so se tem našim prizadevanjem pridružili tudi svetniki iz drugih skupin, predvsem Slovenske ljudske stranke, pa tudi Nove Slovenije, Stranke Mirana Cerarja in Slovenske demokratke stranke, ki  so terjali odgovore na ta vprašanja, ki pa jih vsaj na strokovno sprejemljiv in argumentiran način, s strani predstavnikov občinske uprave in zunanjih izvajalcev na seji nismo prejeli. To se je nato neposredno izrazilo pri glasovanju o teh dveh predlogih odlokov, ki nista bila sprejeta. 11 občinskih svetnikov nas je namreč presodilo in odločilo, da sta tako vsebinsko kot tudi strokovno neprimerna in smo glasovali proti predlogu župana, 11 svetnikov je predlog župana podprlo, 2 svetnika pa sta se pravici do glasovanja odrekla.

Na seji je naš predstavnik izpostavil tudi nedavne ugotovitve Liste za razvoj vrhniškega podeželja, iz katerih izhaja, da je bil od leta 2009 do 2014, to je celih šest let, prispevek na napačen način in previsoko obračunan vsem, ki so bili v tem obdobju zavezanci za njegovo plačilo in kar je občinska uprava tudi priznala. Tako, kot smo to zahtevali v našem zadnjem dopisu, ki smo ga v zvezi s tem posredovali občinski upravi, je tudi na tej seji naš predstavnik v občinskem svetu pozval predstavnike občinske uprave k pripravi rešitve, ki bo to napako, predvsem pa krivico in škodo, ki je bila s tem storjena občankam in občanom občine Vrhnike, pa tudi vsem tistim, ki jim je bil komunalni prispevek s tem previsoko odmerjen, popravila. Na pojasnilo občinske uprave, da ni pravne podlage, s katero bi lahko to napako popravili za celotno obdobje, saj ob tem za to v občinskem proračunu tudi ni dovolj sredstev, namreč v naši listi ne moremo sprejeti, saj po našem mnenju za popravo take napake pravna podlaga niti ni potrebna, ampak je to dolžnost in odgovornost vseh, ki so v občinski upravi odgovorni za zakonito, pregledno in pošteno delo, kar pa je poleg zakonitega in pravičnega komunalnega prispevka tudi eno od naših prednostnih zavzemanj

Vsekakor zgodba v zvezi s  komunalnim prispevkom v naši občini nikakor ni in ne bo zaključena vse dokler ne bomo imeli izdelanih in sprejetih občinskih predpisov, ki bodo zakoniti, pregledni in ki bodo omogočali vsem občankam in občanom in tudi vsem tistim, ki to nameravajo in želijo postati, omogočali odmero pravičnega in poštenega komunalnega prispevka in dokler ne bodo v zvezi z njim odpravljene in popravljena vse krivice za nazaj. V Listi se bomo še naprej odkrito zavzemali za vse to in pri tem ne bomo spregledali obljube, ki smo jo dali, še preden smo postali člani Občinskega sveta Občine Vrhnika.

mag. Viktor Sladič, občinski svetnik

predstavnik Liste za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Komunalni prispevek, Novičke, Seje OS. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor