Informacija o poteku 5. seje Odbora za ekologijo in infrastrukturo

Dne 13.10.2015 je potekala 5. seja Odbora za ekologijo in infrastrukturo, na kateri je bila ponovno obravnavana Odredba o spremembah in dopolnitvah odredbe o prometni ureditvi in uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v občini Vrhnika ter predstavljen osnutek Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2016, in sicer v delu, ki je v pristojnosti tega odbora in ki se nanaša na projekte, katerih nosilec je Oddelek za okolje in komunalo.

Prvo točko je sicer Občinski svet že obravnaval na svoji 6. redni seji, na kateri pa je bil v zvezi s to točko sprejet sklep o spremembi časovne omejitve parkiranja pred vrtcem Želvica in OŠ Ivana Cankarja (Janeza Mraka) na tržaški cesti 2, ki naj bi veljala me delavnikom od 08.00 do 17.00 ure in ne od 06.00 do 19. ure, kot je bilo sprva predlagano, v soboto pa od 08.00 do 12.00 in ne od 08.00 do 13.00, kot je bilo to po prvotnem predlogu.

V Listi za razvoj vrhniškega podeželja smo v zvezi s časovno omejenim parkiranjem na Vrhniki svoje stališče že podali in ga tudi objavili v prejšnji številki Našega časopisa, zato naš predstavnik v odboru na tej seji o tem ni razpravljal. Se pa je seveda s predlogom časovne omejitve parkiranja na prej omenjenih lokacijah strinjal, saj je to pozitivno za vse tiste starše oziroma vse tiste, ki zjutraj vozijo otroke v šolo in v vrtec, samega glasovanja o spremembah in dopolnitvah te odredbe pa se je zaradi že podanega stališča v zvezi s tem, vzdržal.

Tudi pri drugi točki, to je obravnavi dela osnutka Odloka o proračunu občine Vrhnika za leto 2016 posebnosti ni bilo. S strani našega predstavnika v odboru je bilo izpostavljeno vprašanje glede določanja prioritet gradenj in vzdrževanja, predvsem lokalnih cest, saj iz gradiva ni razvidno, po kakšnih merilih se določa nabor cest in druge infrastrukture, ki je predmet urejanja. Sicer se z urejanjem in gradnjo te vrste opreme strinjamo, vendar želimo predvsem to, da se izvaja pregledno.

V zvezi s tem se tudi ni strinjal z izgradnjo pločnika in kolesarske steze ob vrhniškem klancu med Kulturnim centrom in križiščem s Tržaško cesto pri bivši “ubožnici”, saj je varnost otrok, kar je razlaga za upravičenost tega projekta, po našo oceni že zagotovljena skozi Gradišče in mimo cerkve Sv. Pavla, pri čemer pa je seveda treba zagotoviti varen prehod otrok preko Tržaške ceste na obeh odsekih, to je pri Siliku in križišču za Močilnik, kar smo podrobno opisali že v naši obravnavi proračuna za leto 2015.

Je pa na tej seji naš predstavnik tudi predlagal, da se delež financiranja gradenj lokalnih cest in javne razsvetljave spremeni tako, da se zmanjša delež občanov in sorazmerno poveča delež občine. V zvezi s tem predlogom je bil po daljši razpravi sprejet sklep, da občinska uprava pripravi pregled stroškov financiranja teh gradenj, in sicer za obdobje zadnjih 5 let in ga priloži gradivu za sejo Občinskega sveta. Ocena članov odbora je namreč bila, da predlagan način ne ogroža tovrstnih investicij, saj to po ocenah znaša zgolj pd 10.000 do 15.000 EUR večjo obremenitev občinskega proračuna, n še to le v primeru, če bi se tovrstno sofinanciranje izvajalo v vseh Krajevnih skupnostih.

S tem pa je bila ta seja Odbora za ekologijo in infrastrukturo tudi zaključena.

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Proračun, Seje OEI. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor