Vprašanje JP KPV: Priklop določenih objektov na javno kanalizacijsko omrežje

Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, Uradni list RS, št. 98/2015 (v nadaljevanju: uredba) v petem odstavku 19. člena določa, da se lahko ne glede na prvi odstavek tega člena, v katerem je določeno, da mora biti aglomeracija zaradi izvajanja storitev javne službe na njenem območju opremljena z javnim kanalizacijskim omrežjem ali z komunalno čistilno napravo za čiščenje komunalne odpadne vode v skladu z 10. členom uredbe in dodatno obdelavo v skladu z 11. členom uredbe, za posamezen objekt v aglomeraciji iz prvega odstavka tega člena, če je obremenjevanje okolja zaradi nastajanja komunalne odpadne vode v tem objektu manjše od 50 PE in so izpolnjeni pogoji, da bi dolžina kanalizacijskega priključka presegala dolžino 100 m ali bi gradnja kanalizacijskega priključka povzročala nesorazmerne stroške glede na koristi za okolje, zagotovi opremljanje z:

  1. malo komunalno čistilno napravo z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE, ki zagotavlja čiščenje komunalne odpadne vode tako, da parametri onesnaženosti ne presegajo mejnih vrednosti, ki so predpisane za to aglomeracijo, če gre za malo komunalno čistilno napravo, ki ni tipska komunalna čistilna naprava,
  2. tipsko malo komunalno čistilno napravo, za katero je iz izjave o lastnostih razvidno, da dosega učinke čiščenja, ki so predpisani za to aglomeracijo,
  3. nepretočno greznico, če čiščenje komunalne odpadne vode v skladu s prvo in drugo alinejo tega odstavka ni izvedljivo zaradi prepovedi odvajanja odpadne vode v vode ali posebnih geografskih razmer, ki lahko negativno vplivajo na delovanje male komunalne čistilne naprave in ta nepretočna greznica ustreza pogojem, določenim s to točko tega odstavka 19. člena uredbe.

Ker je v občini Vrhnika na območjih, ki so se v okviru projekta Čista Ljubljanica opremljali z javnim kanalizacijskim omrežjem kar nekaj objektov, katerih lastnike ste že pred sprejetjem in uveljavitvijo uredbe pozvali k njihovemu priklopu na to omrežje in ki ustrezajo posebnostim oziroma izjemam iz petega odstavka 19. člena uredbe nas zanima, ali boste te posebnosti in izjeme v teh primerih dejansko tudi upoštevali in kako boste lastnike teh objektov, ki se še niso priklopili na javnim kanalizacijskim omrežjem o tem obvestili, saj marsikdo od njih, če ne kar vsi, s to uredbo in njenimi posameznimi določbami niso seznanjeni in tako ne morejo na ustrezen način zavarovati svojih pravic in interesov.

Ob tem nas prav tako zanima, kako boste ravnali v primerih, ko so lastniki takih objektov (v kolikor ti primeri obstajajo) že izdelali kanalizacijske priključke na javno kanalizacijsko omrežje, strošek teh priključkov pa je bil bodisi nesorazmerno velik glede na koristi za okolje ali pa je njegova dolžina presegala 100 m, opremljanje pa bi lahko skladno s petim odstavkom 19. člena uredbe zagotovili z bistveno manjšimi stroški in so s tem, ko so vaš poziv za priklop na javno kanalizacijsko omrežje upoštevali, finančno oškodovani.

Po našem mnenju je namreč nesprejemljivo, da bi kljub predhodno navedenim določbam uredbe vztrajali na tem, da bi morali lastniki teh objektov le-te kljub nesorazmerno visokim stroškom kanalizacijskega priključka, ki so posledica bodisi zahtevnosti terena, lege objekta ali njegove oddaljenosti do javnega kanalizacijskega omrežja oziroma dolžine kanalizacijskega priključka, priklapljati na javno kanalizacijsko omrežje oziroma da tistim morebitnim lastnikom, ki so te priključke v času po uveljavitvi uredbe že izvedli, pa jim to ob upoštevanju uvodoma citirane določbe uredbe ne bi bilo treba, s tem nastalih stroškov ne bi povrnili.

Zato vas v zvezi z navedenim prosimo, da ta naš dopis podrobno proučite in nam svojo odgovor v zvezi s tem v najkrajšem možnem času posredujete na naš e-naslov, v primeru morebitnih nejasnosti ali vprašanj v zvezi s tem pa se obrnite na naš naslov in z veseljem bomo skupaj z vami poskušali najti ustrezno rešitev, ki bo usmerjena predvsem v korist in dobro vseh teh občank in občanov občine Vrhnika.

 mag. Viktor Sladič, občinski svetnik

predstavnik Liste za razvoj vrhniškega podeželja

Odgovor (PDF, 560 KB) JP Komunalno podjetje Vrhnika na vprašanje Liste za razvoj vrhniškega podeželja z dne (30. 3. 2016):

Priklop_dolocenih_objektov_na_kanalizacijsko_omrezje

Ta vnos je bil objavljen v Komunalni prispevek, Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor