10. 11. 2016 – 14. redna seja OS Občine Vrhnika

Vprašanje:

mag. Viktor Sladič:

Poslovnik dovoljuje, da če svetnik ni zadovoljen z odgovorom na svoje vprašanje, lahko zahteva dodatno pojasnilo. Če tudi z dodatnim pojasnilom ni zadovoljen, lahko predlaga, da Občinski svet o tem razpravlja. In če Občinski svet sklene, da se o tem na seji razpravlja, morate vi kot župan to uvrstiti na to točko, kot točko na današnji seji, brez gradiva. Tako določa poslovnik, sedaj pa …

Odgovor:

Stojan Jakin:

Občinski svet lahko razpravlja. Oblikovanje nove posebne točke mora biti pa podprto z materialom, z nekim … tako piše. Ali lahko preberemo? Bomo kasneje, gremo na naslednjega, gospod Sladič! … kasneje se bomo vrnili na to. Vi ste se kot tretji prijavil.

Vprašanje:

mag. Viktor Sladič:

Hvala, dober večer še z moje strani. Na prejšnji seji sem tako kot že par sej pred tem dajal vprašanja in pobude v pisni obliki, ker sem se pač držal poslovnika, glede na to, da sem hotel videti tudi odgovore v pisni obliki. Po drugi strani je to slabo, ker potem teh vprašanj in pobud ni v zapisniku, gradivo je bilo pa predloženo, vprašanja so bila samo priložena kot gradivo prejšnji seji, o čemer sedaj ne moremo, na čemer sedaj nimamo pregleda, ampak kakorkoli že. Vprašal sem kaj se dogajanja na parceli objekta nekdanje Maroltove štale na Verdu. Konkretno sem vprašal, kaj se v resnici na tej parceli dogaja, ali je v resnici dovoljena gradnja nadomestnega večstanovanjskega objekta, oz. kaj naj bi bilo tam zgrajeno in ali je Občinska uprava seznanjena z dogajanjem na tej parceli in dobil odgovor, ki je sicer kronološko korekten, tudi vsebinsko ni sporen, vendar ne daje odgovora na vprašanje, ki sem ga zastavil. Vprašal sem konkretno, kaj se na tej parceli dogaja glede na to, da so postavljeni bivalni kontejnerji že dalj časa? Ali je dovoljena gradnja glede na to, da se je parcela opremila že z kontejnerji? In pa, kaj naj bi bilo tam zgrajeno. Tako da bi prosil, da se mi to odgovorite danes tukaj, ker ste vsi kompetentni prisotni, mislim, da ni treba čakati na pisni odgovor.

In pa tudi imel sem vprašanje glede komunalnega prispevka, na katerega tudi nisem dobil odgovora in sicer eno vprašanje je bilo, kdaj namerava Občina Vrhnika Komunalnemu podjetju Vrhnika skladno z odločbo, sklepom o razveljavitvi odločbe o odmeri komunalnega prispevka, ki ga je izdalo Ministrstvo, izdati novo odločbo skladno z odločitvijo Ministrstva, povrniti sredstva Komunalnemu podjetju in pa koliko občanom je bila še izdana taka odločba v času po uveljavitvi OPN-ja in pred sprejetjem Odloka o komunalnem prispevku, ki bi moral biti prispevek obračunan po državnem pravilniku, pa jim je bil po odloku, kar je seveda njim v škodo, pa tudi nisem dobil odgovor. Odgovor je bil, da, glede na dejstvo, da vseh odločb, ki so bile posredovane na ministrstvo, še niste prejeli, v zvezi s tem niste ukrepali. Pa bi prosil, da dobim od vas odgovor, predvsem kar se tiče Komunalnega podjetja, kar se tiče pa ostalih, sem dobil pa že na seji Odbora za ekologijo in infrastrukturo. Pa o tem kaj več v proračunu in pa dal sem pobudo po objavi, za objavo magnetogramov po seji občinskega sveta, pri čemer z odgovorom nisem zadovoljen in pobudo pač, novo pobudo bom vložil pa kasneje. Hvala.

Odgovor:

Stojan Jakin:

… ali lahko ti kaj? Jaz mislim, da je prav.

Vesna Kranjc:

Bomo začeli kar od zadaj, bi jaz mogoče v zvezi z magnetogramom. Tako kot vam je bilo zelo korektno napisano, magnetogram smo ukinili s tem, s sprejemom poslovnika, ki ga imamo pred sabo ravno zato, ker seje snemamo in je možno gledati vsako točko točno po določeni minuti, točno lahko pogledaš posamezni odsek, tako da so magnetogrami, ocenjujemo, nepotrebni. Naj vam povem, da je izdelava magnetograma zelo zahtevna, vem, da odkimavate, lahko pa se dogovorimo, da bo vsak svetnik naredil en magnetogram, pa me zanima koliko, grdo govorim, ampak resno, za koliko ljudi bo še zainteresirano za izdelavo magnetograma. Ker to je zahtevno delo, za eno uro seje porabi izdelovalec magnetograma 8 ur efektivnega dela, poslušanja in mislim, da je res prezahtevno in nepotrebno. Saj, če bi bilo potrebno, če seje ne bi bile snemane, potem vsekakor bi se to še delalo, tako, da kar se tiče tega, mislim, da je bila odločitev sprejeta in da bo Občinska uprava vsaj nekaj časa vztrajala na tem, da tega nepotrebnega dela ne bi bilo. Kar se tiče izdelave, vrnitve komunalnega prispevka Komunalnemu podjetju in ostalim občanom, smo že odgovorili, da čakamo odločbo Upravnega sodišča, ki bo odločilo, ali je res potrebno, da se to obračuna po pravilniku ali lahko po odloku, ki velja v času izdaje nove odločbe. Zato tudi čakamo, da dobimo to odločbo, ki je na Upravnem sodišču, potem bomo v vseh postopkih odločali enako, oz. podobno kot bo odločilo Upravno sodišče v eni zadevi. Če pogledate proračun, ki ga bomo obravnavali kasneje in imamo znesek 130 tisoč evrov za vračilo komunalnih prispevkov. To je ta znesek namenjen ravno temu, kolikor bo potrebno pač komunalni prispevek vrniti. Naj pa še enkrat tukaj poudarim, da bo to najbolj nepravična stvar, ki smo jo naredili na Vrhniki v zadnjih letih. Zakaj? Nekdo, ki je vložil en dan prej je plačal normalni komunalni prispevek, tisti, ki se je znašel, poznal je enega izmed svetnikov ali pa karkoli ravnal, je plačal, oz. vložil vlogo en dan kasneje in bo plačal znatno nižji komunalni prispevek. To je v bistvu kljub vsej pravni državi zelo nepoštena in moralno nedorečena stvar, ampak če bo to tako, bomo skladno s tem ravnali. Kar se tiče pa o Verdu bi pa mogoče prosila Aleksandro, pozna primer, ker so odgovarjale, pa bi mogoče ti pojasnila.

Aleksandra Rode Turšič:

Ja, hvala lepa za besedo. Kar se tiče objekta, večstanovanjskega objekta v Verdu, je bila leta 2007 iz strani Občinske uprave po takrat veljavnih prostorskih ureditvenih pogojih potrjena na Občinskem svetu Urbanistična presoja za gradnjo 16 stanovanjskega objekta večstanovanjskega objekta, s pripadajočimi parkirišči. To gradbeno dovoljenje je bilo sicer podaljšano enkrat, vendar je potem po naši presoji sicer; to gradbeno dovoljenje ni več veljavno. Z gradnjo niso začeli, so pa res, da so postavili neke kontejnerje in v okviru tega nam posredovali eno pošto, da naj bi začeli z gradnjo, kot prijavo za gradnjo, vendar to ni dovolj, tako, da to zadevo bi bilo potrebno, da državna inšpekcija preuči. Mi kot Občina, kot lokalna skupnost nimamo pristojnosti, da bi te stvari preučevali, oz. da bi sploh pristopili na parcelo in da bi zahtevali vse te dejanske dokumente. Tudi naše inšpekcije nimajo te pristojnosti na privatnih zemljiščih, zaradi tega bi bilo treba dati državnim inšpektorjem. Tako, da tukaj, toliko sem teh podatkov jaz raziskala in mislim, da tam se dogajajo nedovoljene stvari in skratka je stvar za državnega inšpektorja, gradbenega in okoljskega.

mag. Viktor Sladič:

Hvala. Bom začel z zadnje strani, potem pričakujem, oz. predvidevam, da boste obvestili pristojne organe o nedovoljenih ali nezakonitih posegih na tej parceli, če sem prav razumel. Ostro protestiram proti, glede odgovora gospe direktorice Občinske uprave. Verjetno je imela v mislih mene kot tistega občinskega svetnika, ki si ga moral v tistem času poznati. Odločno protestiram, izredno nekorektno, zelo nepošteno, lahko rečem tudi žaljivo. Vmesno obdobje, to sem že večkrat govoril, ko smo razpravljali o komunalnem prispevku, vmesno obdobje po uveljavitvi OPN-ja in pa sprejema odloka je treba razumeti, kot spodbudo občinam, da čim prej pristopijo k sprejemu teh dokumentov in to, ali je nekdo vložil, verjetno sem tudi direktorici Komunalnega podjetja svetoval potem takem, da naj vloži vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja ravno v tem času. Pa sem bil samo enkrat pri njej v času svojega mandata in še to zaradi lesenih klopi okrog barja, to je pa tudi edina debata, ki sem jo z direktorico jaz kot občinski svetnik imel. Kar se tiče pa vračila in čakanja na odločitev Upravnega sodišča, bom pa samo to povedal: tri zadeve je Upravno sodišče že zaključilo v enakih zadevah in razsodilo, kakor je razsodilo. Po meni znanih podatkih, Komunalno podjetje Vrhnika ni sprožilo upravnega spora zoper vašo odločbo, ker to pomeni, da bi morali vi po sklepu ministrstva o razveljavitvi odločbe izdati novo odločbo na katero bi se oni pritožili, bi vi pritožbo zavrnili in potem bi šli oni v upravni spor. Do te faze pa sploh še nismo prišli. Jaz sem spraševal, kdaj boste izdali novo odločbo po razveljavitvi odločbe s strani ministrstva in kdaj boste potem takem vrnili ta sredstva. Kar se tiče pa Upravnega sodišča, pa kot rečeno v treh zadevah je že razsodilo popolnoma identično.

Stojan Jakin:

Hvala, preden gremo naprej bi jaz prebral 18. člen našega poslovnika: Če član sveta ni zadovoljen z odgovorom na svoje vprašanje, oziroma pobudo, lahko zahteva dodatno pojasnilo. Če tudi po tem ni zadovoljen, lahko predlaga svetu, da se o zadevi opravi razprava, o čemer odloči svet z glasovanjem. To je prvi odstavek, drugi odstavek: Če svet odloči, da bo o zadevi razpravljal, mora župan uvrstiti to vprašanje na dnevni red prve naslednje redne seje. Zato vas prosim, da berete poslovnik, tudi tisto, kar vam ni všeč, ne samo tisto kar vam je všeč.

Vprašanje:

mag. Viktor Sladič:

Hvala. Vprašanje imam glede križišča, krožišča, kakorkoli že pri Fortrade-u in pa ureditev prometne varnosti skozi Staro Vrhnika. Glede tega me zanima, kdaj oz. če načrtujete ureditev prehoda čez Robovo pri tem križišču in kdaj računate urediti pač ta prehod čez Robovo iz vrtca naprej proti Vrtnariji. Tudi glede na to, da je Svet KS Stara Vrhnika vas že opozoril na to, glede na to problematiko. Dogovorjeno je bilo tudi, da se bo pač izvajala večkratna kontrola hitrosti, ki bi se na tem delu tudi izvajala. Se pravi, meritve so se izvajale, vpogleda v rezultate teh meritev pa niso dobili in v bistvu prosijo, če se jim omogoči ta vpogled, pa seveda aktivnosti, kar se tiče izgradnje tega krožišča oz. ureditve tega križišča in pa prehoda čez Robovo na tem delu. Kar se tiče pa Stare Vrhnike, pa me zanima, ali načrtujete v proračunu, saj tega nisem zasledil, ureditev pešpoti za otroke iz Stare Vrhnike proti šoli, ker na primer na Vrtnarijo vodita dva pločnika od tega dela, dva prehoda za pešce v razmaku 30 metrov in kolesarska steza, po drugi strani je pa škoda, glede na to, da se dela na Robovi cesti, čeprav je to Direkcija za ceste tista, ki to izvaja, zaključujejo pa tega izgleda v tem paketu ne bomo mogli sprovesti. Tako da me zanima, v bistvu želel bi odgovor, če načrtujete, ali načrtujete ureditev tega križišča, pa če načrtujete ureditev pešpoti iz Stare Vrhnike proti šoli Antona Martina Slomška in pa vrtca.

Potem glede Doživljajskega razstavišča sem jaz sicer imel tukaj pripravljeno vprašanje, sedaj bom korekten, če je dogovor, da se počaka na pojasnila vseh treh strani, potem tega vprašanja sedaj ne bom odpiral na tej seji. Bi imel pa eno pobudo, ki sem jo sicer že županu dal na seji Odbora za ekologijo in infrastrukturo, pa naj ne izpade kot provokacija, glede na to, da parkirišče Park&Ride kaže vse klinične znake nasedlega projekta in da po vsem tem času kar to parkirišče stoji, ni tistih pričakovanih učinkov, čeprav niti ne vemo kakšni so bili pričakovani učinki, ker nismo videli investicijske dokumentacije, bi predlagal, da Občinska uprava, vsaj podžupan, glede na to, da mu je to parkirišče ob poti, oz. na roko, če se po domače izrazim z lastnim zgledom spodbudi občanke in občane k uporabi tega parkirišča, in sicer tako, da ga zjutraj uporabi, pusti avto na njemu in se pripelje z avtobusom v službo in pa po obratni poti nazaj, kako pa opravlja službene poti, seveda je pa njegova prosta odločitev, oz. je to vezano na naravo samih službenih poti. Toliko z moje strani, hvala.

Odgovor:

Stojan Jakin:

Najlepša hvala. Mogoče bi jaz začel kar z odgovori, in sicer prva, ne vem, kje ste dobili podatke, da so bile tam že meritve izdelane, kajti šele v tem tednu smo se uspeli dogovoriti, vsaj jaz sem se uspel dogovoriti z gospodom Blažem Drašlerjem, ki mora dati pisno soglasje, da lahko avto, se pravi naša Multanova, naš radar stoji pred tisto hišo. V sredo sta se povezala gospod Stepančič in Blaž Drašler in jaz pričakujem v najkrajšem možnem času, da bo on tudi podpisal to dovoljenje in potem bo tam stal radar, ki bo meril hitrost tistih, ki prihajajo iz smeri Ligojne. Tako da tukaj opozarjam, tisti, ki se bo tam mimo peljal, tisti bel Punto, ki ga včasih vidimo, ne včasih, velikokrat vidimo na klancu, bo tudi tam stal in jaz sem prepričan, da bo to imelo določen efekt, da bodo začeli ljudje tam mimo bolj počasi voziti. Kar se tiče samega križišča, mi imamo v planu, in to je tudi dogovor. Čudim se, da to Stara Vrhnika sprašuje, ker imamo dogovor s predsednikom Stare Vrhnike, da je v prihodnjem letu v planu proračuna, da se zagotavljajo sredstva za izdelavo. Namreč na državni cesti se ne da delati po domače, na državni cesti je potrebno imeti kup projektov in je treba prej to vse natančno pripraviti. To sedaj, na prejšnji seji smo veliko okoli tega govorili, je bil denar, ki je bil namenjen poškodbam cestišča pri žledu, zato je to šlo na brzino vse skupaj, enostavno se ni dalo z njimi nič dogovarjati. Vemo, da je to križišče, kakor smo včasih rekli »pri Malči« ali pa pri gostilni Polž, že bilo na Občinskem svetu obravnavano že leta 2008, ko je gospa Drašlerjeva želela ta objekt razširiti, vendar takrat se potem te aktivnosti niso šle naprej. Tako da v prihodnjem letu bomo poiskali neke rešitve in bodo potem tudi, ali bo to križišče ali bo krožišče, kar pač tam bo, verjetno bo rešeno. Kar se tiče prehoda čez cesto, tam prehod je bil in verjetno, če sedaj še ni narisan, takoj, ko bo cesta končana, bo tudi to ponovno že narisan? Torej je tudi ta stvar že rešena. Kar se tiče prehoda otrok in pešcev po Stari Vrhniki, jaz ne poznam, bi prosil gospoda Možino, da mi pove, ali je tam, ali je to res velika problematika, ker do mene s strani Krajevne skupnosti do danes še to ni bilo omenjeno.

Leon Marjan Možina:

Hvala lepa. Takole je, do gasilskega doma je pločnik, ta je bil zgrajen leta mislim, da 8 ali 9, nekaj takega, no in tako, da je ta pločnik obstaja in je tudi dovolj širok, tako, da se tudi kolesarji vozijo po njem, celo kljub temu, da ni posebej označeno za pešce in kolesa, problem pa je od gasilskega doma naprej skozi vas, vendar tukaj bi bilo treba urediti z lastniki, ker mi nismo mogli niti ceste ustrezno razširiti do Kokalja gor, to se pravi od gasilskega doma naprej zaradi tega, ker ljudje niso pristali na to. Tam smo potem malo pogoljufali z eno muldo in tako naprej, skratka, da v ovinku pri gasilskem domu, da je varnost večja, ker je bilo vse skupaj preozko. Lastniška razmerja je treba dejansko rešiti, mislim, če bi hoteli tam vsaj meter dvajset, to je ta minimum, mislim, da pločnika proti vasi, oz. skozi vas. Je pa to nevarno, vsekakor, gor je naslednjih 100, 150 metrov izredno nevarno, ker dol včasih tudi kakšen pridivja ali pa gor, kakorkoli. Skratka škarpa je, ovinek in podobno, tako, da ta prometna varnost je ogrožena. Je pa druga zadeva, ki sem jaz že dejansko tudi predsedniku, oz. članu Odbora za preventivo prenesel in tudi Krajevni skupnosti, sicer ustno, pa ne vem, če so dali naprej zahtevo, sedaj bo kmalu eno leto že tega, da bi dejansko omejili hitrost skozi vas. Na 30 od gasilskega doma naprej, da je omejitev skozi celo vas 30 kilometrov na uro. To bi bila ena izmed rešitev, da bi bili otroci vsaj malo bolj varni. In pa nenazadnje tudi verjetno postaviti včasih kakšen avto za meritev hitrosti, tudi pri gasilskem domu, tam bi se pa dalo namestiti.

Janko Skodlar:

Hvala. Jaz bom tole izkoristil, ker je gospod Sladič vprašal, da tako rečem ali pa izpostavim mnenje, da mogoče le mičken bolj natančno pogledamo, kaj se pravzaprav dogaja okrog Park&Ridea. Namreč tole poenostavljanje, ki ga spremljam sedaj zadnje leto, kaže na to, da pravzaprav ne razumemo, kaj pomeni celostni pogled na reševanje prometne problematike na Vrhniki in tudi ne razumemo, kaj pomeni razvojno naravnano projekt. Tudi ne vemo, kaj so v preteklosti drugi, torej že prejšnji občinski sveti sprejemali in kaj je celo prejšnji župan podpisal, torej še en mandat prej, podpisal pogodbo z Ljubljansko urbano regijo, da skupaj pristopi z ostalimi občinami k reševanju problema v osrednji slovenski regiji tudi z izgradnjo Park&Ride-a na Vrhniki. Torej zadeva ni od včeraj in ni stvar naše odločitve, ampak je bila razvojno zastavljena v letu 2007, 8, ko je SDS-ov župan to stvar podpisal, najbrž vsi ti svetniki iz SDS-a, ali pa vsaj dva, stvari gotovo poznate, ker sta bila v tistem času v mandatu tudi člana občinskega sveta. Nenazadnje tudi prejšnji mandat, torej vsi člani občinskega sveta, ki ste bili v prejšnjem mandatu, ste glasovali na 20., 21., 22. in 23. seji za sprejem te investicije v proračun v rebalans proračuna in to v letu 13 in v letu 14. Torej tukaj ne moremo sedaj govoriti in minimalizirati vso zadevšno samo na vprašanje, kako se v tem trenutku trajnostno premika podžupan na Vrhniki, ampak gre za bistveno širši problem. Skozi to je treba to stvar gledati. To mesto bo Park&Ride nujno rabilo in ga bi morali v vsakem primeru imeti, kdaj bi ga pa lahko investirali, je pa drugo vprašanje. Tako ugodnih pogojev za financirati Park&Ride, ko smo ga imeli v prejšnji finančni perspektivi, ne bo nikoli več. To vam že sedaj povem in sedanje možnosti za financirati Park&Ride to jasno kažejo, nove informacije, ki jih pa imam, pa tudi to, da kljub temu, da boš imel celostno prometno strategijo, ki bo pogoj za kaj takega narediti, denarja za vse ne bo zadosti. Torej mi smo ta Park&Ride dobili zadnji trenutek, če smo hoteli, da bo financiran iz sredstev EU, toliko bi rekel. Sedaj pa je pa smiselno, da se še ostali ukrepi, ki bi morali slediti k urejanju te trajnostne stabilnosti v regiji tudi speljejo. Ta Park&Ride samo kot tak je premalo, tukaj bi morali slediti še rumeni pasovi do Ljubljane, še hitrejša možnost premikanja avtobusov do Ljubljane in tako naprej. Tukaj gre mogoče tudi na povezavo preko avtoceste, tukaj gre tudi za severno obvoznico in v kolikor pridemo pri Frtici na avtocesto bodo vsi ti avtobusi lahko šli preko Park&ride-a na avtocesto. Torej tukaj se mora razmišljati o bistveno večjih posegih in Park&Ride je en sam vmesni člen pri tej zgodbi za izboljšanje stanja v mestu. To bi opozarjal, saj lahko še govorim ampak mislim, da bi v tem trenutku nehal, bi pa prosil, da v to stvar resno razmišljate, in da celostna prometna strategija, ki jo sedaj peljemo, pričakujem, da bo dala tudi odgovor, kako lahko Park&Ride bolje izkoristimo v tem trenutku in da bo to podlaga za dogovarjanje z ministrstvom, da se v te spremembe lahko gre prej preden bo poteklo pet let.

Ta vnos je bil objavljen v Seje OS, Vprašanja. Zaznamek za trajno povezavo.