KEMIS “melje” dalje in požiga pogorišče in odgovor KEMISa

Zadnjič je bil na Večerni planet danes na Planet TV prispevek o Kemisu, ob tem pa je bil predstavljen nov podatek, da Kemis te dni melje ostanke požara in da je priporočeno, da imajo okoliški prebivalci zaprta okna, ker prihaja do izpustov v okolje.

Zadevo sem preveril in na Kemisovi strani je res že od 13.6 ta podatek. Na občinskih straneh tega podatka ni nikjer, Civilna zaščita pa tega očitno ne spremlja, kar seveda pomeni, da za to nihče od občanov, razen tistih, ki so morda ta prispevek spremljali, ne ve ničesar, kar je neodgovorno in nedopustno.

Po vsem tem površnem obveščanju od prvega dne požara naprej človek preprosto ne more razumeti, zakaj je to tako in da se zadeve ne premaknejo, saj je to ravnanje Kemisa, pa tudi neodzivnost občinske uprave in štaba CZ v posmeh vsem Vrhničanom in državnim institucijam.

Prav tako mi ni jasno, zakaj mora Kemis mleti odpadke in izpuščati emisije v okolje ravno v času Argonavtskih dni, ko je zunaj še več Vrhničanov in obiskovalcev. Kot da hoče Vrhničanom nekdo namenoma škodovati. Vprašanje pa je predvsem, ali to sploh lahko počne oziroma na kateri podlagi mu je to dovoljeno, če sploh in pa seveda, kje so sedaj vsi odgovorni.

Prosim za podrobno pojasnilo, tudi o tem, zakaj župan in Občinski štab CZ ne reagirata in zakaj nismo občani Vrhnike o teh ravnanjih Kemisa obveščeni, ob tem pa pričakujem, da boste o tem nemudoma obvestili vse pristojne, tudi organe Policije z zahtevo, da ustrezno ukrepajo.

mag. Viktor Sladič, Lista za razvoj vrhniškega podeželja

ODGOVOR KEMISA

Spoštovani,
 
Kemis je dne 13. junija 2017 na svoji spletni strani objavil obvestilo o tem, da bo izvajal mletje odpadkov. V obvestilu smo iz preventivnih razlogov zapisali, da bi bilo možno manjše povečanje hrupa in manjše emisije v zrak, emial je bil poslan tudi na občino.
 
Pri izvajanju drobljenja ostankov embalaže se je nato izkazalo, da je bila ocena o možnem hrupu pretirana. Pri dejavnosti ne prihaja do povečanega hrupa, ta je zanemarljiv. To potrjuje tudi dejstvo, da so nas okoliški prebivalci v času, ko smo mletje že izvajali, spraševali, kdaj bomo z njim začeli. Tudi opozorila, ki so bila sprožena s strani nekaterih medijev glede zapiranja oken niso potrebna, saj smo ob drobljenju teh ostankov embalaže ugotovili, da se ne praši. To pomeni, da ni razloga za strah pred odpiranjem oken tudi za prebivalce, ki so Kemisu najbližji.
Dejavnost drobljenja embalaže je del sanacijskih del, za katere Kemis ima dovoljenje s strani okoljske inšpektorice. Drobljenje moramo opraviti zato, ker sežigalnice odpadkov v trenutni obliki ne sprejemajo. Drobljenje se izvaja predvidoma od 6ih do 16ih med tednom in nikakor ne med vikendom.
 
Bomo pa od sedaj naprej, v izogib podobnim situacijam obvestila odposlali tudi na občino. Vsekakor si ne želimo, da bi bili občani po nepotrebnem zaskrbljeni, v ta namen tudi redno obveščamo o dogajanju v Kemisu na naši spletni strani. Kemis ima spoštljiv in odgovoren odnos do krajanov, zato smo na izredni občinski seji tudi predlagali ustanovitev skupine, s katero bi komunicirali. Ta predlog vam bomo tekom teh dni ponovno poslali v obravnavo.
 
Lep pozdrav
KEMIS d.o.o.
Emil Nanut
direktor

Še malo zanimivega poslušanja:

Ta vnos je bil objavljen v Emisija neprijetnega vonja, Novičke, Vprašanja. Zaznamek za trajno povezavo.