Informacija o poteku 11. redne seje Odbora za ekologijo in infrastrukturo

Dne 13. 6. 2017 je potekala 11. redna seja Odbora za ekologijo in infrastrukturo, ki je bila sicer kratka, saj sta bili na njej obravnavani le dve točki, in sicer:

  • Potrditev zapisnika 10. redne seje odbora z dne 21. 3. 2017,
  • Predlog Odredbe o spremembah in dopolnitvah Odredbe o prometni ureditvi in uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v občini Vrhnika.

Glede tega moramo poudariti, da je bila z enako vsebino pred tem, to je 5. 6. 2017 sklicana 1. dopisna seja Odbora za ekologijo in infrastrukturo, na kateri pa predlog Odredbe o spremembah in dopolnitvah Odredbe o prometni ureditvi in uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v občini Vrhnika ni dobil potrebne podpore njegovih članov.

Kar je najbolj »zbodlo« večino lanov odbora je to, da je predlog odredbe predvidel, da o prometni ureditvi in uvedbi časovno omejenega parkiranja v občini Vrhnika, na predlog Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, s sklepom odloča župan. Tukaj je problem tudi v tem, da bi v primeru, če bi občinska uprava na realnih in racionalnih podlagah vztrajala pri taki spremembi, morala za njeno uveljavitev najprej spremeniti Poslovnih o delu Občinskega sveta, na podlagi katerega je za obravnavo tovrstnih gradiv, kot je konkretno prometna ureditev, pristojen ravno Odbor za ekologijo in infrastrukturo, odredbo pa na njegov predlog sprejme Občinski svet.

Kar je bilo sporno je tudi to, da je pripravljavec gradiva za dopisno sejo odbora v njem navedel, da se je izkazala potreba, da se modre cone poleg Zdravstvenega doma Vrhnika, ob sobotah določi tudi na Vrtnariji, da se je poleg tega pokazala tudi potreba, da se zmanjša obseg modre cone pri Črnem orlu. Nadalje je navedeno tudi to, da je postopek spremembe te odredbe dolgotrajen in da na Oddelek za okolje in komunalo mesečno dobivajo pobude za spremembe in nove določitve modrih con ter spremembe prometnega režima v občini Vrhnika in  zato predlagajo, da obseg časovno omejenega parkiranja ter prometni režim v občini določa župan s sklepom.

In nazadnje je bilo navedeno še to, da bi s tem rešili del problema parkiranja v občini Vrhnika. Zanimivo, da je vedno isto izhodišče … potem bo vse v redu. Kaj pa celotna prometna strategija občine Vrhnika, ki je bila na toliko nazaj sprejeta, da ne odpiramo vprašanj glede parkirišča P&R v Sinji Gorici !

Seveda nas je v okviru dopisne seje zanimalo, koliko teh pobud,  s kakšnim namenom in od koga je prišlo na Oddelek za okolje in komunalo, zakaj in od kod potreba po zmanjšanju obsega modre cone pri Črnem orlu ter na kateri podlagi naj bi župan to ureditev določal s sklepom in na podlagi zgolj predhodnega mnenja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

In odgovor na vsa ta vprašanja je bil sklic 11. redne seje Odbora za ekologijo in infrastrukturo, pri čemer je bilo navedeno, da je razlog za sklic večje število vprašanj, ki so se pojavila v okviru dopisne seje, zato je bilo treba sklicati redno sejo, na kateri se bodo lahko razjasnila vsa ta vprašanja. Kot da je lahko potem kaj drugače ?

Seveda smo na redni seji takoj rešili vprašanje, ali lahko župan prometno ureditev določa s sklepom in bili soglasni, da to na ta način ni mogoče urejati, saj način in postopek ter nenazadnje pristojnost sprejemanja teh predpisov določa Poslovnik, zato je bila ta točka izločena iz nadaljnje obravnave.

Bil pa je potrjen predlog za uvedbo časovno omejenega parkiranja na območju naselja Vrtnarija, kjer se na jugo zahodnem in južnem delu naselja (ob trgovini Merkator in Flamingom) uvede časovno omejeno parkiranje tudi ob sobotah, in sicer od 07.00 do 13.00 ure, čemur pa je naš predstavnik v odboru tako, kot prej na dopisni seji, nasprotoval.

Tako, zopet nekaj novih informacij s seje Odbora za ekologijo in infrastrukturo, ki je ne morete dobiti nikjer drugje, upamo in verjamemo pa, da so za vas koristne in si jih po našem mnenju več kot zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kar se dogaja ne le na sejah Občinskega sveta, ampak tudi na sejah njegovih delovnih teles, predvsem pa tisto, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vas še kako tiče.

Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje OEI. Zaznamek za trajno povezavo.