POVZETEK POTEKA ZBORA OBČANK IN OBČANOV OBČINE VRHNIKA Z DNE 20.9.2017

kot smo ga doživeli in razumeli na njem prisotni člani Liste za razvoj vrhniškega podeželjaKemis

Najprej v zvezi z vabilom, s katerim nas Župan v prvi osebi vabi na Zbor občank in občanov občine Vrhnika, bi lahko razumeli in pričakovali, da bo glede na to, kot je zapisal v vabilu: “da nas vabi v upanju, da bomo skupaj poiskali odgovore o onesnaženosti in zlasti o varstvu okolja, s čimer je povezano tudi naše zdravje”, bil na tem zboru aktiven sogovornik in predvsem povezovalni člen med “levo stranjo omizja na Zboru občanov, to je predstavniki državnih institucij” in vsemi občani, ki smo se udeležili tega zbora z določenimi upravičenimi pričakovanji in dolgo pričakovanimi odgovori.

Dostojno in spoštljivo do občanov namreč je, da tisti, ki sklicuje tako pomemben zbor, uvodoma nagovori in pozdravi vse občanke in občane ter druge udeležence zbora in je pri tem kot najvišji predstavnik lokalne oblasti tudi aktiven sogovornik. Žal s strani župana tega na tem zboru nismo doživeli in vznemirjenje se je vedno bolj krepilo v smislu: “Želimo odgovore, zakaj ne vstane in odgovori.”

Svojo že znano zgodbo in kot je bilo med drugim zapisano tudi v vabilu, končno poročilo medresorske skupine, ki je že razpuščena, je na zboru občank in občanov podala »Leva stran omizja”, od katere smo slišali vse, kar kot zainteresirani občani občine Vrhnika že dolgo vemo in smo tudi že večkrat slišali.

Med občankami in občani je bilo slišati vzdihe in naveličanost poslušanja že večkrat slišanega, brez novih dejstev, s katerimi bi lahko razumeli svojo zgodbo teh štirih mesecev, ki smo jo preživljali občani Vrhnike. Ob tem pa še vedno nismo dobili odgovorov na povsem preprosta vprašanja: “Ali lahko jem zelenjavo z vrta in če, ali bo to imelo zame kakršne koli posledice in kar je najpomembnejše, kaj to pomeni za naše zdravje ter zdravje naših otrok in vnukov.”

“Desna stran omizja Zbora občanov, v kateri so bili predstavniki neodvisne stroke” je bila za nas dosti bolj zanimiva in spodbudna, kot pa leva stran, to so predstavniki državnih institucij.  Konkretna vprašanja, o katerih je spregovoril in na njih večkrat opozoril gospod dr. Gorazd Pretnar, to je, ali bo kdo odgovarjal za svoja malomarna dejanja v tej sagi, ali je zaradi vseh malomarnosti kdo zgubil službo, so bila na koncu le vprašanja, izrečena v nebo, kajti odgovorni, kot smo lahko razumeli gospoda mag. Joška Kneza, direktorja ARSO, so lahko glede na našo zakonodajo samo inšpektorji za okolje, ki pa delujejo samostojno in neodvisno od teh institucij. Žal pa po nekem čudnem spletu okoliščin in naključij nihče od njih ni bil prisoten na tem zboru, pa bi po mnenju velike večine prisotnih občank in občanov, pa tudi neodvisnih strokovnjakov na tem zboru, morali biti.

In kako se je ob vsem tem naučenem ter bolj ali manj pomembnem in ponavljajočem besedičenju odzval sklicatelj Zbora občanov? Z molkom in ravnodušnostjo, ki je povsem neprimerna in nesprejemljiva za funkcionarja s takimi pooblastili in vplivom.

Še najbolj konkretna je bila gospa prim.dr. Metoda Dodič FikFak, ki je nam, občanom občine Vrhnika tudi predlagala, da se celostno usmerimo v monitoring spremljanja stanja tal, vode, rastlinja, najprej spomladi, nato pa redno letno. Vse to pa je seveda stvar odgovornih v občini Vrhnika, v prvi vrsti župana, ki naj bi tak predlog ali sklep tudi predlagal in podprl na Občinskem svetu, ki ima moč in pravico odločanja v prid vseh občanov.

LeonNovakKemisZ zbora občanov smo odšli razočarani, vsekakor pa ne presenečeni nad odzivom odgovornih, vendar z grenkim zavedanjem, da smo vredni samo toliko, da smo del neke manipulativne in nezrele združbe, ali kot je večkrat poudaril dr. Gorazd Pretnar, »deep state«.

Verjamemo v ljudi in verjamemo vase, predvsem pa verjamemo, da zmoremo več in drugače, zato ponovno kličemo:

Vrhnika, zbudi se!

 Lista za razvoj vrhniškega podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Emisija neprijetnega vonja, Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.