1. seja Odbora za družbene dejavnosti (24.11.2014)

Na prvi seji Odbora za družbene dejavnosti (ODD) smo obravnavali Osnutek odloka o proračunu Občine Vrhnike za leto 2015 (PDF).

LRVP ugotavlja, da tudi letošnji proračun, tako kot že nekaj prejšnjih, ni naravnan razvojno, ampak se skoraj vsa investicijska sredstva namenja za investicije v komunalno opremljenost ali za prenovo javnih stavb, medtem ko so za pospeševanje kmetijske in turistične dejavnosti ter razvoju gospodarstva namenjena le mizerna sredstva..

Na seji smo se zavzeli, da se več denarja nameni:

  • pospeševanju kmetijske dejavnosti, predvsem pridelavi zdrave (BIO) hrane in pridobivanju krajevne blagovne znamke,
  • podpori novim malim in start-up podjetjem, ki bi večinsko zaposlovale vrhniške občane (ureditev prostorov, brezplačno ali subvencionirano oddajanje prostorov, sofinan-ciranje porabe električne energije, komunalnih storitev, … ) in
  • razvoju turistične dejavnosti, predvsem za spodbujanje novih prenočitvenih zmogljivosti na kmetijah, oblikovanju novih turistično naravnanih storitev (npr. splavarjenje, sprehodi na šestih nogah (jahanje), itd), urejanju kolesarskih poti, ipd.

V proračunu s področja družbene dejavnosti (str. 15–27) ni prav veliko manevrskega prostora za prelivanje sredstev z ene na drugo postavko. Možnost zagotovitve potrebnih sredstev smo sicer videli v začasni zaustavitvi načrtovanih novih aktivnosti, in sicer do sprejetja strateškega dokumenta razvoja turizma, predvsem zaustavitev projekta Doživljajsko razstavišče Ljubljanica. Ob tem ugotavljamo, da gre morda za ponesrečen naslov projekta, saj naj bi šlo za stalno postavitev najdb (izvirnikov ali replik) iz Ljubljanice in Barja), vendar se bo projekt tako ali tako izvajal, če bodo za to zagotovljena evropska sredstva (Norveški sklad). Naš predlog je bil zavrnjen prav z obrazložitvijo, da evropska sredstva še niso zagotovljena.

Ob glasovanju za primernost proračuna za obravnavo na seji Občinskega sveta je predstavnik LRVP sicer glasoval za, vendar z obrazložitvijo, da je treba do naslednje seje Občinskega sveta iz postavk v pristojnosti drugih odborov zagotoviti dodatna sredstva za predhodno navedene in z naše strani zahtevane programe, in sicer vsaj v višini 100.000 EUR, sicer LRVP proračuna za naslednje leto ne bo podprla.

Milan Selan, član ODD

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Proračun, Seje ODD. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor