Projekt »Prenova kmečkih gospodarskih objektov in predelava v  turistične sobe in apartmaje«

Na vasi so številni gospodarski objekti (med njimi je največ skednjev, hlevov, svinjskih kuhinj in kašč) zapuščeni in prepuščeni zobu časa, marsikakšen od njih, čeprav ni vpisan na seznam nepremične kulturne dediščine, pa vreden, da se ga obnovi in mu vdihne drugo namembnost. V tujini (Italija, Francija, Anglija) take objekte adaptirajo in predelajo v priljubljene turistične apartmaje.

NAMEN: Lepši videz vasi, večje zanimanje in več obiskovalcev (turistov) na vasi, ohranitev pomembne kmečke arhitekturne dediščine zanamcem. Z oddajanjem postelj krepiti materialno osnovo podeželja, ki se jo nadgrajuje tudi s prodajo krajevno pridelane hrane in dopolnilnimi turističnimi storitvami.

CILJ: Povečanje števila turističnih postelj za vsaj 100 postelj v tekočem mandatnem obdobju oziroma po 25 postelj na leto. Predviden finančni učinek ob koncu tega mandata: 190.000,00 evrov/letno (bruto, samo oddajanje postelj in ob 20% zasedenosti sob).

V BREME PRORAČUNA: 30.000,00 evrov/letno (za spodbudo lastnikom za prenovo primernih objektov (sprememba namembnosti oziroma gradbeno dovoljenje, sanacija statike in ostrešja, ureditev komunalne infrastrukture ter pročelja in dražjih posebnih značilnosti objektov (ornamenti ipd). Ker občina verjame v projekt bo bodočim sobodajalcem nudila tudi ugoden kredit, ki ga bo prejemnik odplačal z oddajanjem postelj (do 50.000,00 evrov).

Ta vnos je bil objavljen v Proračun, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.