CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU

Pobuda Liste za razvoj Vrhnike in podeželja

za sofinanciranje stroškov cepljenja

Asian tick has become common in BrandenburgObčina Vrhnika iz leta v leto postaja vedno večji in prepoznavni rekreativni biser. Imamo mnogo prečudovitih točk, ki jih radi obiskujemo ne le Vrhničanke in Vrhničani, ampak tudi gostje in turisti, ki pri nas prepoznavajo lepote naše narave, kulturne in zgodovinske danosti, zanimivosti in znamenitosti, pa tudi kulinarično in drugo ponudbo, ki jo imajo pri nas možnost preizkusiti.

Planina, Star maln, Retovje, Močilnik, Mali plac, Močilnik, Drča, Bobrova pot in še bi lahko naštevali so točke, kamor zahaja vedno več ljudi, v največji meri Vrhničanov, ki se na njih radi tudi dlje časa zadržujejo, s tem pa se vede ali nevede izpostavljajo tudi določenim nevarnostim, ki jih predstavlja okužba s klopnim meningoencefalitisom (KME).

Slovenija po številu prijav okuženosti na leto spada med države z najvišjo obolevnostjo s KME in glede na to, da se Vrhničani vse pogosteje in radi gibljemo v naravi, smo ob tem izpostavljeni nevarnosti za okužbo s KME.

Zato smo v Listi za razvoj Vrhnike in podeželja dne 16. 5. 2019 na 5. redni seji Občinskega sveta občine Vrhnika podali pobudo, da občina Vrhnika skupaj z Zdravstvenim domom Vrhnika prouči možnost in način, s katerim bi uredila ter občankam in občanom občine Vrhnika zagotovila sofinanciranje stroškov cepljenja proti KME v višini 30%.

cepljenje-proti-klopnemu-meningitisuOb tem smo tudi predlagali, da se odstotek sofinanciranja prilagodi zmožnostim proračuna občine Vrhnika za leto 2019, vsekakor pa naj se to sofinanciranje uredi v proračunu za naslednje leto.

Pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za letošnje leto sicer predvideva brezplačno cepljenje za otroke, ki bodo v letu 2019 dopolnili 3 leta in za odrasle, ki bodo letos dopolnili 49 let, kar bo znatno povečalo delež cepljenih v Sloveniji, s tem pa bo tudi zmanjšano breme KME.

Pri tm se je potrebno zavedati, da je pomemben dejavnik pri zmanjševanju obolevnosti s KME tudi ozaveščanje prebivalcev o pomembnosti cepljenja, kot najustreznejšega in najučinkovitejšega preventivnega ukrepa proti okužbi s KME, vsekakor pa nanj vpliva tudi strošek cepljenja. Odmerek za odraslega znaša po redni ceni 35 EUR, za otroka pa 2 EUR manj, to je 33 EUR. In če pri tem upoštevamo, da so priporočljive tri doze cepiva v letu dni na začetku cepljenja, nato pa sledijo poživitveni odmerki na tri oziroma pet let, lahko ta strošek marsikdaj preseže finančne zmožnosti marsikatere družine ali posameznika.

klop8Naš predlog vsekakor ni osamljen primer v Sloveniji, saj je na primer občina Škofja Loka marca letos za svoje občanke in občane sofinancirala cepljenje proti KME in v tej akciji odraslim znižala redno ceno za 10 EUR, otrokom pa za 13 EUR. Kot so pojasnili na Škofjeloški občini, so akcijo cepljenja svojih občank in občanov podprli predvsem zato, ker je širše Škofjeloško območje primerno in prijetno okolje za številne oblike rekreacij v naravi, ob tem pa beležijo tudi veliko primerov okuženosti s KME.

S podatki o okuženosti občank in občanov občine Vrhnika s KME v Listi za razvoj Vrhnike in podeželja sicer ne razpolagamo, smo pa prepričani, da ima Vrhnika tako, kot Škofja Loka, odlične naravne danosti, ki jih mora čim bolje izkoristiti, zato menimo, da je prav, da se tudi občina Vrhnika pridruži akcijam, kot so jo izvedli v občini Škofja Loka in tako na preventivni ravni prispeva k čim večji zaščiti svojih občank in občanov pred to zahrbtno boleznijo in s tem pomembno prispeva pri preprečevanju te nevarne okužbe, ki marsikoga odvrača od zdravega življenjskega sloga, ki ga predstavlja gibanje v naravi naše prečudovite Vrhnike.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke. Zaznamek za trajno povezavo.