Informacija o poteku 5. redne seje Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja

18. 9. 2019 je potekala 5. redna seja Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: KMVI), ki je bila po 8. 5. 2019 tudi prva seja te komisije.

Za sejo so bile predlagane tri točke, in sicer:

  1. Potrditev zapisnika 4. redne seje KMVI

  2. Imenovanje članov Nadzornega sveta JP Komunalno podjetje Vrhnika

  3. Menjava člana Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije

V zvezi z zapisnikom 4. redne seje KMVI ni kaj za dodati. Šlo je za formalno sejo, na kateri je bilo izvedeno žrebanje plakatnih mest za izvedbo volitev poslancev v Evropski parlament.

Kar se druge točke te seje tiče, to je imenovanje članov Nadzornega sveta JP Komunalno podjetje Vrhnika, je zadeva relativno preprosta.

Dosedanji sestavi 6 članskega Nadzornega sveta JP Komunalno podjetje Vrhnika, v kateri sta dva predstavika občine Vrhnika, po en predstavnik občine Borovnica in Log-Dragomer ter dva predstavnika zaposlenih, je potekel mandat, zato je bilo treba imenovati nove člane, ki so v njem predstavniki občine Vrhnika. Na politični koordinaciji, ki je bila izvedena po volitvah v Občinski svet občine Vrhnika, so ob upoštevanju volilnega rezultata ti dve mesti pripadli Listi za razvoj Vrhnike in podeželja ter stranki SDS, ki sta obe zastopani v Občinskem svetu občine Vrhnika).

V zvezi s tem je KMVI tem dvem listam oziroma strankam posredovala poziv za predlaganje kandidatov za člana Nadzornega sveta JP KPV.

Za to sejo je KMVI prejela dva posredovana predloga in ugotovila, da sta obe listi oziroma stranki kandidaturo za člane Nadzornega sveta JP KPV posredovali v roku, po pregledu samih kandidatur pa tudi, da sta obe kandidaturi popolni, oba predlagana kandidata oziroma kandidatki pa izpolnjujeta vse zahtevane zakonske pogoje.

To sta Mateja Dolamič iz Bevk, ki jo je predlagala stranka SDS in Mojca Gutnik iz Velike Ligojne, ki jo je predlagala Lista za razvoj Vrhnike in podeželja.

Tako je KMVI soglasno sprejela sklep, s katerim je predlagala Občinskemu svetu občine Vrhnika, da obe predlagani kandidatki imenuje za člana oziroma članici Nadzornega sveta JP KPV, kar je Občinski svet na svoji 6. redni seji, ki je potekala 26. 9. 2019, tudi storil.

Pri tretji točki seje KMVI, to je menjava člana Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije, pa je zadeva sledeča.

Razvojni svet Ljubljanske urbane regije sestavlja 65 članov, od tega 28 predstavnikov občin. Predstavniki občin v Razvojnem svetu LUR so izmed občinskih funkcionarjev (to je župan ali občinski svetniki) imenovani za celotno programsko obdobje 2014 – 2020. Predstavnik občine Vrhnika je bil do sedaj g. Janko Skodlar, ki je bil v prejšnjem mandatu podžupan občine Vrhnika in je bil predlagan s strani takratnega župana, vendar je takrat veljala določba Zakona o spodbujanju skladnega reginalnega razvoja (Uradni list RS, št. 57/12), ki je določala, da se kandidate za predstavnike občin predlaga izmed izvoljenih občinskih funkcionarjev, brez podrobnejše opredelitve, kateri organ ga predlaga, zato je glede na statut in odlok občine ta pristojnost pripadla takratnemu županu.

Ker pa je bil zakon v tem delu leta 2016 spremenjen, je sedaj pristojnost predlaganja kandidata na Občinskem svetu.

Zato je sedanji župan na tej podlagi predlagal, da se člana Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije zamenja in na to mesto kot predstavnika občine Vrhnika imenuje sedanjega podžupana in občinskega svetnika Liste za razvoj Vrhnike in podeželja, g. Grego Kukca.

KMVI je pri obravnavi tega predloga ugotovila, da je skladen z veljavno zakonodajo in sprejela sklep ter predlog Občinskemu svetu občine Vrhnika hkrati, da se dosedanjega člana Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije, g. Janka Skodlarja, zamenja in za člana Razvojnega sveta LUR, kot predstavnika občine Vrhnika, imenuje g. Grego Kukca, kar je Občinski svet na svoji 6. redni seji, ki je potekala 26. 9. 2019, tudi storil.

Tako drage bralke in cenjeni bralci spletne in Facebook strani Liste za razvoj Vrhnike in podeželja, po dolgem času zopet nekaj informacij o dogajanjih v naši občini, Obljubimo, da jih bo sedaj več in da bodo tudi bolj pogoste. Ob tem vam bomo tudi pojasnili, zakaj vas nismo bolj pogosto informirali o dogajanjih, ki se vas nedvomno še kako tičejo. Pa to ni le izgovor.

Ves čas smo namreč še kako aktivni, kar je glede na naš sedanji položaj skoraj da normalno. Nismo vas tudi želeli zgolj polovično informirati, dokler ni kaj konkretnega za pokazati, saj imamo, ali pa bolje rečeno, smo imeli, precej dela z reševanjem starih odprtih zadev in problemov, ki smo jih (to hoteli ali ne) podedovali od prej.

Sedaj je to več ali manj za nami, to pa je čas, ko se lahko v polnosti obrnemo naprej.

Zato se vam zahvaljujemo za vašo strpnost in razumevanje in se vam kmalu zopet javimo.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje KMVVI. Zaznamek za trajno povezavo.