Informacija o poteku 6. redne seje Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja

Dne 25. 11. 2019 je potekala 6. redna seja Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija).

Za sejo so bile predlagane 4 točke, in sicer:

  • Potrditev zapisnika 5. redne seje komisije,
  • Menjava članov Sveta za preventivno in vzgojo v cestnem prometu,
  • Mnenje k imenovanju ravnatelja OŠ Antona Martin Slomška,
  • Razno.

V zvezi s prvo točko je šlo zgolj za ugotovitev skladnosti vsebine zapisnika z dejanskim potekom prejšnje seje, tako da gre v tem primeru bolj za formalno točko.

Pri naslednji točki, to je menjava članov Sveta za preventivno in vzgojo v cestnem prometu lahko povemo, da je Svet za preventivno in vzgojo v cestnem prometu na svoji 3. Seji sprejel sklep, »da se namesto Jožeta Turka, za predstavnika JP KPV d.o.o. imenuje Matevža Snoja« ter »namesto Špele Blažič, kot predstavnika občinske uprave imenuje Katarino Vrhovec«. Glede na pristojnosti komisije je potrebno obstoječa člana zamenjati s predlaganima.

Vzrok za to je preprost. V prvem primeru gre za to, da se je Jože Turk upokojil, v drugem primeru pa imenovana obstoječa članica sveta ni več zaposlena v občinski upravi, zato je potrebno imenovati novega člana, ki bo predstavnik občinske uprave občine Vrhnika.

Ob tem pa je potrebno upoštevati tudi 3. člen Odloka o ustanovitvi in delovanju Sveta za preventivno in vzgojo v cestnem prometu v katerem je določeno, da vet šteje 10 članov, ki jih na podlagi predlogov udeleženih organizacij predlaga komisija, imenuje pa Občinski svet občine Vrhnika za mandatno dobo štirih let. PO poteku mandata so člani lahko ponovno imenovani.

Komisija je tako v zvezi s tem sprejela dva sklepa, in sicer:

  1. Predlaga se zamenjava člana Jožeta Turka in se za predstavnika JP KPV d.o.o. v imenovanje predlaga Matevža Snoja.

  2. Predlaga se zamenjava članice Špele Blažič in se za predstavnico Občinske uprave občine Vrhnika v imenovanje predlaga mag. Katarino Vrhovec.

V zvezi z mnenjem k imenovanju ravnatelja OŠ Antona Martin Slomška bi radi povedali, da je imenovanje ravnatelja v izključni pristojnosti Sveta tega javnega zavoda, komisija pa lahko v skladi z veljavno zakonodajo o kandidatih lahko poda le svoje mnenje, ki ga nato potrdi še Občinski svet občine Vrhnika (kar je tudi storil na svoji prvi korespodenčni seji).

In zakaj se je s potrditvijo mnenja tako mudilo? Svet javnega zavoda OŠ Antona Martina Slomška, katerega ustanoviteljica je občina Vrhnika, je pozval občino z dopisom z dne 8.11.2019, da v skladu z 53. členom Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja Občinski svet občine Vrhnika izda mnenje o vseh kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje za ravnatelja OŠ Antona Martina Slomška, pri čemer je treba mnenj obrazložiti. V primeru, da lokalna skupnost, to je Občinski svet občine Vrhnika, mnenja ne izda v 20 dneh od dneva, ko je zanj zaprošena (rok je pričel teči z 11.11.2019), lahko svet šole o izbiri ravnatelja odloči tudi brez tega mnenja. Ker je prav, da se lokalna skupnost temu odzove, je bila z namenom, da odloči v roku, sklicana in izvedena korespodenčna seja Občinskega sveta.

Pred to sejo komisije je v osnovni šoli potekala tudi predstavitev obeh, na razpis prijavljenih kandidatk, to sta Darja Guzelj, sedanja ravnateljica in Tanja Rozman, sicer zaposlena v OŠ Polje. Predstavitve sta se udeležila dva člana komisije, in sicer naš član Viktor Sladič, kot predsednik komisije in Nataša Grom, kot članica komisije. Oba sta obema kandidatkama postavila kar nekaj vprašanj, saj je le na ta način mogoče o človeku pridobiti neko mnenje in lahko rečemo, da sta obe pokazali, da sta v tem poklicu doma.

Vendar kot rečeno, ne komisija, ne Občinski svet pri, imenovanju ravnateljev nima odločujočih možnosti in lahko o kandidatih poda zgolj svoje mnenje, zato je komisija po sicer daljši razpravi sprejela naslednje mnenje:

Občinski svet občine Vrhnika daje pozitivno mnenje k naslednjima kandidatkama, ki izpolnjujeta pogoje za ravnatelja OŠ Antona Martina Slomška:

  1. Darja Guzelj

  2. Tanja Rozman

z naslednjo obrazložitvijo mnenja:

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na podlagi prijav na prosto delovno mesto ravnatelja podaja pozitivno mnenje k obema kandidatkama, za katere je svet šole ugotovil, da izpolnjujeta pogoje za ravnatelja OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika.

Obe kandidatki izpolnjujeta zakonske pogoje za ravnatelja ter sta glede na predložena dokazila in razvojne programe usposobljeni za opravljanje funkcije ravnatelja OŠ Antona Martina Slomška.

Pod točko razno ni bilo podanih nobenih predlogov, zato je bila seja komisije s tem zaključena.

Tako. NI ne vemo kaj, vendar kljub vsemu nekaj novih informacij za vas, za katere upamo, da vas z njimi ne dolgočasimo preveč, saj verjamemo, da so za vas koristne in si jih po našem mnenju vsekakor zaslužite, saj imate pravico izvedeti vse o tem, kaj se dogaja ne le na sejah Občinskega sveta, ampak tudi na njegovih delovnih telesih ter na drugih organih, ki kakor koli odločajo in posredno ali neposredno vplivajo na življenja vseh nas v občini Vrhnika, predvsem pa imate pravico vedeti vse, česar na običajen način ne morete izvedeti, pa se vseh nas še kako tiče.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje KMVVI. Zaznamek za trajno povezavo.