Informacija o poteku 7. seje Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo

Dne 13. 10. 2020 je potekala 7. redna seja Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo.

Za 7. sejo so bile predvidene tri točke in sicer:

  1. Zapisnik 6. seje Odbora za družbene dejavnosti
  2. Osnutek Odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2021 in Osnutek Odloka o proračunu Občine Vrhnika za leto 2022
  3. Razno

Na 7. seji Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo so bili poleg članov vabljeni še g. Daniel Cukjati, ki je bil žal odsoten, zato se nam je tudi tokrat pridružil novi direktor občinske uprave g. Boštjan Koprivec in vodja oddelka za Oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo, g. Matej Černetič.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja je za Odlok o proračunu Občine Vrhnika za leti 2021 in 2022 predlagala kar nekaj projektov:

Krajinski park Močilnik – Retovje:

  • idejna zasnova celotnega krajinskega parka (KP) Močilnik – Retovje s podrobnejšim idejnim načrtom za ožje Krajevno turistično središče (KTS) Močilnik (sam objekt Močilnik in bližnja okolica);

  • dokončanje nakupa objekta Močilnik (TD Blagajana) in okoliških poti in zemljišč (Bricelj);

  • za izvedbo KP in KTS je mogoče pridobiti EU sredstva in sredstva LAS Barje.

Mreža kolesarskih poti po Vrhniki in okolici:

  • izdelava študije izvedljivosti kolesarskega mostu čez Ljubljanico (Kamin v Bevkah, pri izlivu Zrnice v Ljubljanico, na Lipovcu v Blatni Brezovici), priprava projektne dokumentacije, odkup zemljišč, geodetska izmera in vris v zemljiško knjigo. Za kolesarski most čez Ljubljanico je možno pridobiti evropska sredstva in/ali sredstva sklada LAS Barje. Most bo povezoval dve občini, zato bo treba načrte doreči tudi z borovniško občino (sofinanciranje) in načrtovalci mreže kolesarskih poti po Barju;

  • Podlipska pot, odsek A (P&R Sinja Gorica-cesta v Veliko Ligojne) in odsek C (Burjak-Vrtnar) – pridobitev soglasij, odkup zemljišč, geodetska izmera in vris poti v zemljiško knjigo, izgradnja obeh odsekov (5,5-6,0 km);

  • Kartuzijanska pot od P&R Sinja Gorica do samostana Bistra (se naveže na most čez Ljubljanico;

  • izvedba dveh finančno nezahtevnih kolesarskih poti.

Dodelitev nepovratnih finančnih spodbud za razvoj malega gospodarstva:

  • izdelava Pravilnika o merilih za dodelitev nepovratnih finančnih spodbud za razvoj malega gospodarstva;

  • določitev višine sredstev.

Dodelitev nepovratnih in povratnih finančnih spodbud za obnovo kmečke arhitekturne dediščine:

  • izdelava Pravilnika o merilih za dodelitev nepovratnih in povratnih finančnih spodbud za obnovo kmečke arhitekturne dediščine;

  • določitev višine sredstev;

  • določitev dveh do treh objektov, ki se jih v sodelovanju s stroko obnovi in določi novo namembnost – kmečki muzej, turistični apartma (obnova = statika, komunalna urejenost (kanalizacija, voda, elektrika) ter novo pročelje in streha. Glede na določeno novo namembnost, notranjost uredi najemnik. Možnost pridobitve EU sredstev (Italija gradi razvoj turistične infrastrukture na obnovi starih srednjeveških mest in obnovi objektov v turistične namene. Znaten del sredstev v ta namen prispeva država preko lokalnih skupnosti in sredstvi Kohezijskih skladov EU);

  • v prvem letu se izberejo le kmečka poslopja in kmečki gospodarski objekti v občinski lasti (predlog: Francinova domačija s svinjsko kuhinjo in svinjska kuhinja v Blatni Brezovici). Na “natečaj” se prijavijo krajevne skupnosti v skladu z njihovo strategijo razvoja vasi.

Izgradnja družinskega avtokampa visoke kategorije in parkirišče za avtodome:

  • določitev nove lokacije, priprava podlag za nov OPPN ;

  • Prednostno se pregleda zemljišča v lasti občine in določi primerno lokacijo, ki bo zanimiva za investitorje (v okviru KP Močilnik-Retovje). Obstoječa lokacija ni primerna (hrup AC, južna obvoznica, problem kopanih vod, smrad iz Centralne čistilne naprave).

E-vodič po Vrhniki in okolici:

realizacija že dolgo načrtovanega e-vodiča za pametne telefone in tablice po Vrhniki in okolici.

Glede vključitve naših postavk v osnutek proračuna lahko povemo, da Avtokamp v povezavi s parkiriščem za avtodome ni v proračunu. Na vprašanje, zakaj ni vključen je bil s strani predstavnikov občinske uprave podan odgovor, ker čakajo pobudo iz privatnega sektorja. Občina sicer projekt avtokamp podpira in ga bo podprla, če pride, kot je bilo povedano, nekdo iz privatnega sektorja, ki bi bil ta projekt pripravljen financirati in izvesti. Prostor, ki je trenutno na voljo, se nahaja pri Kotnikovih bajerjih, drugače pa je bilo povedano, da imajo parkirišče za avtodome v Bistri-Bajc, za izgradnjo novega, ki bi bil nasproti Deltexa pa je zainteresiran g. Bricelj.

Občina pa ne bo pobudnik za izgradnjo Avtokampa.

V proračunu ni tudi e-vodiča (Turistični vodnik po zgodovinskih in kulinaričnih doživetij po Vrhniki, to pa zato, ker so na ZIC-u ugotovili, da obstaja brezplačna aplikacija 

https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/11161-na-voljo-je-nova-mobilna-aplikacija-tzs-slovenski-turisticni-vodnik, ki pa ni prevedena v angleščino in tudi ni za iOS telefone. Rečeno pa je tudi bilo, da ponudbe, ki so jih že imeli ali dobili niso bile dovolj zanimive. 

Ostali naši projekti so vključeni v proračun, znotraj določenih postavk.

Na odboru smo poudarili, da so obrazložitve postavk premalo konkretne in tudi določeni razvojni projekti niso finančno ovrednoteni.

Športni park na Vrhniki se gradi v več fazah, prvo že lahko uporabljamo, naslednja faza je zgraditi garderobno stavbo v letu 2021, obstoječi stadion se bo obnovil v celoti v letu 22/23. Za tem sledi povečanje telovadnice pri OŠ Ivana Cankarja in nazadnje bazen.

V načrtu je tudi obnova oziromaprizidek pri OŠ Ivana Cankarja Vrhnika.

Morda je zanimivo še to:

  • da občina pridobiva dokumentacijo, da bi uredili vrtičke za Vrtnarijo,

  • zagotovljena so tudi sredstva, za novo Strategijo občine 2021-2031, ki jo bo pripravil zunanji izvajalec,

  • in da se bo uredila cesta od Strmice do Starega malna, s tem da bo ta cesta od Starega malna naprej proti Vrhniki zaprta in ne bo več morebitna obvoznica.

V novembru bo na Občinskem svetu splošna razprava in po vseh dopolnitvah in spremembah, če bo vse prav, naj bi Odlok o proračunu sprejeli v prvi polovici meseca decembra.

Lep pozdrav in ostanite zdravi,


Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje ODD. Zaznamek za trajno povezavo.