Informacija o poteku 9. seje Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo

Dne 20. 1. 2021 je potekala 9. redna seja Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo.

Za 9. sejo so bile predvidene tri točke in sicer:

  1. Zapisnik 8. seje Odbora za družbene dejavnosti
  2. Soglasje za upravljanje stavb v Močilniku in na Tržaški cesti 23
  3. Razno

9. seja Odbora za družbene dejavnosti in gospodarstvo je potekala preko aplikacije Zoom. Poleg članov odbora so bili vabljeni in prisotni g. Župan Daniel Cukjati, ga. Marija Zakrajšek Martinjak, v. d. direktorja Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika in vodja oddelka za družbene dejavnosti g. Matej Černetič.

Gospod Matej Černetič nam je predstavil vsebino druge točke.

Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika naj bi s sklepom občinskega sveta postal začasni upravljalec Močilnika s pripadajočim zemljiščem in bivšega Rokodelskega doma s pripadajočim zemljiščem.

Gre za preprosto dejstvo, da je potrebno objekt Močilnika s pripadajočim zemljiščem, ki je v lasti občine Vrhnika vzdrževati in skrbeti, da objekt ne propada. Nujno potrebna dela so že bila postorjena in občinsko redarstvo izvaja bolj pogost nadzor nad objektom, zaradi vandalizma, da se prepreči nadaljnje propadanje objekta in z njim povezane okolice.

Dolgoročna rešitev je, da občina Vrhnika postane lastnik celotnega območja, tako z gospodom Bricljem že tečejo pogajanja. Strinja se, da svoj del proda. Tretji lastnik je Turistično društvo Blagajana, s katerim pogajanja o prodaji še tečejo.

Župan je povedal, da glede dejavnosti, ki naj bi se izvajala v Močilniku, bo občina vsekakor v prihodnje, ko bo lastništvo urejeno, razpisala natečaj in izbrala najbolj primernega ponudnika. Poudaril je, da dejavnost, ki naj bi bila v Močilniku, bo določil trg, ki kaže ali usmerja interes, zanimanje ljudi. Predlagano je bilo, da bi bilo morda dobro že zdaj imeti nabor idej, kakšna dejavnost naj bi bila v prihodnje v Močilniku.

Drugi objekt je na Tržaški cesti 23, bivši Rokodelski dom. Prostori so v lasti občine in so delno zasedeni, večinoma v njih delujejo različna društva, v stavbi je tudi stalna zbirka akademskega slikarja Florisa Oblaka, s katero upravlja Zavod. Glede na navedeno in ob upoštevanju bližine Cankarjevega doma se predlaga, da upravljanje prostorov prevzame Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika. Poročajo, da je zgradba v bolj slabem stanju, vendar še vedno obvladljiva in varna, če se ne spreminja namembnost zgradbe.

Tako smo člani Odbora za družbene dejavnosti oba predloga, da Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika upravlja s stavbo na naslovu Močilnik 4, Vrhnika, s pripadajočim zemljiščem in s stavbo na naslovu Tržaška cesta 23, Vrhnika, s pripadajočim zemljiščem, ocenili kot primerna za nadaljnjo obravnavo.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Seje ODD. Zaznamek za trajno povezavo.