KOGA MOTI RAZVOJ TURIZMA NA VRHNIKI ?

Prejšnji teden smo lahko v časopisu Dnevnik prebrali članek z naslovom »Snujejo velik doživljajski park«.

V njem novinar korektno opisuje doslej največjo načrtovano zasebno investicijo v turistično infrastrukturo na Vrhniki, za katero lahko upamo, da se bo res zgodila.

V članku med drugim tudi navaja, da so mu »viri na Vrhniki« povedali, da je pobudo za ta park dal Viktor Sladič, občinski svetnik Liste za razvoj Vrhnike in podeželja in da je zaposlen na Ministrstvu za obrambo, ki je dve leti zatem, ko je bil ta projekt vključen v Strategijo razvoja turizma, zemljišče za ta park po izklicni ceni prodalo investitorju na javni dražbi ter ob tem dodaja, da so tako Viktorja, kot tudi Grego Kukca, takrat podžupana občine Vrhnika, videvali v družbi z investitorjem.

Ob tem pa novinar tudi navaja, da nekdanji župan temu projektu ni naklonjen, saj imamo po njegovem mnenju v Sloveniji dovolj adrenalinskih parkov n dvomi, da prav tukaj, to je na Vrhniki, potrebujemo še enega.

V zvezi s tem moramo pojasniti naslednje:

Prvič, Viktor sicer ni dal pobude za umestitev doživljajskega parka v Strategijo razvoja turizma v občini Vrhnika, ga pa je kot občinski svetnik na Občinskem svetu, ki je strategijo sprejemal leta 2015, to je v mandatu bivšega župana, potrdil.

In ja, Viktor je zaposlen na Ministrstvu za obrambo in pozna investitorja, vendar ga je spoznal v povsem drugih okoliščinah in dve leti za tem, ko je le ta to zemljišče kupil na javni dražbi, na kateri naj bi bil edini dražitelj, zato ga je lahko kupil po izklicni ceni.

Znano dejstvo je, da ima Lista za razvoj Vrhnike in podeželja do projekta »Argonavtski oziroma adrenalinski park« svoje stališče.

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja že od samega začetka podpira vlaganja v okolju prijazne turistične projekte, ki ne bi postali breme za Vrhniko in bi Vrhničanom dajali dodano vrednost.

Taka usmeritev se nam zdi vsekakor neprimerno boljša, kot pa podpora okolju neprijaznim in obremenjujočim projektom, kot je Kompostarna Rosa, Saubermacher, Kemis in podobno, ki jih je v preteklosti veliko Vrhničanov poimenovalo kar »smetarski turizem«.

Tako smo v Listi za razvoj Vrhnike in podeželja že pred zadnjimi volitvami javno in transparentno (tudi v Našem časopisu) dali podporo projektu »Argonavtski park«. Zdi se nam, da bi se ta projekt lahko razvil v okolju prijaznega in od katerega bi imela Vrhnika veliko korist.

Da se je z nami strinjalo veliko občank in občanov Vrhnike nakazuje tudi dejstvo, da smo med vsemi strankami in listami na zadnjih volitvah prejeli največ glasov.

Konec koncev, tudi leta 2015 s strani Občinskega sveta Občine Vrhnika sprejeta in še vedno veljavna Strategija razvoja turizma v občini Vrhnika, kot enega Strateških ciljev opisuje: »Na Stari Vrhniki so zapuščeni prostori bivše vojašnice, okrog je veliko zemljišča. Prostor bi bil lahko ob finančnem vložku zasebnega kapitala izkoriščen za namen postavitve turistične atrakcije. Vzpostavi se tematsko-adrenalinski park (tema so Argonavti + pripadajoča ponudba npr. kulinarika,’ team-buildingi’, zabava za otroke in odrasle).«

Seveda podpora ni brezpogojna. Državnih soglasodajalci so svoje pogoje že podali, zdaj mora projekt sprejeti tudi lokalna skupnost, Vrhničani pa moramo imeti pri tem zadnjo besedo.  

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja je pred volitvami zagovarjala tudi investicije v tri ključne vrhniške točke. To so Močilnik, Stari Maln in Planina. Tako so občinski svetniki naše liste podprli nakup stavbe v Močilniku ter tudi nakup zemljišča pod pogojem, da Turistično društvo Blagajana ta sredstva vloži v obnovo Starega Malna.

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja smo pred zadnjimi volitvami zagovarjali tudi investicije v kolesarsko infrastrukturo. Naša člana Milan in Tomo sta tako prevzela operativno vodenje projekta vzpostavitve lokalne kolesarske mreže in tako do sedaj vzpostavila 40 km lokalnih kolesarskih stez, še toliko pa jih je v izvedbi in še bi lahko naštevali

V Listi za razvoj Vrhnike in podeželja se bomo še naprej zavzemali za to, da Vrhnika izkoristi svoj naravni, kulturni in zgodovinski potencial in da bodo imeli še naprej prednost projekti, ki so okolju prijazni, imajo visoko dodano vrednost in od katerih imajo korist vsi Vrhničani.

Lista za razvoj Vrhnike in podeželja

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.