LAS – Lokalna akcijska skupina

V torek, 20. 1. 2015, je bila v občini Medvode izvedena prva izmed petih delavnic  »LAS V MOJEM KRAJU« , ki jo je organizirala Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije – RRA LUR v sodelovanju z občinami Komenda, Medvode, Mengeš, Trzin in Vodice. RRA LUR je te občine v začetku novega obdobja dotoka evropskih sredstev izbrala predvsem zato, ker v preteklem obdobju te občine v ta projekt še nikoli niso bile vključene.

Kaj pravzaprav je LAS?

Lokalne akcijske skupine (LAS) so eno izmed orodij Evropskega sklada za razvoj podeželja, s katerim se spodbuja odločanje o celostnem razvoju posameznih območij po pristopu »od spodaj navzgor«. Partnerstvo LAS je tripartitno, sestavljajo pa ga predstavniki civilne družbe, gospodarstva in javnih institucij. Glavna naloga LAS je priprava in izvedba lokalne strategije razvoja ter delitev in upravljanje finančnih sredstev, ki so ji dodeljena.

Srečanje je ponudilo kar nekaj zanimivih dejstev o možnosti pridobitve evropskih sredstev  iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Povedano je bilo, da se zdaj začenja novo obdobje organiziranosti za obdobje 2015-2020. Vse že obstoječe Lokalne akcijske skupine se morajo na novo organizirati, vse pa deluje v sodelovanju z občino oziroma županom, delovanje pa je izključno regijsko.

S strani Kmetijskega sklada je za Slovenijo v tem obdobju namenjenih 52 milijonov EUR sredstev, s strani sklada za regionalni razvoj pa 30 milijonov EUR, so pa za izvajanje tega projekta predvidena še dodatna sredstva, zato znaša skupni znesek okoli 100 milijonov EUR, celoten projekt pa je zasnovan po načelu oziroma  sistemu Javno zasebnega partnerstva.

V Listi za razvoj vrhniškega podeželja smo po pregledu zgodovine na tem področju v občini Vrhnika ugotovili, da je občina Vrhnika v preteklosti že sodelovali v taki obliki in sicer LAS Barje z zaledjem in glede na zapisane projekte tudi zelo uspešno.

V bližnji prihodnosti je to vsekakor odlična priložnost za vse občane, zasebnike, društva in javne zavode, da pridobimo manjkajoča sredstva in pospešimo razvoj podeželja, za kar se naši listi prednostno zavzemamo, zato bomo tudi podali predlog, da se občina Vrhnika v obdobju 2014-2020 aktivno vključi v navedeni projekt, ki bo lahko omogočil, da kolesje razvoja vrhniškega podeželja končno poženemo naprej.

Ta vnos je bil objavljen v Novičke, Razvoj podeželja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor