Ravnanja občinske uprave občine Vrhnika glede preveč odmerjenega komunalnega prispevka

Občina Vrhnika (e-naslov: obcina.vrhnika@vrhnika.si)

Zadeva: Ravnanja občinske uprave občine Vrhnika glede preveč odmerjenega komunalnega prispevka

Spoštovani,

Kot ste seznanjeni, smo v Listi za razvoj vrhniškega podeželja na podlagi vašega odgovora št. 092-3/2015 z dne 26. 1. 2015, s katerim ste odgovorili na naš dopis z dne 21. 1. 2015 ugotovili, da je bil zaradi napačno uporabljenega oziroma določenega faktorja revalorizacije glede na indeks rasti cen v gradbeništvu, komunalni prispevek v obdobju od leta 2011 do leta 2014 preveč zaračunan, kar ste podrobneje pojasnili v vašem dopisu št. 092-3/2015 z dne 3. 3. 2015.

O tej zadevi je bilo na seji Občinskega sveta dne 12. 2. 2015 postavljeno tudi vprašanje o tem, kaj namerava v zvezi s tem storiti občinska uprava in na kakšen način namerava napake popraviti in prizadetim občanom vrniti znesek preveč zaračunanega komunalnega prispevka, ki je odgovorila, da bo celotna zadeva predana Ministrstvu za okolje in prostor.

Na vaš dopis, ki ste ga v zvezi s tem posredovali ministrstvu dne 3. 3. 2015, je le-to dne 25. 3. 2015 odgovorilo z dopisom št. 060-11/2015-2, v katerem sicer ugotavlja, da v obravnavani zadevi ne gre za očitno kršitev materialnega predpisa, zaradi katerega bi moralo ministrstvo ukrepati in predmetne odločbe o odmeri komunalnega prispevka razveljaviti po nadzorstveni pravici.

Vendar ministrstvo ob tem med drugim tudi ugotavlja, da je evidentno, da znesek indeksa revalorizacije za obdobje od 31. 12. 2008 do 31. 12. 2013 predstavlja ugotovljeno napačno dejansko stanje, ki ga v nadzorstvenem postopku ni mogoče ponovno ugotavljati, niti ni mogoče raziskovati njegove nepravilnosti in da previsoko plačan znesek komunalnega prispevka zaradi nepravilne indeksacije lahko po njihovem mnenju predstavlja civilnopravni zahtevek stranke po vračilu presežka.

V zaključku odgovora pa Ministrstvo za okolje in prostor predlaga, da – citiram: »Morebiti pa bi (napačni) zapis indeksa v obrazložitvi odločbe na lastno odgovornost šteli kot pomotni zapis (po določbah 223. člena ZUP) in bi ga – v izogib vsem nastalim nevšečnostim, pri čemer ta napačni zapis povsem jasno priznavate – popraviti kot očitno pomoto, v posledici česar bi se spremenil tudi izrek in obrazložitev odločbe v zneskih, ki so posledica tega pomotnega zapisa indeksa« –  konec citata.

Glede na to, da sem bil s tem dopisom Ministrstva za okolje in prostor po mojem vedenju seznanjen le jaz, kot predstavnik Liste za razvoj vrhniškega podeželja in občinski svetnik, vas prosim za odgovor o tem, kaj nameravate storiti v zvezi z rešitvijo te zadeve in ali nameravate pri tem slediti priporočilu ministrstva in ugotovljeno očitno pomoto popraviti tako, da bo v vseh odločbah, s katerimi je bil komunalni prispevek na tej podlagi preveč odmerjen,  spremenjen tudi izrek in njihova obrazložitev v zneskih, ki so posledica tega pomotnega zapisa in s tem popravili napačno ugotovljeno dejansko stanje in vsem prizadetim vrnili presežek plačanega komunalnega prispevka.

V zvezi z navedenim vas prosim, da vaš odgovor v najkrajšem možnem času, najkasneje pa do 9. 10. 2015, posredujete na moj e-naslov.

Ker  o odgovoru Ministrstva za okolje in prostor Občinski svet ni bil seznanjen, čeprav ste ga o tem, da se boste v zvezi s tem vprašanjem na njega obrnili, seznanili na njegovi redni seji dne 12. 2. 2012 vas prosim, da Občinski svet tako z odgovorom ministrstva kot tudi s predlogom rešitve te zadeve oziroma z vašo odločitvijo v zvezi s tem, seznanite na prvi naslednji redni seji.

S spoštovanjem,

                                                                                                                       mag. Viktor Sladič

                                                                                                                         občinski svetnik

 Poslano:

  • naslovniku po e-pošti.

 

ODGOVOR OBČINSKE UPRAVE:

Od: <Stojan.Jakin@vrhnika.si>
Datum: 07. oktober 2015 16:49
Zadeva: Odgovor
Za: viktor.sladic@gmail.com

Spoštovani,

Prejeli smo Vaš dopis, v katerem prosite za pojasnitev ravnanja občinske uprave v zvezi z izdanimi pravnomočnimi odločbami o komunalnem  prispevku v letih od 2011 do 2014.

Na odgovore, ki jih želite, smo članom OS OV že odgovorili na 5. redni seji občinskega sveta, dne 2.7. 2015, pri 2. točki Dnevnega reda “Pobude in vprašanja svetnikov” na vprašanje g. Pavla Oblaka. To je citirano tudi v zapisniku 5. redne seje OS OV. Naj ponovim, odločb o komunalnem prispevku ne bomo spreminjali, saj so pravnomočne, iz njih izhajajo določene pravice in obveznosti, ki so jih tako stranke kot občina že izpolnile.  

Vsebina dopisa Ministrstva za okolje in prostor,  št. 060-11/2015-2 z dne 25. 3. 2015 je bila predstavljena na isti seji, povzeta pa je tudi v članku, ki je bil objavljen v Našem časopisu, dne 29. junija 2015 pod naslovom “Sprejeta dva pomembna odloka” in katerega podpisniki članka tudi omenjate, zato smo prepričani, da ste zainteresirani svetniki z dopisom seznanjeni.

Razen Vas, ni nobeden izmed svetnikov, posebej izrazil, da mu posredujemo omenjeni dopis, saj smo vsebino kot že navedeno, predstavili na seji OS, povzeta pa je tudi v že zgoraj omenjenem članku, s čimer je bila zadeva predstavljena ne samo svetnikom, ampak tudi širši javnosti.

Lep pozdrav,

Stojan Jakin

PRILOGA:

- članek v Našem časopisu
. izsek iz zapisnika 5. seje OS OV

Ta vnos je bil objavljen v Komunalni prispevek, Občinska uprava, Vprašanja. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor