Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika – pripombe

Občina Vrhnika (e-naslov: obcina.vrhnika@vrhnika.si)

Zadeva: Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika – pripombe

Zveza: Javna obravnava, objavljena na spletni strani obcina.si

V zvezi z javno obravnavo Odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi Javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika (v nadaljevanju: odlok), daje Lista za razvoj vrhniškega podeželja v predpisanem roku naslednje pripombe, in sicer:

Z predlogom sprememb in dopolnitev odloka se ne strinjamo, saj to po našem mnenju predstavlja poseg v suverenost in temeljno poslanstvo Javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika (v nadaljevanju: knjižnica).

Glede predloga sprememb in dopolnitev 1. člena odloka menimo, da je nepotreben, saj naloge, povezane varovanjem in prezentacijo kulturne dediščine, ne sodijo v  knjižnično dejavnost.

V zvezi s predlogom sprememb in dopolnitev 8. in 9. člena odloka ravno tako menimo, da je neutemeljen, saj naloge iz predloga sprememb in dopolnitev 8. člena že izvaja Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika (v nadaljevanju: ZIZ), za kar je tudi ustanovljen, morebitna potrditev odloka pa bi pomenila tako podvajanje nalog in pristojnosti dveh, po vsebini popolnoma različnih zavodov v občini na eni strani in povečevanje proračunskih stroškov na drugi strani.

Ravno tako se ne strinjamo s predlogom sprememb in dopolnitev 9. člena, saj je navedena dejavnost že dejavnost ZIC.

V  Listi za razvoj vrhniškega podeželja ne podpiramo, da se Doživljajsko razstavišče oblikuje kot notranja organizacijska enota knjižnice, saj menimo, da mora biti to bodisi samostojen javni zavod, po vsebini pa vsekakor sodi v ZIC, saj ima Doživljajsko razstavišče neprimerno več skupnih točk s tem zavodom, kot pa knjižnico.

Ne glede na ločeno knjigovodstvo tudi menimo, da vklapljanje Doživljajskega razstavišča v knjižnico onemogoča preglednost njegovega delovanja in poslovanja ter prelivanje sredstev iz obstoječih programov knjižnice v Doživljajsko razstavišče. Že načrtovani finančni vložek občine Vrhnika namreč nakazuje na to, da bodo finančna sredstva prihajala na račun Doživljajskega razstavišča iz drugih virov in ne zgolj iz njegovega  poslovanja.

V  Listi za razvoj vrhniškega podeželja namreč ocenjujemo, da bodo letni stroški delovanja Doživljajskega razstavišča znašali približno 200.000 EUR, in to brez tako imenovane razširjene reprodukcije, to je brez pridobivanja novih razstavnih eksponatov in z navzven popolnoma nejasnim program delovanja tega razstavišča.

Na podlagi navedenega tako menimo, da je predlog sprememb in dopolnitev odloka neustrezen, predvsem pa nepotreben, zato predlagamo, da se Odlok o ustanovitvi Javnega zavoda Cankarjeva knjižnica Vrhnika ne spreminja in postopek v zvezi s tem ustavi ter s tem ohrani temeljno poslanstvo tega javnega zavoda, dejavnost Doživljajskega razstavišča pa naj se ob predhodni izpolnitvi vseh predpisanih pogojev, ustrezno umesti v ZIC.

S spoštovanjem,

mag. Viktor Sladič, predstavnik LRVP, občinski svetnik

Poslano:

  • naslovniku po e-pošti.
Ta vnos je bil objavljen v Občinska uprava, Turizem. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor